Huis taxeren voor lagere hypotheekrente

door | mei 5, 2023 | Taxaties

Als huiseigenaar wil je natuurlijk zo min mogelijk betalen voor je hypotheek. Een effectieve manier om dit te bereiken is door je huis te laten taxeren voor een lagere hypotheekrente.

Een goede taxatie kan namelijk leiden tot lagere maandelijkse betalingen en/of een vermindering van de totale kosten van de hypotheek over de looptijd. In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over het taxeren van je huis voor een lagere hypotheekrente.

We leggen uit wat het taxatieproces inhoudt, hoe dit voor een lagere hypotheekrente kan zorgen en welke andere mogelijkheden er zijn om de hypotheekrente te verlagen. Lees verder en ontdek hoe ook jij kunt profiteren van een lagere hypotheekrente door middel van een professionele taxatie van je huis.

Waarom het opnieuw laten taxeren van je huis kan leiden tot lagere hypotheeklasten

Wanneer je al jarenlang in dezelfde woning woont en het hele proces van een huis zoeken, laten taxeren en een hypotheek aanvragen al achter de rug hebt, lijkt het opnieuw laten taxeren van je huis wellicht een onnodige stap. Toch is het zeker de moeite waard om te overwegen, omdat een nieuwe taxatie kan resulteren in een lagere hypotheekrente.

Het opnieuw laten taxeren van je huis kan dus een slimme zet zijn voor jouw financiële situatie. Als makelaar en taxateur maken wij verschillende situaties mee wanneer het opnieuw taxeren van een huis kan leiden tot lagere hypotheekrente. Dit zijn de voornaamste situaties waarin het interessant kan zijn:

1.   Huis taxeren voor lagere hypotheekrente

Een van de belangrijkste redenen om je huis opnieuw te laten taxeren is om in aanmerking te komen voor een lagere hypotheekrente. Als jouw huis in waarde is gestegen en je een deel van de schuld hebt afgelost, kan dit leiden tot lagere maandelijkse betalingen en/of een vermindering van de totale kosten van de hypotheek over de looptijd. Het is dan ook verstandig om de woning opnieuw te laten taxeren.

2.    Huis taxeren om de hypotheek omlaag te brengen

Als de huidige hypotheek niet meer past bij je situatie, zijn er mogelijkheden om deze aan te passen of over te sluiten. De hypotheekverstrekker kan in dat geval om een eigen huis taxatie vragen bij aanvraag van een nieuwe hypotheek of een wijziging van de oude overeenkomst. Een taxatie kan helpen om de hypotheek omlaag te brengen.

3.    Huis taxeren voor verduurzaming

Wil je graag energie besparen en de woning verduurzamen? Een eigen huis taxatie kan ook interessant zijn als je (een deel) van deze duurzaamheidsmaatregelen in de hypotheek wilt onderbrengen. Dit kan resulteren in lagere energiekosten en een lagere hypotheekrente.

4.    Huis taxeren bij echtscheiding, erfenis of verkoop

Naast een lagere hypotheekrente zijn er ook andere redenen om een huis opnieuw te laten taxeren. Bijvoorbeeld bij echtscheiding, erfenis of verkoop van de woning. Het bepalen van de waarde van het huis is in deze situaties belangrijk om de opbrengst te verdelen.

Door je huis opnieuw te laten taxeren kun je dus flink besparen op je hypotheekkosten en/of inzicht krijgen in de waarde van je woning in bepaalde situaties. Zorg ervoor dat je altijd een erkende taxateur inschakelt om een betrouwbare taxatie te krijgen.

Tips voor het vinden van een goede taxateur

Een betrouwbare taxateur is essentieel voor het verlagen van je hypotheekrente. Hier zijn tips voor het vinden van een betrouwbare taxateur:

  • Zoek een taxateur die WONINGEN taxeert en die gevalideerde taxatierapporten maakt
  • Kies niet de goedkoopste taxateur of een prijsvechter. Hier zitten een hoop ‘cowboys’ tussen die snelle en kwalitatief slechte taxatierapporten afleveren.
  • Zoek op internet of de taxateur goede reviews heeft

Met deze tips vergroot je de kans op het vinden van een goede en betrouwbare taxateur. We vertellen je er graag meer over in ons blog “tips voor het vinden van een goede taxateur”.

Andere mogelijkheden om de hypotheekrente te verlagen

Naast het opnieuw laten taxeren van je huis zijn er nog andere manieren om de hypotheekrente te verlagen. Zo kan het verhogen van de eigen inbreng bij het afsluiten van een hypotheek ervoor zorgen dat je een lagere rente betaalt. Ook het aflossen van de hypotheek kan resulteren in een lagere rente.

Door het aflossen van de hypotheek daalt de hypotheekschuld ten opzichte van de woningwaarde, wat kan leiden tot een lagere rente. Het is dus zeker de moeite waard om te kijken naar andere manieren om de hypotheekrente te verlagen, maar een nieuwe taxatie kan ook hierbij van belang zijn.

Als je overweegt om je huis opnieuw te laten taxeren om in aanmerking te komen voor een lagere hypotheekrente, is het verstandig om naast een taxatie ook andere opties te bekijken.

Een goede taxateur kan je helpen om inzicht te krijgen in de waarde van je huis en welke opties er zijn om de hypotheekrente te verlagen. Het is belangrijk om te kiezen voor een betrouwbare en deskundige taxateur die onafhankelijk is en geen banden heeft met de hypotheekverstrekker.

Door het combineren van verschillende mogelijkheden, zoals het aflossen van de hypotheek en het opnieuw laten taxeren van je huis, kun je mogelijk een aanzienlijke besparing realiseren op de totale kosten van je hypotheek over de looptijd. Het is daarom aan te raden om je goed te laten informeren over de verschillende mogelijkheden en te kijken welke opties het beste bij jouw situatie passen.

Bespaar geld door jouw huis te laten taxeren voor een lagere hypotheekrente

Als je een eigen huis hebt en je overweegt om je hypotheekrente te verlagen, dan kan het laten taxeren van je huis een verstandige keuze zijn. Hopelijk heeft deze blog je geholpen om een beter begrip te krijgen van de voordelen van een huis taxeren voor een lagere hypotheekrente, en hoe je hierbij te werk kunt gaan.

Als professionele makelaar kunnen wij je helpen bij het vinden van een betrouwbare taxateur en bij het adviseren over de verschillende mogelijkheden om je hypotheekrente te verlagen. Neem gerust contact met ons op als je nog vragen hebt of hulp nodig hebt bij het taxeren van je huis. Samen kunnen we ervoor zorgen dat je een goed geïnformeerde beslissing kunt nemen over je hypotheek en je huis.