De verschillende glassoorten voor woningen op een rij

door | sep 26, 2021 | Bouwkundig advies

Enkel glas
We beginnen met enkel glas. Dit is makkelijk te herkennen want dit glas bestaat uit 1 glasplaat.

Dubbel glas
Dubbel glas bestaat uit 2 glasplaten en tussen deze glasplaten zit een ruimte genaamd ‘spouw’. In die spouw zit lucht. De lucht tussen de glasplaten heeft een isolerende werking. Je herkent dubbelglas aan de aluminium strip rondom het glas. Dubbel glas heeft een standaard U-waarde ± 2.9.

HR glas
Bij HR glas zit er net als bij dubbelglas, lucht tussen de glasplaten. Het verschil tussen dubbel glas en HR glas is dat er een aan de binnenzijde van de spouw (=ruimte tussen de glasplaten) een speciale coating is aangebracht. Deze coating laat de zonnestraling door en weerkaatst de langgolvige straling waardoor deze beter isoleert. Je kan proberen te achterhalen of iets HR glas is door te kijken aan de binnenzijde van het glas of je daar een productomschrijving ziet waar staat ‘HR glas’. HR glas heeft een standaard U-waarde ± 1.9.

HR+ glas
Het verschil tussen HR+ glas en HR glas is dat HR+ glas een gas in de spouw (tussen de 2 glasplaten) heeft. Je kan proberen te achterhalen of iets HR+ glas is door te kijken aan de binnenzijde van het glas of je daar een productomschrijving ziet waar staat ‘HR+ glas’. HR+ glas heeft een standaard U-waarde ± 1.6.

HR++ glas
Bij HR++ glas zijn er 2 wat dikkere glasplaten met daartussen een edelgas. Het verschil met HR+ glas is dat er een verbeterde coating aan de binnenzijde van de spouw is aangebracht en het glas veelal dikker (minimaal 15mm) is. Hoe je HR++ glas herkent lees je in deze blog. HR++ glas heeft een standaard U-waarde ± 1.2.

HR+++ glas (Triple glas)
Triple glas herken je doordat er niet 1 maar 2 aluminium strips in de spouw van het glas zitten.
Er zijn hier 3 glaslagen met een edelgas tussen de glaslagen in en een coating. Hoe je triple glas herkent lees je in deze blog. HR+++ glas heeft een standaard U-waarde ± 0.9.

We hebben alles simpel voor je uitgetekend in deze visuele weergave van de verschillende glassoorten in huis (let op: opent in nieuw venster):

Glassoorten in huis uitgelegd
Glassoorten thuis herkennen