Waarom verschilt mijn energielabel met mijn energie index en hoe kan ik dat oplossen?

door | jan 23, 2024 | Aankoopmakelaar, Verkoopmakelaar

Het kan voorkomen dat jouw woning zo’n uniek geval is waar je een energielabel met een letter hebt én ook nog een energie-index waar een heel ander letter bij staat.

Je hebt bijvoorbeeld energielabel B op jouw huis, maar je hebt ook en een energie index met een score A.

Hoe kan dat in vredesnaam en wat kun je eraan doen?

Oorzaak van 2 verschillende energiecertificaten/labels

Het verschil komt doordat tussen 1 januari 2015 en 29 maart 2018 het letterlabel niet werd bepaald volgens een tabel, maar volgens de zogenaamde ’trechtermethode’. Dat wil zeggen dat de invoer van de Energie Index door een trechter werd gehaald waarbij de relevante gegevens

er uit werden gefilterd. Dit leverde een letterlabel op dat niet rechtstreeks een relatie had met de

Energie Index. De ene woning met een bepaalde Energie Index kon in die tijd een ander

letterlabel hebben dan een woning met exact dezelfde Energie Index. Dit was een bewuste

beleidskeuze: hier was dan ook zeker geen sprake van een mankement. Echter, per 29 maart 2018 is de koppeling tussen de Energie Index en het letterlabel volgens de tabel hersteld. Vanaf dat moment was er weer een rechtstreekse relatie.

Welk energielabel is nou het echte label?

Als jij 2 verschillende energie labels/energiecertificaten hebt dan is er maar 1 daarvan echt leidend. En dat is het label staat geregistreerd op de website www.ep-online.nl. Op ep-online.nl voer je de postcode van de woning in gevolgd door een spatie en daarna het huisnummer. Als je dan zoekt, dan is het label dat dan wordt weergegeven het officiële energielabel en ENKEL dit label. Alle anders labels doen er dus niet toe.

Wat kan ik er aan doen om mijn energielabel in het juiste label te later herstellen?

Het is mogelijk om een energielabel uit de trechtermethode-periode te laten koppelen volgens de tabel zodat het energielabel in EP-Online het bijbehorende letterlabel krijgt. De eigenaar van het gebouw dient in dat geval een verzoek te doen. RVO.nl heeft een instructie gemaakt van hoe je deze koppeling precies moet maken. Omdat de urls op de overheidswebsite kunnen veranderen hebben wij in dit artikel met opzet geen url genoemd. Zoek zelf op Google even naar de volgende zoekterm “Hoe kan ik mijn energielabelletter koppelen aan de Energie-Index (EI)?”. Als het goed is vind je dan bovenin de zoekresultaten een link naar de juiste pagina op RVO.nl met de juiste instructie.

De 5 geheime trucs om succesvol een huis te kopen

Vul het formulier in en download de whitepaper.

You have Successfully Subscribed!