De collega van mijn aankoopmakelaar gaat ook het hetzelfde huis bieden, mag dat?

door | nov 27, 2022 | Aankoopmakelaar

Stel jij hebt een aankoopmakelaar bij Makelaardij X. Jullie willen gaan bieden op huis Y. Nu blijkt dat de directe collega van jouw aankoopmakelaar (ook werkzaam bij makelaardij X) ook wil gaan bieden voor andere klanten op hetzelfde huis. Er zijn dus meerdere kopers voor zelfde object binnen 1 makelaarskantoor. Mag dat?

Dit is iets wat in praktijk heel veel voorkomt. Maar mag dit zomaar en wat zijn de gevolgen?

Er zijn hier eigenlijk 3 wetten van toepassing om daar antwoord op te geven:

Art. 7:416 BW: verbod op Selbsteintritt

Art. 7:417 BW: het dienen van twee heren

Art. 7:418 BW: direct of indirect belang

De collega van mijn aankoopmakelaar gaat ook het hetzelfde huis bieden, mag dat?

Jouw aankoopmakelaar moet jou melden dat zijn collega ook gaat bieden op hetzelfde huis. Heeft jouw aankoopmakelaar dit niet gedaan, dan vervalt zijn recht op loon (courtage). Als hij netjes meldt dat zijn collega ook gaat bieden op dezelfde woning, dan mag dit dus gewoon.

Kan je niet gewoon van jouw makelaar eisen dat zijn collega niet gaat bieden als jij eerder was dan de zoekers van zijn collega?

Nee helaas kan dat niet.

Mijn makelaar werkt in zijn eentje. Mag jij ook een bieding van andere mensen uitbrengen?

Als een makelaar in zijn eentje werkt, dan zou het zeer onprofessioneel zijn als hij op hetzelfde huis biedt namens jou en ook namens andere klanten van hem. Ook niet als hij het netjes meldt naar jou en de andere zoeker. In dat geval zou hij er verstandig aan doen om alleen de zoeker te helpen die het eerste een bezichtiging heeft aangevraagd en de andere zoeker te koppelen aan een externe collega makelaar die een gerichte aankoopdienst verleent.

De 5 geheime trucs om succesvol een huis te kopen

Vul het formulier in en download de whitepaper.

You have Successfully Subscribed!