Mag een makelaar geld rekenen als hij je helpt aan een huurwoning?

door | aug 6, 2022 | Aanhuurmakelaar

Over deze vraag is nog altijd veel onduidelijkheid. Wij leggen je hier simpel uit hoe het zit.
Een makelaar mag nooit én aan de verhuurder én aan de huurder bemiddelingskosten vragen.

Werkt de makelaar voor de verhuurder, dan mag hij dus de huurder GEEN bemiddelingskosten in rekening brengen. Sleutelgeld vragen is ook NIET toegestaan.

Soms biedt een verhuurmakelaar aanvullende diensten aan nieuwe huurders. Denk dan bijvoorbeeld aan het regelen van gas-water-licht aansluitingen, TV en internet regelen, een huisvestigingsvergunning aanvragen of het openen van een bankrekening.

Een verhuurmakelaar zou voor het regelen van deze zaken een vergoeding mogen vragen, maar alleen als:

  • Deze diensten volledig optioneel en vrijblijvend zijn.
  • De diensten mogen geen onderdeel zijn van de huurovereenkomst en hier feitelijk helemaal los van staan.
  • Ook worden deze werkzaamheden dan pas het sluiten van de huurovereenkomst verricht.

De wetgever wil namelijk voorkomen dat een verhuurmakelaar de voorkeur gaat geven aan huurders die wel kiezen voor het pakket aan aanvullende betaalde services dat die verhuurmakelaar aanbiedt.

Als de verhuurmakelaar optionele diensten in zelfde ‘Opdracht tot Dienstverlening’ zet als de afspraak om de woning te gaan huren en om de waarborgsom e.d. te storten.

Dus mag een makelaar bemiddelingskosten in rekening brengen als hij je helpt aan een huurwoning?

Dit mag alleen als hij een rol op heeft van aanhuurmakelaar en dus niet werkt voor de verhuurder en ook geen vergoeding krijgt van de verhuurder.

Een aanleiding om dit artikel te schrijven is, omdat ons kantoor heel veel ‘aanhuur’ doet vanuit onze rol als ‘aanhuurmakelaar’. Recentelijk was er een collega makelaar die ons betichte van oneerlijke handelspraktijken. Bovenstaand is hoe het wettelijk is geregeld. Bron hier.

En we zijn apetrots dat wij mensen in deze moeilijke markt kunnen helpen WEL te slagen in het vinden van een huurwoning. Voor ons is het ook niet makkelijk, maar door er VOL bovenop te zitten zien we dat het ons vaak wel binnen korte tijd lukt om een huurwoning voor woningzoekers te vinden. Meer info over onze aanhuurdienstverlening vind je hier. Wel moeten we erbij zeggen dat het huursegment <€1200,- per maand zelfs voor ons erg lastig is. Het aanbod is hier zo gering en de vraag zo extreem groot, dat er vaak bijna niet tussen valt te komen.