Wat als je niet aanwezig kunt zijn bij het tekenen van de koopakte?

door | dec 4, 2019 | Aankoopmakelaar, Huis verkopen, Juridisch advies, Notaris Haarlem

Je hebt samen een huis gekocht, maar voor je kan zelf niet aanwezig zijn voor het tekenen van de koopovereenkomst. Hoe kan je dit oplossen?

Heel simpel: wij maken heel veel gebruik van digitaal tekenen via DocuSign. Je ontvangt de koopakte dan digitaal in jouw email en binnen een paar muisklikken heb je deze getekend. Dit is volledig rechtsgeldig.

Een andere oplossing is dat je een mail stuurt naar de notaris die het transport gaat doen en hierin aangeeft dat je jouw makelaar machtigt om de koopakte namens hem/haar te tekenen. Hieronder vind je een voorbeeld brief in het Nederlands en ik het Engels.

Bel van de te voren wel even naar de notaris om dit te bespreken en te checken.

Nog wat anders: kan je bij de levering (sleuteloverdracht / het transport) niet aanwezig zijn, dan is er een notariële volmacht nodig. Regel dit tijdig.

Voorbeeld brief Engels:
Dear notary,

From my broker (NAME REALTOR) I understood that I can authorize him to sign the purchase agreement on my behalf (ADRES OF THE HOUSE – offer/case number …….). This so I don’t have to come from COUNTRY especially for this. The selling real estate agent (NAME SELLING AGENT) will contact you to schedule the appointment for signing the deed of sale. My partner NAME is of course present. May I authorize with this email my broker (FULL NAME BROKER) to sign the purchase agreement on my behalf?

Voorbeeld brief Nederlands:
Beste notaris,

Van mijn makelaar (NAAM MAKELAAR) heb ik begrepen dat ik hem kan machtigen om namens mij de koopovereenkomst te ondertekenen (ADRES VAN HET HUIS – aanbieding / zaaknummer …….). De reden is dat ik dan niet speciaal hiervoor uit het buitenland hier terug te komen. De verkopende makelaar (NAAM VERKOPENDE MAKELAAR) zal contact met u opnemen om de afspraak voor het ondertekenen van de koopakte te plannen. Mijn partner NAAM is natuurlijk wel aanwezig. Mag ik bij deze mijn makelaar (NAAM AGENT) machtigen om namens mij de koopovereenkomst te ondertekenen?

De 5 geheime trucs om succesvol een huis te kopen

Vul het formulier in en download de whitepaper.

You have Successfully Subscribed!