Je huis opknappen voor verkoop

door | aug 1, 2022 | Huis verkopen, Verkoopmakelaar

Je huis opknappen voor de verkoop kan een goed idee zijn als je een hogere verkoopprijs wilt realiseren. Echter wil je waarschijnlijk niet dat hier tijd en geld in gaat zitten. Toch kan het een enorm slim idee zijn om dit wel te doen. Je wilt natuurlijk dat er zoveel mogelijk kijkers komen en een opgeknapt huis kan hierbij helpen.

Als ervaren verkoopmakelaar weten wij dat het opknappen van je huis resulteert in betere foto’s en daardoor ook meer bezichtigingen en een hogere verkoopwaarde. Ook kan dit helpen bij de waardebepaling van het huis. Kortom, voor iedereen die zijn/haar huis wilt verkopen kan dit een goed idee zijn, want kleine details kunnen al resulteren in een grotere waarde toename.

In dit artikel vertellen we je graag wat je zelf kunt doen om het huis beter in de markt te zetten. Daarnaast kan je ook altijd na het lezen nog onze hulp inschakelen. Hiervoor kan je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Tips bij het zelf opknappen van het huis voor verkoop

Richt je op kleine verbeteringen die een zo groot mogelijk resultaat gaan opleveren

Het opknappen van je huis voor de verkoop hoeft niet altijd veel geld en tijd te kosten. Het is namelijk juist de kunst om met zo weinig mogelijk investeringen toch een zo goed mogelijk resultaat te behalen. We behandelen nu eerst juist de kleine aanpassingen die voor een groot effect zorgen.

Dit houdt in dat het niet altijd nodig is om verbouwingen en renovaties uit te voeren. Zeker niet op de korte termijn. Wil je nu nog niet verkopen maar ben je dit wel van plan over een paar jaar? Dan kunnen verbouwingen en renovaties juist wel een goed idee zijn. Hier geven we verder in het artikel meer uitleg over.

Buitenkant huis opknappen voor verkoop

Zoals je waarschijnlijk al weet, een eerste indruk is bepalend. De buitenkant van je huis is dan ook het eerste dat mensen zien bij bezichtigingen. Daarom beginnen we ook met de tips voor het opknappen van de buitenkant van het huis.

Knap de volgende dingen op aan de buitenkant van je huis:

 • Verzorg je tuin.

De tuin kan je eigenlijk zien als de kers op de taart. Door middel van een goed aangelegde en verzorgde tuin scoor je zeker weten punten bij kijkers. De tuin kan soms ook een dealbreaker zijn voor potentiële kopers.

In een mooi onderhouden tuin met schone tegels, een goed terras en vers gemaaid gras kan het bijna niet fout gaan. Op deze manier zien de bezoekers zichzelf al helemaal zitten. Dus mocht je nou een barbecue hebben, laat deze dan ook zeker staan.

 • Schilder de buitenkant van je huis.

Het schilderwerk buiten is net zo belangrijk als het binnen schilderwerk. Daarom is het zeker aan te raden om dit ook op te pakken indien het nodig is. Je kunt hierbij denken aan buitenkozijnen maar ook zeker aan de voordeur. We raden wel aan om hier op tijd mee te beginnen, aangezien het buitenschilderwerk vaak meer tijd kost dan de overige zaken.

 • Overige tips voor de buitenkant van je huis.

Waar je verder op moet letten is dat alle ramen gesloten zijn, tuinmeubelen aangekleed zijn, het gras gemaaid is en de stoep is aangeveegd. Vuilnisbakken moeten er altijd netjes bijstaan, niet overvol zijn of worden omringd door smoezelige vuilniszakken; Dit is vaak het eerste contact dat potentiële kopers met jouw huis hebben. Vaak rijden kopers eerst door de straat om een eerste indruk te krijgen. Doe dit zelf ook en kijk wat je opvalt en hier kan je positieve invloed op uitoefenen.

Binnenkant van je huis opknappen voor verkoop

Knap de volgende dingen op aan de binnenkant van je huis:

 • Schilder binnenmuren in een lichte, neutrale kleur (als dit nodig is)

Je bent er zelf vast ook al bekend mee, na verloop van tijd zitten de muren onder de zwarte vegen en vlekken. Wanneer er meubels tegen de muren hebben aangestaan ontstaan er hier ook vaak vlekken of kleurverschillen. Hier is helaas niks aan te doen.

Wat je wel nu nog kunt doen is je muren een nieuwe laag verf geven. Kies hierbij dan ook voor verf in een lichte, neutrale kleur. Op deze manier zien de muren er weer netjes uit en oogt de ruimte ook lekker licht en zo ruim mogelijk, wat de woning natuurlijk weer aantrekkelijk maakt voor bezoekers.

 • Zorg voor een netjes behang en frisse vloerbedekking.

Loszittende vloerbedekking of behangetjes kunnen een doorn in het oog zijn tijdens bezichtigingen. Zorg dus dat de woning een fris behang en mooie vloerbedekking bevat. Hierdoor ziet je woning er mooier maar ook vooral veel netter uit.

 • Ruim alle kleine spulletjes op.

Haal alle kleine spullen en rommel zoals kleedjes, stapels tijdschriften, speelgoed en knuffeldieren van de kinderen weg.

Haal zo veel mogelijk weg. Zo ziet je woning er ruim, rustig en licht uit. Wandel door je huis alsof je dat voor het eerst doet en bekijk wat je niet nodig hebt. Als je dit hebt gedaan komt de woonkamer al snel veel ‘rustiger’ over voor de bezoeker.

 • Zorg in iedere ruimte voor goede verlichting.

Om elke ruimte op zijn mooist te kunnen laten zien, is de juiste belichting van groot belang. Zorg daarom voor een goede verlichting op de juiste plaatsen.

Twijfel je over de beste verlichting? Dan kan het een goed idee zijn om dit onderwerp te bespreken met je makelaar (of uiteraard met vrienden en familie).

 • Denk aan de vloer

Zorg ervoor dat de vloer netjes oogt. Repareer kleine schoonheidsfoutjes zoals een losse plint. Denk eraan dat er geen schoenen in de gang staan, dit oogt namelijk rommelig. Door een lege en nette vloer oogt de ruimte groter, wat natuurlijk aantrekkelijker is voor de bezoekers.

 • Zorg dat de badkamer en toiletten netjes zijn.

Het is altijd goed om de badkamer en toiletten zo netjes mogelijk te maken voor de verkoop van jouw woning. Ook hier is het belangrijk dat de vloer leeg is. Zorg dus ook dat de douche en/of bad netjes zijn opgeruimd en dat hier geen hygiënische producten zoals shampoo of luchtverfrisser nog te zien zijn. En doe de toiletbril dicht als dat mogelijk is.

Huis verbouwen en/of renoveren om op te knappen voor de verkoop?

Wil je nu je huis nog niet verkopen maar overweeg je dit wel om dit over een paar jaar te doen? Dan zou een verbouwing en/of renovatie een goed idee kunnen zijn. Door het vergroten van het woonoppervlak zorg je gelijk voor een hogere waarde.

Ten eerste profiteer je zelf van meer wooncomfort en daarnaast zal de waarde vermeerderen. Waar je wel rekening mee moet houden is het feit dat je nooit de volledige investering 100% terugverdient tijdens de verkoop. Toch zijn er zeker klussen om een stijging van de waardebepaling zeker te stellen. Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet:

 • Vergroten van het woonoppervlak.

Kopers kijken altijd naar het woonoppervlak. Deze zou je kunnen vergroten door middel van een uitbouw of opbouw.

 • Renovatie.

Het renoveren van bijvoorbeeld een keuken of een badkamer kan al snel voor een hogere waarde zorgen. Maar ook vernieuwen van je vloer, de ramen, de deur en de gevel kunnen hier aan bijdragen. Geen enkele bezoeker zit te wachten op achterstallig onderhoud. Hoe beter deze voorzieningen zijn, hoe hoger de waarde uiteindelijk wordt.

 • Isolatie.

Duurzaamheid en het besparen op de energiekosten wordt tegenwoordig steeds belangrijker. Plaats daarom isolatieglas, gevelisolatie of vloerisolatie om jouw huis sneller te verkopen. Nieuwe ramen kunnen hier ook aan bijdragen maar let op, dit heeft minder effect op het gebied van energiebesparing dan dak-, vloer- of muurisolatie.

Onze bonus tip voor het opknappen van je woning voor verkoop

Schakel je verkoopmakelaar in voor hulp!

Het opknappen van je woning hoeft niet altijd veel tijd en geld te kosten. Een verkoopmakelaar weet precies wat de dealbreakers voor bezoekers zijn. Soms zit dit al in de kleine dingen. Daarnaast is het natuurlijk fijn als je wordt bijgestaan door een professional.

Ook bieden de meeste verkoopmakelaars een dienst aan in de vorm van verkoopstyling. Het kan vaak ontzettend lonen om je huis door een professionele stylist te laten ‘pimpen’ om deze zo beter en sneller te verkopen.

Bezoekers moeten het voor zich zien en het gevoel hebben, dat dit hun thuis is. Een heerlijke plek waar ze echt elke dag naar binnen lopen en er wonen, leven en gelukkig zijn. En dat moment gebeurt in de eerste 5 seconden als ze binnenkomen.

Het gebruiken van verkoopstyling kan zeker de moeite waard zijn. Ook is dit een verstandige investering wanneer je hier zelf minder gevoel of tijd voor hebt.

Wil jij graag je huis verkopen en wil je weten wat je huis momenteel waard is? Dan kun je bij ons ook terecht voor een gratis waardebepaling!

Waarom VK Makelaars als verkoopmakelaar kiezen?

Wij zijn een full service verkoopmakelaar. Daar zijn er veel van. Maar wat ons echt uniek maakt is dat wij maatwerk leveren.

Veel makelaarskantoren werken als een verkoopfabriek met een binnendienst op kantoor welke 70% van al het werk doet en een legertje makelaars in de buitendienst. Daar draait vaak een goede gevestigde naam en een marketingmachine om heen om constant zoveel mogelijk voorraad woningen aan te wenden en te verkopen.

Als overal jouw verkoopborden hangen heeft dat ook een aanzuigend effect. Een prima strategie, maar niet voor ons. Bij ons werken alleen makelaars en bij ons heb je altijd met 2 vaste makelaars te maken waarvan 1 het hoofdaanspreekpunt is.

Onze makelaars starten elk verkoopdossier vanaf het begin af aan zelf op en we houden altijd rekening met de specifieke wensen van de klant. Er gaat ontzettend veel tijd in elke verkoopdossier zitten.

Als wij aan het eind van een verkoopdossier terugkijken op hoeveel detailwerk, beantwoorde vragen, gegeven adviezen, kleine handelingen, grote handelingen en vooral maatwerk strategie er is geweest, dan moeten we concluderen dan zien we dat het echt een heel arbeidsintensief dossier is geweest. En dat zijn nog de normale verkoopdossiers. Een makelaar uit een verkoopfabriek kan nooit die tijd en persoonlijke aandacht geven die wij doen. Dit alles levert altijd tot veel betere verkoopresultaten. En met verkoopresultaat bedoelen we de verkoopopbrengst, maar ook de klanttevredenheid en het feit dat onze verkoopdossiers juridisch gezien als een rots in de branding staan (we hebben nog NOOIT een juridisch geschil gehad).

De 5 geheime trucs om succesvol een huis te kopen

Vul het formulier in en download de whitepaper.

You have Successfully Subscribed!