Hoe kan je zien of een raam van HR++ glas is?

door | sep 26, 2021 | Bouwkundig advies

Lees het type glas af in het glas
Kijk schuin naar de aluminium strip in het glas en kijk of je de productomschrijving kunt vinden. Als je geluk hebt, dan staat hier al het type glas in. Ruiten vanaf het jaar 2000 hebben meestal de productomschrijvingen hier in het glas staan. Op de aluminium strip staat dan bijvoorbeeld: Isoglas HR++.

Dat is makkelijk gevonden. Maar helaas staat het type glas er vaak niet bij. Wat je dan wel ziet is een productcode. Zie bijvoorbeeld de afbeelding hieronder. Je kan die googelen of opzoeken/opvragen bij de fabrikant, maar de kans is groot dat je gaat stranden en niks vindt.

Productomschrijving in glas

HR++ glas herkennen
Zet de zaklamp van je telefoon aan en houdt deze op ongeveer 5 cm van het glas. Als je goed schuin kijkt in het glas, dan zie je de 4 ronde weerspiegelingen in het glas. Het lijken er soms maar 2, maar het zijn er echt 4.

Als het 2e óf het 3e lichtje van de weerspiegeling een iets afwijkende kleur heeft dat heb je te maken met HR++ glas. De afwijkende kleur van het 2e of 3e vlammetje komt namelijk vanwege een speciale coating die is aangebracht aan de binnenzijde van het glas. In tegenstelling tot wat veel andere artikelen op internet beweren is dat je met deze test NIET kan zien of het HR, HR+ of HR++ glas is.  Let daarom nog goed op 1 ding: de raamdikte moet minimaal 15mm zijn. Is het minder dat dit, dan heb je te maken met HR of HR+ glas.

Kijk naar de 4 weerspiegelde lichtjes op de onderstaande foto. Het is misschien lastig te zien, maar als je deze test thuis doet en je kijkt goed, dan zal je echt een kleurverschil in de lichtjes zien als die er is. Hebben alle 4 de lichtjes exact dezelfde kleur? Dan is het geen HR glas.


Je ziet de 4 weerspiegelingen helemaal links in het rood omcirkelt op deze foto (goed kijken…):

HR++ glas herkennen

Tip: je kan dit eventueel ook checken met het vlammetje van een aansteker.

Hoe herken je triple glas?
Triple glas herken je doordat er niet 1 maar 2 aluminium strips in de spouw van het glas zitten.

Er zijn hier 3 glaslagen met een edelgas tussen de glaslagen in, en zijn er 2 coatings toegepast. Vaak kan je in de productomschrijving op de aluminium strips in het glas ook lezen dat het om HR+++ of ‘triple’ glas gaat. Triple glas kan je niet herkennen met behulp van een zaklamp of aansteker.

HR+++ glas ook wel bekend als ‘Triple glas’

Meer te weten komen over de glassoorten in huis?
Lees in deze blog welke verschillende glassoorten er allemaal zijn voor thuis en wat de exacte verschillen zijn.