Ga jij je eigen woning verhuren? Misschien omdat je wat nieuws hebt gekocht en je oude woning wilt aanhouden. Of omdat je bijvoorbeeld gaat samenwonen. Wij helpen je met de belangrijkste snelle tips om dit goed en snel te regelen.
Stap 1 – Mag je verhuren?
Voordat je met alle pret gaat beginnen, zoek eerst uit of je jouw woning wel mag verhuren. Heb je een appartement, dan is er vaak toestemming nodig van de VvE. Heb je een woonhuis, dan kan het zijn dat er een eigen bewoningsverplichting op jouw huis zit. Wat zijn de regels van de gemeente die gelden? Geen idee hoe je hier achter komt? Je makelaar kan dit voor je checken.
Stap 2 – Hypotheekadviseur
Maak een afspraak bij een hypotheekadviseur. Je mag van je bank niet zomaar je woning verhuren. Je hebt toestemming van jouw bank nodig en in de meeste gevallen zal je jouw hypotheek moeten omzetten naar een verhuurhypotheek. Jouw hypotheekadviseur kan je hier meer over uit leggen en ook bij helpen. Ken je geen hypotheekadviseur en heb je er 1 nodig? Wij werken zelf altijd heel graag met Poundwise. Vraag even naar Marc of naar Fleur.
Stap 3 – BENG label
Vraag een BENG label aan. Denk je slim te zijn omdat je al een energielabel hebt wat je ooit voor €10,- gekocht hebt? Haal dan die glimlach maar van je gezicht, want dit label is waardeloos en kan direct de prullenmand in. Voor de verhuur heb je namelijk altijd een BENG label nodig. Heb je dit niet, dan loop je het risico dat je woning niet geschikt is voor vrije sector verhuur met alle risico’s van dien.
Stap 4 – Huurpunten
Check hoeveel huurpunten jouw woning heeft en of deze voldoende huurpunten heeft voor de vrije sector. Hoe dat zit en waarom dat belangrijk is lees je in deze blog.
Stap 5 – Optimaliseren
Optimaliseer je huurpunten. Heb je te weinig huurpunten voor de vrije sector. Ga dan je huurpunten optimaliseren. De grootste winst zit hem meestal in het verbeteren van de energieprestatie van jouw woning. Maar ook letterlijk 100 andere verbeteringen in jouw woningen leveren je huurpunten op. Een luxe mengkraan, extra tegelwerk, een langer aanrechtblad, verplichting in je badkamerkastje, etc. Een bouwkundig adviesbureau kan je hier bij helpen of een goede verhuurmakelaar (en ja, wij bij VK Makelaars&Taxateurs kunnen jou hier natuurlijk ook bij helpen).
Stap 6 – Verhuur taxatie
Als je samen met jouw hypotheekadviseur een goede financiering hebt gevonden, dan is er een taxatie nodig met de waarde van jouw woning in verhuurde staat. Hier heb je een taxateur voor nodig. Welke taxateur je nodig hebt is afhankelijk van de bank die jij hebt gekozen. Voor de meeste verhuurtaxaties in regio Noord-Holland kunnen wij je hier bij helpen. Zie ook hier ons werkgebied.
Let wel op: de taxatie in verhuurde staat zal altijd lager uitvallen dan de taxatie in niet verhuurde staat (de actuele marktwaarde). Banken financieren doorgaans ca. 70% van de taxatiewaarde in verhuurde staat. Heb je nu al veel overwaarde, dan kan het zijn dat dit niet zo’n probleem is. Maar heb je dit niet, dan kan het betekenen dat je een flink deel eigen geld moet gaan inlossen bij de bank.
Stap 7 – Verhuur klaar maken
Zorg dat je de woning goed verhuur klaar maakt. Lees even de ‘tips verkoop klaar maken’. Deze zijn voor verhuur ook voor van toepassing. Verder is het de vraag of je gemeubileerd of ongemeubileerd wilt verhuren. Dit ligt er ook aan, aan wie je wilt verhuren. Wil je aan expats verhuren of aan lokale jonge stellen. Wat je ook doet, zorg dat jouw woning klopt. Van binnen en van buiten. En zorg voor een neutrale afwerking en indien gemeubileerd voor een neutrale inrichting. Er mogen geen gebreken meer zijn, het moet aantrekkelijk zijn afgewerkt, netjes, schoon, fris ruiken en goed en prettig bewoonbaar zijn. Heb je een krakkemikkige woning en heb je geen idee wat je wel of niet moet doen en waar je wel en niet in moet investeren? Wij helpen je als klant hier mee.
Stap 8 – Verhuur (laten) doen
Je kan de verhuur zelf doen, maar ik zou altijd adviseren om het (in ieder geval de eerste keer) via een makelaar te laten doen. De reden is dat het risico te groot is dat je iets over het hoofd ziet en straks hele dure fouten maakt. Ik kom elke week verhuurders tegen met lekke huurcontracten, incomplete dossiers, onzorgvuldige huurpuntentellingen en niet gescreende huurders. Het gaat heel vaak fout in de huurmarkt en deze fouten zijn altijd heel duur.
Een greep van belangrijke zaken om op te letten:
-Altijd professionele foto’s en plattegronden
-Contracttermijn op max 24 maanden zetten
-Betaaltermijn bij voorkeur per 2 maanden zetten (dan is dat namelijk ook de opzegtermijn voor huurders)
-Het huurdossier compleet maken met werkbriefjes, arbeidsovereenkomst, ID’s, etc.
-Controleer of de huurder ook echt werkt waar hij/zij verklaart werkzaam te zijn
-Huurchecks uitvoeren (achtergrond check)
-AVG-proof werken
-De opstalverzekering en aansprakelijkheidsverzekering wijzigen
-Zorg voor minimaal 2 sets sleutels die ook goed functioneren
-Schriftelijke toestemming VvE en handtekening onder Huishoudelijk Reglement
-BENG label meesturen
-Huurpuntentelling goed in dossier houden
-Waarborgsom binnen vóór sleuteloverdracht
-Uitzoeken of huisvestigingsvergunning nodig is
-Stel een info map voor de huurders op in het Nederlands en het Engels
-Check in met opleverformulier, getekende inventarislijst en foto’s
Is het je allemaal teveel gedoe?
In de regio Noord-Holland en Zuid-Holland kunnen wij alles voor je uit handen nemen. Laat even een berichtje achter of geef ons een bel. Wij schakelen extreem snel.