Hoe komen de milieurapportages tot stand?

door | dec 12, 2023 | Bodemverontreiniging

Omgevingsdiensten

Er zijn 29 omgevingsdiensten in Nederland. Kort gezegd zijn de omgevingsdiensten verantwoordelijk voor toezicht, handhaving en het verlenen van vergunningen voor alles dat te maken heeft met de Wet Bodembescherming. Bij een omgevingsdienst kan men een bodemrapport (ook wel milieurapportage) verkrijgen. Bij sommige omgevingsdiensten is dat gratis, bij andere moet je daarvoor betalen.

Bodem Informatie Systeem

De omgevingsdiensten maken gebruik van een zogenoemd ‘Bodem Informatie Systeem’ afgekort: BIS. In die BIS wordt alle data bijgehouden die er bekend is over de bodem in een bepaald gebied. Die data wordt veelal aangeleverd door bodemonderzoeken welke door bedrijven, instanties of door particulieren zijn gedaan. De software of de tool die omgevingsdiensten daar meestal voor gebruiken is die van Nazca Solutions. Als je een bodemrapport bestelt voor een bepaald adres, dan genereert de ‘BIS’ software van Nazca een bodemrapport voor je met daarin alle bekende gegevens van de bodem van het gevraagde adres mét een straal van 25 meter daaromheen.

Advies van milieukundig advies- en onderzoeksbureau

Zit jij met een kwestie op een stuk grond. Bijvoorbeeld, wil je zeker weten of de grond schoon is en wil je een historisch óf een verkennend bodemonderzoek laten doen? Of heb je advies nodig bij het lezen van een bodemrapport? Vraag dan een milieukundig onderzoeksbureau om een advies op afstand óf om een verkennend bodemonderzoek te doen op locatie. Als landelijk opererend makelaarskantoor hebben wij diverse goede milieukundige onderhoudsbureaus in heel Nederland zitten waar wij mee samenwerken. Wil je in contact komen met één van deze adviesbedrijven bij jou in de buurt, vul dan even dit formulier in en wij brengen je met hen in contact (gratis service van ons).

Zie hier hoe een bodemrapportage er uit ziet.