Wanneer moet ik de taxatie / de taxateur betalen?

door | jun 21, 2023 | Kosten makelaar, Taxaties

Wanneer een taxatie / taxateur betalen is een cruciale vraag bij het inschakelen van een taxateur voor een professionele waardebepaling van je woning. Het proces van een taxatie brengt verschillende aspecten met zich mee, waaronder de timing van de betaling. In dit artikel verkennen we de belangrijke zaken rondom het moment waarop je een taxateur moet betalen. Lees gauw verder!

Het moment waarop je een taxateur moet betalen: vóór, tijdens of na de taxatie?

Wanneer je de taxateur moet betalen hangt af van wat je hebt afgesproken. Is de taxatie voor het verkrijgen of het veranderen van een hypotheeklening? Dan wordt de taxatie vaak via de notaris betaald. De factuur die jij of jouw hypotheekadviseur krijgt wordt doorgestuurd naar de notaris waar de hypotheek of de wijziging (oversluiting, verbouwing, etc) in de hypotheek officieel wordt gedaan.

De notaris stelt 1 eindafrekening op waar de kosten van de taxateur dan in mee zijn genomen. De betaling aan de taxateur vindt daardoor soms pas een paar maanden na het uitbrengen van het taxatierapport plaats.

In de meeste andere gevallen vindt de betaling van de taxateur plaats via een iDeal betaling aan de taxateur voordat men het rapport kan downloaden. Zodra het taxatierapport gereed is , krijgt de opdrachtgever automatisch een mailtje met een betaallink. Na betaling kan men het taxatierapport downloaden.

Kortom, sommige taxateurs vragen om betaling vóór de taxatie, terwijl anderen betaling accepteren na voltooiing van de taxatie. Het is belangrijk om deze details vooraf met de taxateur te bespreken en de betalingsvoorwaarden vast te leggen in een schriftelijke overeenkomst.

Factoren die van invloed zijn op de kosten van een taxateur

Verschillende factoren kunnen van invloed zijn op de kosten van een taxateur, zoals de complexiteit van het huis, de locatie, de benodigde expertise en de reputatie van de taxateur.

Daarnaast kan je ook nog kosten besparen door bijvoorbeeld het vergelijken van offertes van verschillende taxateurs, het kiezen van een lokale taxateur om reiskosten te beperken en het vragen naar eventuele kortingsmogelijkheden.

Het belang van een onafhankelijke taxateur

Een onafhankelijke taxateur speelt een cruciale rol bij het waardebepaling proces en is essentieel voor een goede taxatie. Je hebt dus een deskundige taxateur nodig die de markt goed kent, ervaring heeft met vergelijkbare woningen en nauwkeurige en betrouwbare taxatierapporten kan leveren.

Door te betalen voor een professionele taxateur minimaliseer je het risico van onder- of overwaardering van het huis, wat belangrijk is bij onderhandelingen, hypotheekaanvragen en verzekeringen.

Wil jij meer weten over taxaties? Check hier al onze blogs over taxaties! Heb je interesse in een taxatie of wil je graag meer informatie hierover? Neem gerust contact met ons op als je nog vragen hebt of hulp nodig hebt bij het taxeren van je huis. Samen kunnen we ervoor zorgen dat je een goed geïnformeerde beslissing kunt nemen over je hypotheek en je huis.