Kan je huurbescherming voorkomen als de huurder tijdelijk niet huurt en daarna weer terugkomt?

door | apr 22, 2024 | Juridisch advies, Verhuurmakelaar

Veel verhuurders willen voorkomen dat huurders huurbescherming krijgen en daardoor levenslang in de woning kunnen blijven zitten. Als je tijdelijk jouw eigen huis wilt verhuren dan kan huurcontract met een diplomatenclausule een oplossing zijn.

Het is overigens geen vereiste dat je naar het buitenland gaat als je gebruik wilt maken van de diplomatenclausule. Je kan het dus bijvoorbeeld ook gebruiken als je weer tijdelijk even bij jouw ouders wilt wonen of als je bijvoorbeeld wilt proef samenwonen.

Het probleem is dat veel mensen hun woning tijdelijk hebben verhuurt zonder diplomatenclausule en de huur voor nog een periode willen verlengen ZONDER de huurders huurbescherming te verlengen. Als je een huurcontract verlengt en als er geen diplomatenclausule in de huurovereenkomst is opgenomen dan krijgt de huurder hierna ALTIJD huurbescherming. Eerder hebben we dit artikel geschreven over hoe je dat eventueel creatief kan oplossen, maar let op: dit is een vrij risicovolle constructie die jou als huiseigenaar GEEN zekerheid geeft dat je de huurders er weer uit krijgt!

Als mijn huurders tijdelijk ergens anders gaan wonen, kan ik dan verlengen zonder huurbescherming?

Het antwoord op deze vraag is: nee. Je loopt simpelweg te veel risico. De rechter zou het invoeren van zo’n tijdelijke ‘huurpauze’ kunnen opvatten als een manier om de wetgeving over huurbescherming te omzeilen. En laten we eerlijk zijn, dan is dat natuurlijk ook in de meeste gevallen.

Het is namelijk mogelijk dat de rechter het tweede contract beschouwt als een voortzetting van het eerste contract, waardoor de diplomatenclausule niet van toepassing is. Dit zou het risico met zich meebrengen dat de verhuurder de huurovereenkomst niet zomaar kan beëindigen en de huurder dus huurbescherming geniet.

Daarom is het advies aan verhuurders: doe het niet! Hetzelfde geldt overigens ook als je het huurcontract op een andere naam (bijvoorbeeld dit keer op de naam van de partner of op die van iemand anders) laat zetten. Dit zijn allemaal ‘draaideurconstructies’ waar de rechter zeer waarschijnlijk niet intrapt!