Het kan zijn dat er op jouw perceel of dat van jouw buurman nog een olietank in de tuin ligt. Deze tanks noemen we ‘hbo-tanks’. HBO staat voor ‘Huisbrandolie’. Deze tanks vormen een grote bedreiging voor kwaliteit van de bodem op jouw perceel en de omliggende percelen. Oude tanks kunnen gaan lekken en olie is een stof die zich heel makkelijk kan verspreiden. Verontreiniging met olie is een zeer ‘mobiele verontreiniging’ zoals dat heet.
Meestal zijn olietanks die nog in de grond liggen al gesaneerd. Deze zijn dan in het verleden door een gespecialiseerd bedrijf gereinigd en afgevuld met zand. Het kan ook zijn dat de tank in zijn geheel is verwijderd. Als het goed is, is hier dan na een geslaagde ‘sanering’ van deze tank een ‘Kiwa certificaat’ afgegeven. Zie hier een voorbeeld van zo’n Kiwa Certificaat.
Vanaf 1 januari 1999 is het verplicht om, als er nog olietank in de tuin ligt waar geen ‘Kiwa certificaat’ van is, deze tank in zijn geheel te verwijderen. Er dient dan ook verplicht een bodemonderzoek plaats te vinden om vast te stellen dat er geen verontreiniging is ontstaan door de olietank. Dit kan je terugvinden in de wet als je zoekt naar ‘BOOT’ of ‘Antitankslag’.
Verontreiniging door olietanks
Als er verontreiniging is ontstaan door een olietank dan is de eigenaar van het perceel waar de tank ligt en waar de verontreiniging vandaan komt verantwoordelijk voor alle kosten van het verwijderen van de tank en alle saneringskosten van alle verontreinigde grond (dus ook die bij de buren). Het kopen van een huis met een olietank in de tuin kan dus een zeer dure grap worden.
De kans dat er een olietank aanwezig is
De registratie van die tanks zijn in het verleden vaak gedaan door studenten en niet door specialisten. Dit is een eerste reden dat de informatie over aanwezigheid en locaties van olietanks niet altijd even nauwkeurig zijn. Veel registraties en locaties van olietanks komen ook uit hele oude archieven van de brandweer van de tijd dat ze ooit met een vergunning zijn aangelegd.
Het verwijderen van olietanks
Er zijn bedrijven gespecialiseerd om tanks op te zoeken (o.a. met metaaldetectoren) en uit te graven.
En met een beetje geluk is er ergens nog een tekening uit een brandweer archief of het bouwarchief met waar die tank ligt. In welk archief dit te vinden is, verschilt ook weer per stad.
Oorzaak van verontreiniging bij olietanks
De tanks zijn vrij sterk. Ze zijn van staal gemaakt, met een bitumen laag eromheen. Wel is het zo dat ze op een gegeven moment kunnen roesten en poreus worden. Een tank kan lekken, maar ook bij het vullen van de tank in het verleden kan het fout zijn gaan. Vroeger was men niet altijd even nauwkeurig en het kan goed zijn gebeurd dat een tank bij het vullen vol zat en het vulbedrijf niet tijdig de toevoerslang dicht heeft gedraaid waardoor er een bepaalde hoeveelheid olie naast de tank de grond in is gelopen.
Advies en saneringsbedrijven olietanks
Wil je advies of hulp bij vraagstukken rondom een olietank bij een woning? Vul gerust even dit formulier in. Wij hebben een groot netwerk aan gespecialiseerde milieukundige adviesbureaus die jou hierbij kunnen helpen.