Wat is de PFAS toepassingskaart en wat kan je er mee?

door | apr 8, 2024 | Bodemverontreiniging

Bij veel bodemrapporten zit een PFAS toepassingskaart. Deze ziet er zo uit. Maar wat moet en kan je daarmee doen? Als huizenbezitter of huizenkoper kan en hoef je hier eigenlijk niet zo veel mee te doen. Het idee achter deze kaart is als volgt. Onderin zie je de verschillende PFAS soorten in de bovengrond (BG) en in de ondergrond (OG). Daarachter zie je dan de aanwezige waardes van die PFAS soorten waarbij de groene kleuren lagere waardes vertegenwoordigen dan de paarse waardes.

Als je grond van elders haalt en dat wil neerleggen (‘toepassen’) op jouw perceel, dan moet de kwaliteit van die nieuwe grond minimaal aan dezelfde waardes voldoen als hier te zien is op deze toepassingskaart. Dus stel je wilt een grote container zandgrond bestellen om een heuveltje in jouw tuin maken. Dan kijk je eerst op deze toepassingskaart wat de kwaliteit is van de grond die er nu ligt. De PFAS-waardes in de grond die jij in jouw tuin wilt gooien (dat noemen we ‘toepassen’) mogen niet slechter zijn dan de PFAS-waardes van jouw bestaande tuingrond.

Je hebt eerst een PFAS-analyse nodig van jouw partij nieuwe grond. En om die te mogen neerleggen op jouw perceel, mag die grond dus niet meer verontreinigd met PFAS zijn als dat grond waar je het opgooit. Dit wordt het standstillbeginsel genoemd. De kwaliteit van een bestaande grond mag niet achteruitgaan.

Hulp nodig?

Zit jij met een kwestie op een stuk grond. Bijvoorbeeld, wil je zeker weten of de grond schoon is en wil je een historisch óf een verkennend bodemonderzoek laten doen? Of heb je advies nodig bij het lezen van een bodemrapport? Vraag dan een milieukundig onderzoeksbureau om een advies op afstand óf om een verkennend bodemonderzoek te doen op locatie. Als landelijk opererend makelaarskantoor hebben wij diverse goede milieukundige onderhoudsbureaus in heel Nederland zitten waar wij mee samenwerken. Wil je in contact komen met één van deze adviesbedrijven bij jou in de buurt, vul dan even dit formulier in en wij brengen je met hen in contact (gratis service van ons).