Wat moet je doen als er in het kadaster staat dat er een bodemonderzoek moet plaatsvinden bij een woning of een perceel?

door | mei 16, 2024 | Aankoopmakelaar, Bodemverontreiniging

Stel jij staat op het punt om een woning te kopen. In de documentatie die de verkopende makelaar jou verstrekt heeft, kom jij ook kadastrale informatie tegen. Dit zal in de vorm zijn van een ‘Kadastraal bericht’ (ook wel ‘eigendomsinformatie’ of ‘kadastraal uittreksel’ genoemd). Deze ziet er zo uit.

Nu kan het zijn dat in die kadastrale informatie te lezen is dat de gemeente wil dat er een bodemonderzoek plaatsvindt. Op dat moment moeten er bij jou alarmbellen gaan rinkelen. Op het moment dat een gemeente of een andere vorm van ‘bevoegd gezag’ voorschrijft dat er een bodemonderzoek moet plaatsvinden, dan mag je er bijna al vanuit gaan dat er (ernstige) verontreiniging daar in de grond zit. Wat je kan doen is het volgende:

  1. Doe direct navraag bij de gemeente (of indien deze niet het bevoegde gezag is doe dit dan bij de verantwoordelijke omgevingsdienst) wat de aanleiding/ reden is dat ze willen dat er bodemonderzoek moet plaatsvinden. Aan de hand van dat antwoord kan jij al veel beter bepalen wat de risico’s zijn.
  2. Vraag diezelfde gemeente of omgevingsdienst om jouw alle informatie te sturen over de bodemkwaliteit die er bij hun bekend is over dat specifieke adres of perceel.
  3. Laat (het liefst op kosten van de verkoper) een verkennend bodemonderzoek uitvoeren op dat perceel en evalueer de uitkomsten van dat onderzoek met een expert.

Kom je er niet uit?

Ben jij opzoek naar een bedrijf dat je kan helpen met een bodemonderzoek en/of met het geven van advies aan jou over de kwaliteit van de bodem en de uitkomsten van het rapport? Laat dan even je gegevens hier achter en wij helpen je gratis en vrijblijvend aan 1 van onze landelijke samenwerkingspartners.

Ben je gewoon op zoek naar een goede aankoopmakelaar om jou (verder) te begeleiden bij de aankoop van een woning waar je naar gekeken hebt. Wij zijn een landelijk opererende aankoopmakelaar en kunnen jou dus helpen in heel Nederland. Neem hier vrijblijvend contact met ons op of bel ons op 023-2052296.

De 5 geheime trucs om succesvol een huis te kopen

Vul het formulier in en download de whitepaper.

You have Successfully Subscribed!