Hoe lang duurt een taxatie?

door | jan 30, 2023 | Taxaties

Een taxatie is een waardevolle investering. Het geeft u een duidelijk beeld van de waarde van de woning, zodat u een goede beslissing kunt nemen over de aankoop of verkoop. Het kan ook helpen bij het bepalen van de verzekeringswaarde van de woning.

Een taxatie is een betrouwbare manier om de waarde van een woning te bepalen. Het is een objectieve beoordeling van de waarde van de woning, gebaseerd op de marktomstandigheden en de kenmerken van de woning. Een ervaren taxateur zal de woning grondig inspecteren en een gedetailleerd rapport opstellen. Het rapport bevat informatie over de staat van de woning, de locatie, de marktomstandigheden en de waarde van de woning.

Als u een woning koopt of verkoopt, is het belangrijk om een goede taxatie te hebben. Een taxatie geeft u een realistisch beeld van de waarde van de woning en helpt u bij het nemen van een goede beslissing.

Neem contact op met een ervaren taxateur om u te helpen bij het bepalen van de waarde van uw woning. Moet jij je huis laten taxeren, dan is het handig om te weten hoe lang dit duurt en ook wat er allemaal komt kijken. Hoe lang dat duurt en hoe het werkt, leggen we hier uit van het begin tot het eind.

Hoelang duurt een taxatie, van begin tot eind?

Allereerst is het belangrijk dat je voor de taxateur een aantal informatie en documenten klaar zet, zodat deze sneller aan de slag kan gaan. Als je een woonhuis hebt dat getaxeerd moet worden, dan heeft de taxateur eigenlijk alleen je naam, e-mailadres, telefoonnummer, het adres van de woning en de reden dat je de woning laat taxeren (bijvoorbeeld om een lening krijgen om de woning te kopen).

Heb je een appartement, dan heeft de taxateur aanvullend ook van je alle stukken van de VvE van je nodig zoals de jaarrekening, notulen en een onderhoudsplan. Wil je precies allemaal weten wat de taxateur nodig heeft, lees dat dan even terug in dit artikel van ons.

Als je dit allemaal goed aanlevert, dan kan de taxateur de taxatie zo ver als mogelijk voorbereiden en duurt de taxatie opname zelf minder lang.

Hoe lang duurt de taxatie opname?

Bij een standaard woning en een standaard taxatie zal de taxateur maximaal 1 uurtje werk hebben. Als er al een meetrapport is (dat is meestal als de woning verkocht wordt) dan scheelt dit al ca. 30 minuten aan werk in de woning.

In dat geval zal de totale taxatie opname maximaal zo’n 30 minuten duren. Nb: de taxateur vraagt zelf in principe altijd het meetrapport op bij de verkopende makelaar.

Hoe lang duurt het voordat ik mijn taxatierapport heb?

In conclusie, de duur van een taxatie varieert heel erg per taxateur. Niet om te pronken, maar als wij een taxatie voor een klant doen, dan heeft de klant altijd uiterlijk 2-3 dagen later zijn taxatierapport. Maar kijkend naar hoe snel andere taxateurs zijn, kan je rekening houden met ca 1,5 week tot 2 weken voordat je je taxatierapport hebt. Je doet er heel verstandig aan om voordat je een taxateur inschakelt duidelijk te vragen en ook proberen af te spreken wanneer het taxatierapport af is.

Het is dus belangrijk om een betrouwbare taxateur te kiezen die transparant is over de verwachte duur van de taxatie en de stappen die worden ondernomen om deze te voltooien. Zo ben je er zeker van dat u snel en nauwkeurig wordt geïnformeerd over de waarde van het huis.

Heel veel succes en als je een taxatie nodig hebt, wij taxeren in de volgende gebieden:

Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Badhoevedorp, Bakkum, Beverwijk, Bloemendaal, Castricum, Cruquius, De Kwakel, Driehuis, Haarlem, Halfweg, Heemstede, Hillegom, Hoofddorp, IJmuiden, Koog aan de Zaan, Krommenie, Lisse, Nieuw-Vennep, Overveen, Santpoort-Noord, Santpoort-Zuid, Spaarndam, Uitgeest, Velserbroek, Vijfhuizen, Vogelenzang, Westzaan, Wormer, Wormerveer, Zaandam, Zaandijk, Zandvoort en Zwanenburg. Bel of app taxateur Floris op 06-47470404 of floris@vkmakelaars.nl of vul even dit formulier in.