Wie regelt en betaalt de notaris als je je huis verkoopt?

door | okt 11, 2018 | Aankoopmakelaar, Juridisch advies, Notaris Haarlem

Wie de notaris kiest en betaalt is eigenlijk afhankelijk van hoe koper en verkoper dit met elkaar afspreken. In het standaard NVM koopcontract staat hierover het volgende:

De kosten die op de eigendomsoverdracht betrekking hebben en die de notaris in rekening brengt, zoals overdrachtsbelasting, notariskosten en kadasterkosten, zijn voor rekening van koper/verkoper. De notaris wordt aangewezen door koper/verkoper.

Dit betekent dus dat er wordt doorgehaald wat niet van toepassing is. In de praktijk is het eigenlijk zo dat de koper van een woning kiest welke notaris hij wil inschakelen voor het overdragen van de woning. De kosten van de notaris zijn ook voor de koper. Omdat dit zo logisch is, wordt hier vaak door de verkoopmakelaar en de aankoopmakelaar niet over gesproken en wordt in de koopakte opgenomen dat zowel de keuze voor en de kosten van de notaris voor rekening van de koper zijn.

Toch gebeurt het regelmatig dat de verkoper de notaris wil kiezen. Vaak wordt hier dan wel al melding van gemaakt in de Funda advertentie of staat dit in de verkoopbrochure aangekondigd als ‘notariskeuze verkoper’. Conclusie: Let er even goed op of er iets over ‘notariskeuze verkoper’ wordt genoemd in de advertentie en let er goed op dat vóórdat je de koopakte tekent de notariskeuze aan jou is. Als woningbouwverenigingen woningen verkopen (uitponden), willen zij vaak zelf de notariskeuze hebben.

De 5 geheime trucs om succesvol een huis te kopen

Vul het formulier in en download de whitepaper.

You have Successfully Subscribed!