Wat is de ‘PFAS gebruikerskaart vrij toepasbaar’ en wat moet je er mee?

door | apr 15, 2024 | Bodemverontreiniging

Bij veel bodemrapporten zit een PFAS gebruikerskaart. Deze ziet er zo uit. Maar wat moet en kan je daarmee doen? Als huizenbezitter of huizenkoper kan en hoef je hier eigenlijk niet zo veel mee te doen. Het idee achter deze kaart is als volgt.

Dit heeft te maken met als je grond van jouw perceel wilt verplaatsen naar een andere locatie. Dit noemen we ‘grondverzet’. Je mag in theorie niet zomaar grond van de ene plek afgraven en deponeren op een andere plek. Er moet eerst vast worden gesteld of de grond die je ergens op gaat gooien niet meer verontreinigd is met PFAS dan de grond waar je het op gaat gooien. Dit wordt het standstillbeginsel genoemd. De kwaliteit van een bestaande grond mag niet achteruitgaan door dat je er grond op zou gooien die van slechtere kwaliteit is

Deze ingewikkelde kaart laat zien in hoeverre je vrij grond van A naar B mag verplaatsen.

Maar net als bij de andere kaarten die er over PFAS in een bodemrapport kunnen staan: hier doe jij en doet überhaupt niemand eigenlijk praktisch iets mee.

Hulp nodig?

Zit jij met een kwestie op een stuk grond. Bijvoorbeeld, wil je zeker weten of de grond schoon is en wil je een historisch óf een verkennend bodemonderzoek laten doen? Of heb je advies nodig bij het lezen van een bodemrapport? Vraag dan een milieukundig onderzoeksbureau om een advies op afstand óf om een verkennend bodemonderzoek te doen op locatie. Als landelijk opererend makelaarskantoor hebben wij diverse goede milieukundige onderhoudsbureaus in heel Nederland zitten waar wij mee samenwerken. Wil je in contact komen met één van deze adviesbedrijven bij jou in de buurt, vul dan even dit formulier in en wij brengen je met hen in contact (gratis service van ons).