Wat is het verschil tussen een NVM en een VBO makelaar?

door | nov 10, 2019 | Aankoopmakelaar, Kosten makelaar, Verkoopmakelaar

Om maar met de deur in huis te vallen: voor u als klant zit hier eigenlijk geen verschil in.  
Beide organisaties zijn een brancheorganisatie van makelaars waar strenge opleidingseisen zijn om jezelf hier makelaar en/of taxateur te mogen noemen.

De brancheorganisatie legt de makelaar richtlijnen en gedragslijnen op over zijn manier van werken en handelen. Een NVM of VBO aangesloten makelaar wordt flink ondersteund door de brancheorganisatie door bijvoorbeeld up to date werkdocumenten, marktinformatie, een juridische dienst, collectieve inkoop van diensten, permanente educatie/her-certificering, cursussen, geschillencommissie, bijeenkomsten, etc.

Maar waar zit hem nu het verschil in?
De NVM is de grootste branchevereniging van Nederland met ca. 4300 leden. De VBO is de op één na grootste branchevereniging van Nederland met ca. 1100 leden.

De NVM is de marktleider en weigert data van hun transacties te delen (hun database) te delen. VBO heeft echter een nagenoeg vergelijkbaar databestand met alle historische woningtransacties opgebouwd, waardoor hier eigenlijk bijna geen verschil meer in zit.

Een groot verschil voor de makelaars is dat de NVM op dit moment de opleidings-lat een stuk hoger legt dan VBO. Doorgaans is het behalen van de zogenoemde ‘vaktest’ een vrij pittige opgave die je niet zomaar doorheen komt. Ook is de drempel om een eigen makelaarskantoor te kunnen starten erg hoog: €15.000 entreegeld bij de NVM tegenover slechts €1500,- bij de VBO. De kosten voor de jaarlijkse her certificering kost de makelaar bij de NVM ca €500,-. Bij de VBO is dat ongeveer de helft.

De Funda tarieven zijn voor de VBO makelaar een stukje duurder dan voor de NVM-ers omdat Funda eigendom is van de NVM. Het verschilt per VBO makelaar of ze dit verschil doorrekenen aan hun klant of niet.

Doordat de VBO de financiële én de opleidingslat voor haar leden niet onnodig hoog legt kunnen (met nadruk op ‘kunnen’) VBO makelaars wat scherper zijn qua tarief.

Onderstaand alle verschillen in een schematisch overzicht:

  NVM VBO
Eigen juridische dienst Ja Ja
Geschillencommissie Ja Ja
Tuchtcollege Stichting Tuchtrechtspraak NVM TCML
Opleiding Opleiding tot Kandidaat Register Makelaar-Taxateur (duur ca. 2 jaar) bij meerdere opleiders mogelijk.
Module aanvullend wonen (duur ca 0,5 – 1 jaar).
Minimaal 5 jaar werkervaring op doen.
Praktijktoets wonen (duur ca 1 jaar – geringe kans op slagen en beoordeling is door makelaars uit eigen regio).
Voor taxaties is nog een aanvullende opleiding benodigd (duur ca. 1,5 jaar)
Theorieopleiding (duur 2 jaar) bij de praktijkopleiding voor makelaars + praktijkopleiding voor makelaars (duur half jaar)
Register -Vastgoedcert register voor makelaars wonen.
-NRVT register voor taxateurs
-Vastgoedcert en/of het SCVM register voor makelaars wonen.
-NRVT register voor taxateurs
Jaarlijkse hercertificerting D.m.v. ca. 2 cursusdagen per jaar via SVMNIVO. Kosten ca. €500,- Via de ‘Permanente Educatie (PE) verzorgt door VBO. Kosten ca. €250,-
Eigen makelaarskantoor starten Enkel mogelijk na behalen Praktijktoets slagingskans is zeer gering.

Kosten: €15.000 entreegeld.
Mogelijk met K-RMT diploma onder de voorwaarde dat je de praktijkopleiding binnen 3 jaar afrond.

Kosten: €1500,- entreegeld.
Handel Niet toegestaan voor makelaars om zelf in woningen te handelen (kopen, verbouwen, verkopen) Worden geen restricties aan gegeven.
Zoekmail Zoekers krijgen woningen 1-2 dagen eerder te zien dan dat ze op Funda staan. Zoekmail loopt gelijk met Funda.
Database Grootste database met historisch bestand (‘de uitwisseling’) Bijna dekkende database met historisch bestand gekoppeld aan kadaster en bijna alle verkochte woningen.
Politieke lobby Ja Ja
Kosten Funda   NVM rekent hoger tarief aan VBO makelaars (prijsdiscriminatie)
Ondersteuning bij wet en regelgeving Ja Ja
Ledenportal Ja Ja
Collectieve reclame Erg actief (radio, tv) Beperktere collectieve reclame
Ledenbijeenkomsten Ja Ja

Extra disclaimer:
Tot slot een uitgebreide ‘disclaimer’ namelijk dat deze informatie zorgvuldig is samengesteld maar toch kan afwijken van feiten of veranderingen. Het is en blijft altijd goed om zelf goed onderzoek te doen naar de feiten door bijvoorbeeld de websites raad te plegen van de bovengenoemde instanties.

De 5 geheime trucs om succesvol een huis te kopen

Vul het formulier in en download de whitepaper.

You have Successfully Subscribed!