Wat is een NWWI taxatie en wat kost dit?

door | apr 19, 2023 | Taxaties

Wanneer je een woning koopt en daarvoor een hypotheek afsluit, is het verplicht om een taxatie te laten uitvoeren. Hiermee wordt de waarde van de woning bepaald. Bij de keuze voor een taxateur kun je kiezen voor een erkende taxateur, maar ook voor een NWWI taxateur. In deze blog gaan we dieper in op wat een NWWI taxatie precies is en wat de kosten hiervan zijn. Zo kun je een weloverwogen beslissing maken voor de taxatie van jouw woning.

Wat is het NWWI?

Het NWWI staat voor ‘Nederlands Woning Waarde Instituut’. Simpel gezegd is dit de club die taxatierapporten controleert op ontzettend veel richtlijnen die zijn afgesproken met o.a. alle Nederlandse grootbanken zoals ING, ABN AMRO, Rabobank, et cetera.

Gevalideerd taxatierapport

Als je een NWWI taxatie laat maken, dan krijg je een gevalideerd taxatierapport. Dit ‘gevalideerde’ wil zeggen dat er een goedkeuring op zit van het NWWI. En dit rapport zal in bijna alle gevallen nodig zijn als je het taxatierapport nodig hebt voor een geldlening.

Wat kost een NWWI taxatie?

De kosten voor een NWWI taxatierapport zijn heel erg afhankelijk van het soort woning, de grootte van de woning, het doel van de taxatie en de complexiteit. Bij complexiteit kan je bijvoorbeeld denken aan verhuurde woningen of woningen waarbij allemaal ingewikkelde eigendomsrechten verbonden zitten (recht van opstal, erfpacht, etc).

Als richtlijn zou je deze kosten kunnen aanhouden:

  • Woonhuis: €750,-
  • Appartement: €795,-
  • Verhuurde of te verhuren woning: €1250,-

Hoe zit dat dan met niet gevalideerde taxatierapporten?

In sommige gevallen is het valideren van een taxatierapport niet mogelijk. Dat is bijvoorbeeld zo bij kamerverhuurpanden. In dat geval kan er wel een taxatierapport worden uitgebracht, maar zal deze gecontroleerd moeten worden door een 2e taxateur (plausibiliteitstoets) die ook zijn/haar handtekening onder het taxatierapport zet.

NWWI taxatie nodig?

Nu je meer weet over wat een NWWI taxatie inhoudt en wat de kosten hiervan zijn, kun je een weloverwogen keuze maken bij het kiezen van een taxateur. Zorg er altijd voor dat je kiest voor een erkende taxateur, zodat je zeker weet dat de taxatie op professionele wijze wordt uitgevoerd. Heb je nog vragen over een NWWI taxatie of wil je graag meer informatie over het taxeren van jouw woning? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder.

Heel veel succes en als je een taxatie nodig hebt, wij taxeren in de volgende gebieden:

Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Badhoevedorp, Bakkum, Beverwijk, Bloemendaal, Castricum, Cruquius, De Kwakel, Driehuis, Haarlem, Halfweg, Heemstede, Hillegom, Hoofddorp, IJmuiden, Koog aan de Zaan, Krommenie, Lisse, Nieuw-Vennep, Overveen, Santpoort-Noord, Santpoort-Zuid, Spaarndam, Uitgeest, Velserbroek, Vijfhuizen, Vogelenzang, Westzaan, Wormer, Wormerveer, Zaandam, Zaandijk, Zandvoort en Zwanenburg

We bieden onder andere taxaties, spoed taxaties en verhuur taxaties aan. Interesse? Bel of app taxateur Floris op 06-47470404 of floris@vkmakelaars.nl of vul even dit formulier in.