Wat is een VBO Makelaar?

door | jul 28, 2023 | Juridisch advies, Startersadvies

Als consument zie je veel stickertjes en bannertjes voorbij komen: NVM, VastgoedPro, VastgoedCert, SVCM en….VBO.

Maar wat is nu een VBO Makelaar en wat betekenen al die andere stickers precies?

Hier volgt een Jip en Janneke uitleg zodat iedereen het snapt.


De NVM makelaar, de VBO Makelaar en de VastgoedPro Makelaar

Vroeger was het vak van makelaar een beschermd beroep. Je mocht jezelf niet zomaar makelaar noemen. In het jaar 2001 is het makelaarsvak een vrij beroep geworden. Iedereen mocht zich vanaf toen ‘makelaar’ noemen.

Om toch kwaliteit te kunnen waarborgen zijn de brancheclubs NVM, VastgoedPro én VBO ontstaan. Deze stellen strenge eisen aan hun leden als het gaat om opleiding, jaarlijkse educatie/bijscholing, gedragsregels en zo voorts. Ook hebben deze clubs een gezamenlijke tuchtrechtspraak, een politieke lobby, een database met verkochte woningen, up to date werkdocumenten, een eigen juridische dienst en nog veel meer. Eigenlijk alles om de consument een betere kwaliteit en betere dienstverlening te kunnen bieden.

In het kort is de VBO Makelaar hetzelfde als een NVM Makelaar of een VastgoedPro Makelaar.

Je krijgt te maken met een makelaars die gebonden is aan spelregels en kwaliteitseisen en als hij/zij zijn/haar werk niet goed doet, dan kan je hem/haar hier op aanspreken via de tuchtcommissie waar de makelaar onderdeel van uit maakt.

Wat is dat VastgoedCert en wat is SVCM?

Dit zijn de vastgoedregisters waar gediplomeerde makelaars zich kunnen inschrijven. NVM makelaars zijn altijd aangesloten bij VastgoedCert. VBO makelaars hebben meer keus. Zij kunnen zich aansluiten bij VastgoedCert óf bij SVCM. Beide vastgoedregisters hebben strenge kwaliteits- en opleidingseisen en zijn zo goed als gelijk aan elkaar.

Wat zijn de verschillen tussen NVM, VBO en VastgoedPro?

Wil je meer informatie over de verschillen tussen NVM, VBO en VastgoedPro, klik dan naar dit artikel.