Wat kost een aankoopmakelaar en wat doet hij voor dat geld?

door | jul 11, 2019 | Aankoopmakelaar, Kosten makelaar, Onderhandelen makelaar

Wat kost een aankoopmakelaar? En wat doet hij/zij precies voor dat geld? We leggen je hier graag wat meer over uit! Als je gaat googelen wat een aankoopmakelaar kost, dan raak je helemaal de weg kwijt en vind je nog geen concreet antwoord op je vraag.

Geen zorgen, ik ga je in dit artikel WEL vertellen wat een aankoopmakelaar kost en nog belangrijker: wat het voor jouw situatie kan kosten.

Maar eerst leg ik je uit waar de kosten van afhankelijk zijn.

De prijs is hoofdzakelijk afhankelijk van:

 1. De prijsklasse waarin jij zoekt.
 2. Hoeveel tijd gaat er in het zoek en aankooptraject zitten

Ad 1. De prijsklasse

Jouw aankoopmakelaar draagt op juridisch gezien een zware verantwoordelijkheid. Jij huurt hem in als professional om jou bij te staan met handelingen en keuzes die om ontzettend veel geld gaan. Als er fouten worden gemaakt, dan kan de aankoopmakelaar aansprakelijk worden gesteld. Hoe duurder de woning, des te hoger het risico voor de aankoopmakelaar en des te hoger de courtage.

Ad 2 Hoeveel tijd gaat erin zitten?

Hoe makkelijk of hoe moeilijk is het in de regio waar jij zoekt om een woning te kopen?  In onze regio (Haarlem) is de gekte zo erg dat je vaak tegen 20 anderen aan het opbieden bent. Er zitten hierdoor gemiddeld veel uren in een aankooptraject en daarom rekenen wij gemiddeld hogere prijzen.  De kosten voor een zoek- en aankooptraject beginnen bij ons met ca. €4000,- en dit loopt op al naar gelang er meer tijd er in het traject zit.

Er zijn ook regio’s waar meer tarieven van rond de €2500,- gerekend worden omdat de trajecten gemiddeld voor korter duren. Zo is er een makelaar in Purmerend die meestal binnen 3 onderhandelingen al slaagt.

Puur ter indicatie vind je onderstaand een tabel om een idee te krijgen wat de aankoopmakelaar jou kan rekenen:

  Prijsklasse >>>  
Koopkansen: €200.000 – €300.000 €350.000 – €500.000 €550.000 – €750.000
Snel (< 5 keer kijken)  €                             2.500  €                              2.500  €                           4.500
Redelijk (5 – 8 keer kijken)  €                             3.000  €                              4.000  €                           5.500
Moeilijk (> 8 keer kijken)  €                             4.000  €                              5.000  €                           6.000

Percentage prijzen

Hierboven spreken we over vaste prijzen om het e.e.a. gelijk visueel te maken voor je. Veelal wordt er bij courtages een percentage van de aankoopprijs gerekend. In praktijk komen de uiteindelijke kosten (onder aan de streep) vaak op een vergelijkbaar bedrag neer.

Ingroei prijzen

Hierbij is de courtage afhankelijk van het aantal bezichtigingen en/of onderhandelingen dat de makelaar moet doen. Er is bijvoorbeeld een vaste basis courtage van €2500,- waarbij 3 bezichtigingen mét makelaar zijn inbegrepen. Voor elke extra bezichtiging hierna komt er €100,- bij.

Prestatie prijzen

Dit zie je veel in een kopersmarkt. Er is een vaste courtage en daarbovenop krijgt de makelaar een bonus vergoeding van bijvoorbeeld 20% van elke euro die hij de woning kan aankopen onder de vraagprijs.

Wat doet de aankoopmakelaar allemaal voor dat geld?

 1. Hij voert een zoekgesprek met je, inventariseert jouw zoekwensen, geeft advies hierin en maakt een zoekprofiel.
 2. Hij legt contact met jouw financieel adviseur of hij zorgt dat jij in contact komt met een goede adviseur die bij jou past.
 3. N.a.v. dit zoekprofiel gaat hij dagelijks actief voor je zoeken en wordt er automatisch gezocht. Jij krijgt mails met woningen zijn die bij jou passen nog voordat ze op Funda staan.
 4. Is er een leuke woning die jij wilt zien, dan gaat de makelaar een afspraak voor jou maken om die woning samen te gaan bekijken.
 5. Tijdens die bezichtiging loop je samen met de makelaar door de woning en wijst hij je op aandachtspunten in de woning.
 6. Ook gaat hij zijn best doen om vanaf dat moment al zoveel mogelijk informatie los te peuteren bij de verkopende makelaar welke later weer van strategisch belang is als er onderhandeld moet gaan worden.
 7. Na de bezichtiging wordt de woning uitgebreid nabesproken.
 8. De makelaar gaat voor jou de onderhandeling voorbereiden. Een belangrijk onderdeel hiervan is een waardebepaling maken van de woning. Hij gaat kijken en vergelijken aan de hand van referentiepanden om zo goed mogelijk de waarde te bepalen.
 9. De makelaar gaat zijn recherche doen, wat neerkomt op het uitpluizen van het eigendomsbewijs, de splitsingsakte, het kadaster, de staat van de bodem, de vragenlijst die de verkopers hebben ingevuld, de lijst van zaken, etc. etc. Zijn er bijzonderheden in of aan de woning of het perceel, dan brengt jouw aankoopmakelaar deze aan het licht.
 10. Hierna gaat jouw makelaar een strategie vaststellen over hoe de woning zo succesvol mogelijk kan worden aangekocht en hij bespreekt deze met je.
 11. Hij voert de onderhandelingen en doet alle communicatie met de verkopende makelaar.
 12. Is er een koop, dan zorgt hij dat de verkopende makelaar alle zaken krijgt om de koopovereenkomst op te stellen en deze wordt uitvoerig door hem gecontroleerd.
 13. De makelaar gaat samen met jou de koopovereenkomst doornemen en hij legt deze begrijpelijk uit, waarna je deze gaat tekenen bij hem.
 14. De makelaar regelt dat er een taxateur wordt aangestuurd om de woning snel te taxeren.
 15. De makelaar regelt (als dit zo is afgesproken) dat er een bouwkundige keuring wordt ingepland. Hierbij is jouw aankoopmakelaar aanwezig is en hij stelt kritische vragen. Komen er bijzonderheden aan het licht, dan neemt jouw makelaar het voor jou op en zorgt hij dat hij er alles aan doet om het beste oplossing af te spreken met de verkopende partij.
 16. De makelaar koppelt jou (indien nodig) aan een geschikte notaris en hij zorgt en bewaakt dat deze netjes alle stukken krijgt die nodig zijn om het transport en de hypotheekakte van de woning voor te bereiden.
 17. Ondertussen, terwijl jij al bezig bent met het voorbereiden van de verhuizing, fungeert jouw makelaar als vraagbaak en hulplijn voor alle problemen, vragen of regelzaken die er nog meer aan het licht komen. Ik praktijk gebeurt dit bij elk aankoopdossier.
 18. De makelaar bewaakt of de waarborgsom op tijd bij de notaris staat en of jouw hypotheekaanvraag op tijd lukt (of dat er uitstel aangevraagd moet worden).
 19. Op de dag van de levering gaat jouw makelaar mee naar de woning om hij controleert of alles goed is. Daarnaast neemt hij de meterstanden op.
 20. Hij gaat mee naar de notaris voor de sleuteloverdracht
 21. Hierna blijft hij nog lange tijd voor jou aanspreekpunt en regelneef bij vragen of problemen. Het komt in heel veel gevallen voor dat er nog iets aan het licht komt dat opgelost moet worden.

De 5 geheime trucs om succesvol een huis te kopen

Vul het formulier in en download de whitepaper.

You have Successfully Subscribed!