Wat als de taxatie lager is dan de koopsom?

door | mrt 29, 2023 | Aankoopmakelaar, Taxaties

Het kopen van een woning is een spannende en soms ook stressvolle periode, dat begrijpen wij als geen ander. Wanneer je eindelijk een woning hebt gevonden die aan al jouw wensen voldoet en je een bod hebt uitgebracht dat is geaccepteerd, ben je al een stap dichter bij het verwezenlijken van jouw droomhuis.

In de praktijk kan het gebeuren dat de taxatie van de woning lager uitvalt dan de koopsom. Dit kan vervelende gevolgen hebben voor jouw financiering en de verdere afhandeling van de koop. In dit artikel gaan we dieper in op de vraag: “Wat als de taxatie lager is dan de koopsom?” en wat de mogelijke oplossingen zijn in deze situatie.

Want wat als de taxatie lager is dan de koopsom? Het is simpel uit te leggen. Als de taxatiewaarde lager is dan de koopsom, dan kan je niet de volledige koopsom lenen bij een bank. Een bank financiert namelijk maximaal de taxatiewaarde. Het verschil tussen de koopsom en de taxatiewaarde dien je daarom zelf te financieren.

Kan ik de woning dan niet gewoon nogmaals laten taxeren voor een hogere waarde?

Wat nog wel eens gebeurt is dat een taxatie te laag is uitgevallen en men ook een andere taxateur gaat vragen om die woning te taxeren. Stel dat die taxateur de woning taxeert op een hogere waarde dan waar de 1e taxateur het voor het getaxeerd. Kan dit dan en gaat dit goed?

Wat je moet snappen is dat als dat gebeurt er automatisch een belletje af gaat bij het validatie instituut NWWI. Dit is simpel gezegd de club die een taxatierapport niet nakijken en er een mooie officiële stempel op moet zetten.

Als een woning voor een 2e keer in korte tijd voor hetzelfde doel wordt getaxeerd, dan zal het NWWI altijd via 2e taxateur aan jou vragen wat de reden is dat jij de woning nogmaals hebt laten taxeren. De reden kan bijvoorbeeld zijn dat jij de waarde van het eerste taxatierapport betwist.

 Het NWWI zal nadat jij (via de 2e taxateur) een opgaaf van reden hebt gegeven waarom je wéér de woning hebt laten taxeren een afweging maken of de door jouw opgegeven reden legitiem genoeg is om ook dit 2e rapport te laten valideren.

Je hebt een grote kans dat het NWWI besluit dit niet te doen en je hebt dan waarschijnlijk voor niks kosten gemaakt voor een 2e taxatierapport dat niet uitgebracht kan worden.

Schakel hulp in

Kortom, het kan vervelend zijn wanneer de taxatie van de woning lager uitvalt dan de koopsom. Voorkom een te hoge koopprijs en fouten. Je kunt tot op een bepaalde hoogte zelf research doen, maar de beste manier om dit te doen is om professionele hulp in te schakelen.

Hiervoor kun je meestal gebruik maken een professionele aankoopmakelaar. Een aankoopmakelaar helpt jou met de onderhandelingen en zorgt voor de juiste aankoopbegeleiding zodat jij niet voor verrassingen komt te staan. Ook kan je eventueel bij ons terecht voor een taxatie van de woning.

Heb jij interesse of wil je graag meer informatie? Dan kan je vrijblijvend contact met ons opnemen. Bel of app taxateur Floris op 06-47470404 of floris@vkmakelaars.nl of vul even dit formulier in.

De 5 geheime trucs om succesvol een huis te kopen

Vul het formulier in en download de whitepaper.

You have Successfully Subscribed!