Tips voor het vinden van een goede taxateur

door | mei 3, 2023 | Taxaties

1. Kies altijd een taxateur uit de buurt

Taxateurs hebben een werkgebied regeling die inhoud dat ze geen taxaties mogen doen op meer dan 20 kilometer afstand van hun kantoor. In de gemeente Amsterdam, Den-Haag, Rotterdam en Utrecht mag dat zelfs niet meer dan 10 kilometer afstand zijn. In Groningen, Friesland en Zeeland geldt weer een toegestane maximum afstand van 30 kilometer. Probeer jij een taxateur te regelen die te ver kantoor houdt van de te taxeren woning, dan zal hij de taxatie moeten weigeren en heeft het jou onnodig tijd gekost.

2. Ga niet voor een prijsvechter

Een taxatierapport is niet hetzelfde als een pak suiker. Er zitten echt verschillen in de kwaliteit die de ene taxateur levert versus de andere taxateur. Als je op internet zoekt naar een goedkope taxateurs dan zie je dat de tarieven erg uit een lopen. Voor een normale taxatie van een woonhuis zonder verdere bijzondere omstandigheden, verbouwing of andere fratsen is een tarief van ca. €750,- heel gangbaar. Is er een taxateur die het voor €350,- wil doen, dan moet je je heel sterk afvragen wat voor taxatierapport je dan krijgt, want door dat soort stunttarieven is het erg waarschijnlijk dat je een afgeraffeld taxatierapport krijgt waarmee bijvoorbeeld de bank moeite heeft en jou mogelijk geen financiering wilt verstrekken. Een taxateur van een budget tarief zal waarschijnlijk ook niet verder willen kijken dan zijn neus lang is. Wij hangen regelmatig met VvE beheerders aan de lijn om nog ontbrekende stukken op te vragen voor het taxatierapport. Zouden we dat niet doen, dan is er een kans dat de bank van de klant de financiering niet wil verstrekken.

3. Vraag het aan jouw makelaar of hypotheekadviseur

Jouw makelaar of hypotheekadviseur weet gegarandeerd wat een goede taxateur is. En met een goede taxateur bedoelen we niet alleen iemand die gewoon een goed taxatierapport maakt, maar ook iemand die zijn afspraken nakomt en snel het taxatierapport oplevert. Als een taxateur veel werk krijgt via een bepaalde makelaar of een bepaalde hypotheekadviseur, dan zal hij daar ook extra zijn best voor doen en een goede naam hoog te houden hebben. Dreigt de taxateur slecht werk te leveren of heeft deze slecht werk geleverd, dan kan je ook daar jouw makelaar/hypotheekadviseur op aanspreken welke vervolgens de taxateur een tik op de vingers zullen geven.

4. Huur GEEN taxateur in via een bemiddelingsorganisatie

Er zijn een aantal bemiddelingsorganisaties actief in Nederland waar jij of waar bij jouw hypotheekadviseur met 1 druk op de knop de taxatie kan uitzetten. Doe dit niet! Een taxatie is altijd voor een belangrijk doel. Of het nou is voor een hypotheek, een scheiding, een overbruggingskrediet of bijvoorbeeld een verbouwing. Als je een taxatie uitzet via een bemiddelingsorganisatie, dan gaat alles via een extra schakel en verlies je zelf het contact met de taxateur. Er zijn heel vaak vragen of kleine aanpassingen bij een taxatie vanuit jou als opdrachtgever. En belangrijker nog: we zien heel vaak dat er dingen in de taxatieopdracht niet goed worden overgenomen als er een extra schakel in zit. Met persoonlijk contact met een normaal geprijsde taxateur worden vaak dure foutjes tijdig ontdekt er gecorrigeerd. Een voorbeeld: als niet het juiste ‘doel van de taxatie’ in de opdrachtvoorwaarden staat, dan loop jij straks het risico dat het taxatierapport niet bruikbaar is voor de bank en helemaal opnieuw gemaakt moet worden. Goedkoop en gemak (via zo’n bemiddelingsorganisatie) = vaak duurkoop! 5. Zoek op internet of de taxateur goede reviews heeft.
Als je zoekt naar goede reviews, dan zullen de meeste reviews die je vindt zijn van de taxateur in zijn/haar rol als makelaar. Maar ook die deze reviews zullen iets zeggen over de mate van dienstverlening van de taxateur. Immers, een taxateur die als makelaar slecht staat aangeschreven zal waarschijnlijk ook geen goede taxateur zijn.

Dit is het werkgebied van VK Makelaars&Taxateurs
Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Badhoevedorp, Bakkum, Beverwijk, Bloemendaal, Castricum, Cruquius, De Kwakel, Driehuis, Haarlem, Halfweg, Heemstede, Hillegom, Hoofddorp, IJmuiden, Koog aan de Zaan, Krommenie, Lisse, Nieuw-Vennep, Overveen, Santpoort-Noord, Santpoort-Zuid, Spaarndam, Uitgeest, Velserbroek, Vijfhuizen, Vogelenzang, Westzaan, Wormer, Wormerveer, Zaandam, Zaandijk, Zandvoort en Zwanenburg.