Hoe kies / vind je een goede aankoopmakelaar?

door | feb 7, 2023 | Aankoopmakelaar

Je wilt een huis kopen en wilt weten hoe je een goede aankoopmakelaar vindt. Het is namelijk belangrijk om alles goed geregeld te hebben, zeker als het aankomt op het kopen van een huis. Hier geven we je no-nonsense een aantal oprechte tips waarmee je weet hoe je een goede aankoopmakelaar vindt.

Tip 1

Kijk niet naar de courtage. Goedkoop makelaars zijn duurkoop makelaars. Ga niet voor de goedkoopste aankoopmakelaar. Je staat op het punt op de grootste aankoop van je leven te gaan doen en bezuinigen op 1 of 2 duizend euro aan courtage is niet verstandig.

Onze ervaring (met de pet van verkoopmakelaar op) is echt dat budget aankoopmakelaars heel vaak een bar slechte service leveren. Ze doen maar wat. Biedingen zijn vaak heel slecht voorbereid en er wordt lukraak maar wat geschoten in de bieding zonder dat daar een goed onderzoek naar is gedaan. Liever dat je een aankoopmakelaar €6000,- betaalt en hij €30.000 voor je verdient, dan een aankoopmakelaar die je €3500,- rekent en je juist €30.000 extra kost omdat hij zijn huiswerk en zijn vak niet goed doet. If you pay peanuts, you get monkeys!

Tip 2

Schrijf even kort voor jezelf op wat voor jou/jullie belangrijk is bij een aankoopmakelaar.

Wil je dat hij elke bezichtiging meegaat. Wil je dat hij/zij zelf heel actief voor je gaat zoeken naar geschikte woningen of wil je dat zelf doen? Wil je dat de aankoopmakelaar een focus legt op het goed kunnen maken van de deal en wat minder op elke bouwkundig detail (bijvoorbeeld omdat je zelf al heel goed bent op bouwkundig vlak).

Schrijf ook even op wat jouw/jullie wensen zijn in het kort.

Bijvoorbeeld: we willen minimaal 3 slaapkamers, een mogelijkheid om de woonruimte te vergroten. Binnen 10 minuten lopen van OV zitten, zon in de tuin (westen en/of zuiden) is een must, we willen liever niet klussen, we willen een goed verduurzaamd huis met minimaal een C label, etc.

Tip 3

Vraag vrienden die net een huis hebben gekocht naar hun ervaring met hun makelaar. Vraag hun:

Wat vond je goed aan deze makelaar? Denk je dat zijn/haar werkwijze ook bij mij past? Had je 1 makelaar of had je telkens weer met een andere aankoopmakelaar van dat kantoor te maken? Zou je deze aankoopmakelaar aanbevelen?

Selecteer 2 of maximaal 3 aankoopmakelaars welke jou door vrienden/bekende zijn aangeraden.

Tip 4

Bel de 2 of 3 aankoopmakelaars welke jou zijn aanbevolen door vrienden/bekenden. Leg ze uit wat je zoekt en vraag het volgende:

  • Wat is jullie werkwijze?
  • Krijg ik dan ik 1 vaste aankoopmakelaar binnen jullie kantoor?
  • Wat maakt jullie als aankoopmakelaar uniek of wat onderscheid jullie als aankoopmakelaar van andere makelaars?
  • Als ik 1 vaste makelaar heb, hoe gaat dat dan als hij/zij ziek of op vakantie is?
  • Wat is de courtage die jullie rekenen?
  • Zijn er kosten aan verbonden als ik de zoekopdracht stopzet (intrekkingskosten)?
  • Wat doen jullie om ervoor te zorgen dat we de beste deal maken en niet te veel uitgeven aan een woning?
  • Gaan jullie altijd mee met een aankoopbezichtiging of alleen bijvoorbeeld de 2e keer?
  • Zien jullie woningen eerder dan dat ze op Funda staan?
  • Kan je mij vertellen hoe een aankoopbezichtiging met jullie er uit ziet?

Tip 5

Als laatste dan nog een tip voor als je eerst een proefrit wilt maken. Je kan aanvullend ook nog dit vragen aan de aankoopmakelaar die jij wilt gaan kiezen: ‘Stel ik kies voor jullie, is het dan ook mogelijk dat jullie de eerste keer dat ik een leuke woning zie, eens vrijblijvend met mij meegaan zonder dat ik al ergens voor getekend heb (zodat ik het kan ervaren hoe jullie te werk gaan).’

Dit is ‘gratis proberen’ is in ieder geval ook echt iets wat wij wel doen. Gewoon even een keer met de klant mee zonder dat hij gelijk ergens voor hoeft te tekenen/aan vast zit.

Tijd om een goede aankoopmakelaar te kiezen

Dan is het nu tijd om een goede aankoopmakelaar te kiezen. Met onze tips van hierboven weten we zeker dat het jou/jullie gaat lukken om een goede aankoopmakelaar te kiezen.

Welke aankoopmakelaars ga je uitnodigen voor een gesprek? Begin met het zoeken naar aankoopmakelaars en vergelijk ze. Hier raden wij aan om ook zeker naar recensies en/of beoordelingen te kijken. Ook bij VK Makelaars kan je terecht voor onze aankoopmakelaar dienst. Wij beschikken over ervaren aankoopmakelaars in Haarlem en omgeving.

Wij wensen je in ieder geval heel veel succes met het vinden van jouw nieuwe aankoopmakelaar!

De 5 geheime trucs om succesvol een huis te kopen

Vul het formulier in en download de whitepaper.

You have Successfully Subscribed!