Mag je alleen van een diplomatenclausule gebruik maken als je naar het buitenland gaat?

door | jun 27, 2023 | Juridisch advies, Verhuurmakelaar

In onze blog over de diplomatenclausule hebben we je al veel vertelt over hoe je deze kan gebruiken als je tijdelijk jouw woning wilt verhuren zonder vast te zitten aan je huurder. Veel mensen vragen zich af:

Wanneer mag je de diplomatenclausule gebruiken en wanneer niet?

De diplomatenclausule heeft NIKS met ‘diplomaten’ te maken. Waar het om gaat is dat jij als eigenaar van een woning ZELF op een zeker moment terugkeert naar die woning die je tijdelijk wilt verhuren.
Het is daarbij niet relevant waarom je tijdelijk ergens anders woont en ook niet waar.

Zolang je maar de woning maar zelf op een zeker moment weer gaat gebruiken als je de huur stopzet. De clausule is dus NIET bedoelt voor vastgoedbeleggers die het willen proberen te gebruiken om zo niet aan huurders vast te zitten in hun woningen.

Wanneer je de diplomatenclausule mag en kan gebruiken is bijvoorbeeld in de volgende gevallen:

  • Je wilt gaan ‘proef samenwonen’
  • Je wilt een reis maken
  • Je wilt om welke reden dan ook tijdelijk elders in Nederland of in het buitenland gaan wonen
  • Jullie relatie gaat niet goed en jullie willen beiden even ergens anders wonen
  • Je wilt tijdelijk bij je ouders of een vriend(in) wonen om financiële redenen

Weer intrek nemen in de woning die je tijdelijk verhuurt met een diplomatenclausule

Zoals je in onze eerdere uitgebreide artikel over de diplomatenclausule al hebt kunnen lezen zitten jij en de huurder beiden vast aan de afgesproken termijn van het huurcontract of de schriftelijke verlenging daarop. Jij moet als verhuurder ALTIJD de huur schriftelijk opzeggen en wees hiermee op tijd (zie verderop). Als je schriftelijk gaat opzeggen geef dan aan in je opzegging:

-dat je de woning weer nodig hebt voor eigen gebruik en daar gaat intrekken

-dat je opzegt op grond van de in de huurovereenkomst afgesproken diplomatenclausule

-je wilt dat de huurder de woning ontruimd aan jou oplevert

Als de huurder niet instemt met die opzegging, dan zal de opzegging moeten verlopen via de kantonrechter. De rechter zou dan kunnen toetsen of jij als verhuurder zelf weer intrek neemt in de woning. Zorg daarom wel dat je oprecht echt weer zelf die woning gaat bewonen en ook kan aantonen dat je dat gaat doen.

Wat is de opzegtermijn voor de verhuurder bij een diplomatenclausule?

De opzegtermijn voor de verhuurder bij een verhuur met diplomatenclausule is minimaal 3 maanden voor afloop contract en voor elk jaar dat de huurder er al in zit, komt daar 1 maand extra opzegtermijn bij met een max van 6 maanden.

Tijdelijk jouw woning verhuren en hulp nodig?

Wij kunnen je goed helpen. Neem even contact met ons op of bel Floris (zie hieronder).

Disclaimer: Er zijn meerdere bronnen gebruikt om tot de inhoud van dit artikel te komen, maar de auteur kan niet instaan voor de volledige juistheid van de genoemde informatie. Het gebruik van de informatie uit dit artikel geschiedt daarom volledig op eigen risico en de auteur is niet aansprakelijk voor eventuele schade die uit dit gebruik voortvloeit.