De verontreinigingswaardes in een bodemrapport simpel uitgelegd

door | dec 23, 2023 | Bodemverontreiniging

In een bodemrapport zijn 3 belangrijke indicatoren waarmee de kwaliteit van de bodem wordt aangegeven. En dat zijn de indicatoren:

A (of ‘AW’) = Achtergrondwaarde

T = Tussenwaarde

I = Interventiewaarde

Groter of kleiner dan A (Achtergrondwaarde)

Elke waarde kleiner dan de achtergrondwaarde is schoon. Er staat dan <A of wat ook kan <AW.

Elke waarde groter dan de achtergrondwaarde betekent ‘licht verontreinigd’. Er staat dan >A  (of er staat >AW).

Groter of kleiner dan T (Tussenwaarde)

Boven de tussenwaarde betekent dat iets matig verontreinigd is. Vaak is nader onderzoek dan nodig.

Er staat dan >T.

Groter of kleiner dan I (Interventiewaarde)

Als er wordt gesproken van een interventiewaarde dan is iets verontreinigd. Groter dan Interventiewaarde wil zeggen dat iets sterk verontreinigd is en afhankelijk van de omvang van de verontreiniging moet er gesaneerd worden.
Er staat dan >I.

Hulp nodig?

Zit jij met een kwestie op een stuk grond. Bijvoorbeeld, wil je zeker weten of de grond schoon is en wil je een historisch óf een verkennend bodemonderzoek laten doen? Of heb je advies nodig bij het lezen van een bodemrapport? Vraag dan een milieukundig onderzoeksbureau om een advies op afstand óf om een verkennend bodemonderzoek te doen op locatie. Als landelijk opererend makelaarskantoor hebben wij diverse goede milieukundige onderhoudsbureaus in heel Nederland zitten waar wij mee samenwerken. Wil je in contact komen met één van deze adviesbedrijven bij jou in de buurt, vul dan even dit formulier in en wij brengen je met hen in contact (gratis service van ons).