Courtage aankoopmakelaar

door | feb 15, 2023 | Aankoopmakelaar

Het zoeken op de woningmarkt naar jouw droomhuis kan hele klus, maar vooral ook erg spannend zijn. Echter wordt het pas een echte klus wanneer je de woning ook daadwerkelijk wilt kopen. Een aankoopmakelaar kan hierbij helpen en ontzorgen. Maar hoeveel courtage rekent een aankoopmakelaar hiervoor en wat is dat precies? Dat leggen we je graag in dit artikel uit!

Wat is de courtage van een aankoopmakelaar en hoe hoog is deze?

De courtage is de vergoeding die de aankoopmakelaar vraagt als hij/zij succesvol een woning voor je aankoopt. Dit is meestal op basis van no cure no pay (geen woning gekocht = geen kosten aan de aankoopmakelaar). Maar niet altijd. Steeds vaker rekenen aankoopmakelaars opstartkosten óf intrekkingskosten (wij overigens nooit!).

Benieuwd hoe hoog de courtage van een aankoopmakelaar ongeveer is? Dit lees je verder in ons artikel.

Hoe hoog is de courtage van een aankoopmakelaar?

De hoogte van de courage is vaak afhankelijk van de prijsklasse waar je zoekt en ook hoe veel service de makelaar levert.

Zoek jij in de prijsklasse van 1 miljoen euro, dan is de courtage hoger dan als jij een woning van €200.000 zoekt. Dat komt weer omdat de aankoopmakelaar juridisch ook aansprakelijk is als hij een beroepsmatige verwijtbare fout maakt. Bij een dure woning is het bedrag voor waar een aankoopmakelaar aansprakelijk voor kan worden gesteld simpelweg hoger als bij een goedkope woning, vandaar de hogere courtage.

Qua serviceniveau is de vraag of jij wilt dat de aankoopmakelaar altijd en ook overal met je meegaat naar een bezichtiging óf dat hij alleen elke 2e bezichtiging meegaat. Gaat de makelaar altijd mee, dan gaan er gewoon een hoop meer uren in een aankoopdossier zitten.

Als grove indicatie kan je voor een gemiddelde aankoopmakelaar ongeveer deze courtages verwachten:

  Prijsklasse >>> 
Koopkansen:€200.000 – €300.000€350.000 – €500.000€550.000 – €750.000
Snel (< 5 keer kijken) €                             2.500 €                              2.500 €                           4.500
Redelijk (5 – 8 keer kijken) €                             3.000 €                              4.000 €                           5.500
Moeilijk (> 8 keer kijken) €                             4.000 €                              5.000 €                           6.000

Een andere veel voorkomende optie is bijvoorbeeld het betalen van een vast bedrag, dat voorafgaand aan de dienstverlening van de aankoopmakelaar wordt afgesproken. Dit kan in sommige gevallen voordelig uitpakken, maar zorg er wel voor dat je samen duidelijk afspreekt welke diensten exact onder dit vaste bedrag vallen. Kortom, de courtage van een aankoopmakelaar is de vergoeding die de aankoopmakelaar vraagt als hij/zij succesvol een woning voor je aankoopt. De hoogte van deze courtage is meestal afhankelijk van de prijsklasse waar je zoekt en hoe veel service de makelaar moet leveren.

Heb jij nou een aankoopmakelaar nodig? Twijfel dan nog om vrijblijvend contact met ons op te nemen. Wij beschikken over ervaren aankoopmakelaars in Haarlem en omgeving en weten zeker dat we jou ook kunnen helpen!

De 5 geheime trucs om succesvol een huis te kopen

Vul het formulier in en download de whitepaper.

You have Successfully Subscribed!