Wat doet een NVM aankoopmakelaar?

door | apr 5, 2023 | Aankoopmakelaar, Kosten makelaar

Wat een aankoopmakelaar ongeveer doet is de meeste mensen waarschijnlijk wel duidelijk. Een NVM aankoopmakelaar begeleidt namelijk de koper bij het gehele aankoopproces van een woning, net als een ‘normale’ aankoopmakelaar.

Maar de vraag is wat een ‘NVM’ aankoopmakelaar nou anders doet dan andere aankoopmakelaars? Dat zullen we in dit artikel duidelijk maken, dus lees gauw verder.

Wil je graag eerst in detail lezen welke stappen een aankoopmakelaar onderneemt en wat hij/zij verder allemaal doet? Lees dan nog even ons artikel “Wat kost een aankoopmakelaar en wat doet hij?” terug.

Verschillende soorten aankoopmakelaars

NVM en VBO zijn de 2 grote brancheverenigingen voor makelaars. Deze stellen o.a. opleidingseisen aan hun aangesloten makelaars, verplichten hun bepaalde gedrags- en beroepscodes na te leven, voorzien hun makelaars van juridische ondersteuning, leveren up to date werkdocumenten en geven hun makelaars toegang tot een zeer waardevolle woning database met daarin (bijna) alle verkochte woningen.

Dit laatste zorgt ervoor dat deze NVM en VBO makelaars heel goed waardes kunnen vaststellen van woningen en zo ook bijvoorbeeld veel gerichter kunnen bieden op woningen.

Sinds 1 januari 2022 zijn deze makelaars ook nog eens verplicht van hun branchevereniging al biedingen online te laten plaatsvinden via een leidingsysteem dat als een woning eenmaal verkocht is inzage moet geven aan alle mensen die geboden hebben wat alle biedingen waren.

Er zijn ook ‘ongebonden’ aankoopmakelaars. Dat wil zeggen makelaars die niet zijn aangesloten bij een branchevereniging of beroepsvereniging. Dit mag ook, want het beroep van makelaar is een vrij beroep. Bij ongebonden makelaars is alleen vaak geen sprake van een makelaarsopleiding die de makelaars hebben gevolgd, zijn geen beroeps- en gedragscodes, zijn geen up to date werkdocumenten en is er ook geen woning database waar de makelaar cruciale informatie uit kan halen.

Is er een verschil tussen een NVM of een VBO makelaar?

Nee. Een NVM makelaar is exact hetzelfde als een VBO makelaar. Zie ook dit artikel. Het zijn beiden gecertificeerde makelaars en ze leveren dezelfde kwaliteit.

Waarom gebruik maken van een NVM aankoopmakelaar?

Een NVM aankoopmakelaar begeleidt de koper bij het gehele aankoopproces van een woning. Dit begint bij het zoeken naar geschikte woningen die voldoen aan de wensen en eisen van de koper en het beoordelen van de vraagprijs ten opzichte van de marktwaarde van de woning. Vervolgens zal de aankoopmakelaar de koper helpen bij het bezichtigen van de woning en het opstellen van een reëel bod op basis van de waarde van de woning en de marktomstandigheden.

Als het bod geaccepteerd wordt, zal de aankoopmakelaar de koopovereenkomst nauwkeurig doorlezen en indien nodig aanpassingen voorstellen. Daarnaast zal de aankoopmakelaar de koper helpen bij het regelen van een bouwkundige keuring en het controleren van alle juridische en technische aspecten van de woning.

Het voordeel van het inschakelen van een NVM aankoopmakelaar is dat hij of zij veel ervaring en kennis heeft van de lokale vastgoedmarkt en de juridische en technische aspecten van het aankoopproces. Bovendien heeft de aankoopmakelaar toegang tot een database met recente transacties, waardoor hij of zij de waarde van de woning beter kan bepalen en gerichter kan onderhandelen over de prijs.

Wat kost een NVM aankoopmakelaar?

De kosten van een NVM aankoopmakelaar verschillen per makelaar en zijn doorgaans gebaseerd op een percentage van de aankoopprijs van de woning. Dit percentage ligt meestal tussen de 1% en 2% van de aankoopprijs, exclusief btw. Het inschakelen van een aankoopmakelaar kan op de lange termijn echter juist kostenbesparend zijn, doordat de aankoopmakelaar kan helpen voorkomen dat de koper een te hoge prijs betaalt voor de woning of onverwachte kosten maakt door verborgen gebreken in de woning.

Hulp inschakelen?

Als je op zoek bent naar een woning en overweegt om een aankoopmakelaar in te schakelen, is het belangrijk om te kijken naar de kwaliteit en expertise van de makelaar. Een NVM aankoopmakelaar biedt hierbij zekerheid en kwaliteit, omdat hij of zij voldoet aan de strenge eisen en gedragscodes van de branchevereniging.

Door samen te werken met een NVM aankoopmakelaar kan je zeker zijn van een deskundige begeleiding bij het aankopen van een woning en kan je mogelijke problemen voorkomen. Dus overweeg je de aankoop van een woning, neem dan eens vrijblijvend contact met ons op. Bel of app taxateur Floris op 06-47470404 of floris@vkmakelaars.nl of vul even dit formulier in. En wie weet, kunnen wij jou helpen om je droomwoning te vinden en te kopen.

De 5 geheime trucs om succesvol een huis te kopen

Vul het formulier in en download de whitepaper.

You have Successfully Subscribed!