PFAS: simpel uitgelegd wat dit is

door | mrt 14, 2024 | Bodemverontreiniging

Pfas is een verzamelnaam voor een groep chemische stoffen die door mensen zijn gemaakt en niet in de natuur voorkomen. De afkorting PFAS staat voor per- en polyfluoroalkylstoffen.

Deze stoffen hebben erg handige eigenschappen voor ons als mensen. Zo zijn o.a. de eigenschappen van deze stoffen dat ze water-, vet-, vuil- en stofafstotend zijn. Ook kunnen deze stoffen goed tegen warmte en ze zijn niet erg gevoelig voor de aantasting van andere stoffen. PFAS wordt o.a. gebruikt om regenkleding, antiaanbakpannen, pizzadozen, ski-wax, impregneermiddel voor textiel en leer en om blusschuim van te maken.

Er zijn 2 grote problemen met PFAS en dat is dat deze stoffen slecht afbreekbaar zijn en dat ze schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van mensen bij te veel blootstelling hieraan.

PFAS komt met name op onze bodem terecht door de uitstoot van fabrieken die werken met PFAS. De PFAS-stoffen komen dan in de lucht te hangen, worden met de wind meegenomen en met regen slaan ze neer op de bodem bij ons allen in de tuin.