Hoeveel kost een aankoopmakelaar?

door | jun 14, 2023 | Aankoopmakelaar

In de zoektocht naar je droomwoning zijn er tal van factoren waar je rekening mee moet houden. Een van die overwegingen is het inschakelen van een aankoopmakelaar. Maar wat zijn nu eigenlijk de kosten die gepaard gaan met het inhuren van een aankoopmakelaar? En hoe bepalen zij hun prijzen?

In deze blog duiken we dieper in de wereld van de kosten van aankoopmakelaars en ontdek je wat je kunt verwachten bij het inschakelen van aankoopmakelaars in jouw zoektocht naar een nieuwe woning.

Wat kan je verwachten?

Aankoopmakelaars werken meestal met een vast tarief of een percentage van de koopsom, bekend als ‘courtage’. Deze tarieven kunnen variëren, maar over het algemeen liggen de kosten tussen €2500,- en €7500,-. Door het kennen van deze richtlijnen, kun je een beter beeld krijgen van wat je kunt verwachten.

Bij het inhuren van een aankoopmakelaar is het essentieel om transparantie te zoeken. Vraag naar een duidelijke offerte waarin de kosten en de bijbehorende diensten worden gespecificeerd. Op die manier kom je niet voor verrassingen te staan en kun je een weloverwogen beslissing nemen.

De hoogte van de courtage van een makelaar is gevallen afhankelijk van:

  • De prijsklasse waarin jij zoekt (hoe duurder de woning, des te groter de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van de aankoopmakelaar en des te duurder het tarief)
  • Of je wilt dat de aankoopmakelaar elke bezichtiging met je mee gaat óf dat je de eerste bezichtiging eerst zelf gaat bekijken bij een woning.
  • De kennis, ervaring en skills van de aankoopmakelaar. Met andere woorden: hoe goed is hij/zij. Er zijn spotgoedkope aankoopmakelaars voor €2500,- maar (let op) vaak is goedkoop; duurkoop.

Dit kost een aankoopmakelaar ongeveer:

  • Gerichte aankoopbegeleiding: €3000,-
  • Tarief voor starters: €4500,-
  • Tarief voor woningen van 5 tot 7 ton: €6000,-
  • Tarief voor woningen boven de 6 ton: €7500,-

Dit zijn richtprijzen en deze prijzen zijn gebaseerd op een schatting op basis van markt ervaring.

Je weet dus nu hoeveel een aankoopmakelaar ongeveer kost. Dus, als je op het punt staat om een aankoopmakelaar in te schakelen, vraag dan naar een duidelijke offerte waarin de kosten en diensten worden gespecificeerd. Neem de tijd om verschillende aankoopmakelaars te vergelijken en maak een weloverwogen beslissing die past bij jouw behoeften en budget. Zo kun je met vertrouwen de volgende stappen zetten op weg naar jouw droomwoning.

Heb je vragen over de kosten van een aankoopmakelaar of ben je op zoek naar professioneel advies? Neem dan gerust contact met ons op. We staan klaar om je te helpen bij jouw zoektocht naar een nieuwe woning.

De 5 geheime trucs om succesvol een huis te kopen

Vul het formulier in en download de whitepaper.

You have Successfully Subscribed!