Vaak gebeurt het dat mensen dezelfde aankoopmakelaar en verkoopmakelaar gebruiken, en vice versa. De makelaar die jou helpt bij het aanschaffen van jouw droomwoning kan dan ook jouw huidige huis verkopen.
Dit hoeft niet altijd zo te zijn. Je aankoopmakelaar hoeft niet bij hetzelfde bedrijf te werken als de verkoopmakelaar. Hieronder zullen wij ingaan op de meest voorkomende vragen rondom het gebruik van een verkoopmakelaar en aankoopmakelaar tegelijkertijd
Mag een aankoopmakelaar ook de verkoopmakelaar zijn?
Er zijn verschillende situaties waarin een makelaar zowel de aankoop en de verkoop kan begeleiden. De situaties zijn: 2 huizen en één familie of één huis en 2 families.
Bij de eerste situatie mag de makelaar wel de rol van aankoop en verkoopmakelaar op zich nemen. Eerst helpt de makelaar de familie om een nieuw huis te kopen.
Vervolgens probeert hij het oude huis te verkopen. In deze situatie wordt er altijd onderhandeld met externe partijen. Hierdoor kan je ervan uit gaan dat alles eerlijk verloopt.
In de tweede situatie mag de makelaar niet de rol van aankoopmakelaar en verkoopmakelaar op zich nemen. De makelaar mag namelijk een huis dat hij verkoopt, niet verkopen aan een familie waarvoor hij als aankoopmakelaar werkt.
In deze situatie kan de makelaar profijt halen bij beide partijen waardoor er sprake is van belangenverstrengeling. Wanneer de makelaar dit toch doet staan er consequenties tegenover vanuit de brancheverenigingen NVM of de VBO.
Kan ik een huis kopen dat verkocht wordt door mijn aankoopmakelaar?
Ja dat kan, er zijn namelijk twee mogelijkheden om dit aan te pakken. De eerste optie is om het huis dat aangeboden wordt door jouw aankoopmakelaar proberen te kopen zonder behulp van een makelaar. Echter wordt dit niet aangeraden.
Aangezien jij als koper waarschijnlijk weinig ervaring hebt met het koopproces van een huis er de kans is dat je fouten maakt. Dit komt door het gebrek aan ervaring waar makelaars wel over beschikken. De fouten die je dan kan maken zijn duur.
Een andere optie is dat jij een ander makelaarskantoor vraagt voor een gerichte aankoopbegeleiding. In dit geval huur jij een andere makelaar alleen in voor: zijn advies en/of een eventuele poging om deze woning te kopen voor jou.
Een gerichte aankoopbegeleiding is vaak goedkoper dan de volledige aankoopbegeleiding. Hier krijg je dan specifieke begeleiding bij het moeilijkste proces van het kopen van een huis. De gerichte aankoopbegeleiding zorgt ervoor dat je ingedekt wordt tegen dure missers/fouten.
Ik wil een huis kopen en mijn oude huis verkopen, kan dat bij één makelaar?
Ja, jouw aankoopmakelaar kan tegelijkertijd ook jouw verkoopmakelaar zijn. Sterker nog: het is in heel veel gevallen juist verstandig om dit te doen. Je kan afspreken met de makelaar dat die voor jou zowel de aankoop en verkoop begeleid.
Het voordeel hiervan is dat de makelaar direct het oude huis in de verkoop kan zetten nadat een nieuw is aangeschaft.
De aankoopmakelaar kan vervolgens ook rekening houden met wat er nodig is voor de nieuwe woning. Tevens is verkoopmakelaar op de hoogte van wat er nodig is voor de oude woning. Hierdoor kan de makelaar ervoor zorgen dat alles goed op elkaar aansluit.
Is het niet beter om altijd een lokale makelaar te nemen?
Een lokale makelaar is niet perse beter in het verkopen van een huis dan een makelaar van buiten de regio.
Het kan wel zijn dat een lokale makelaar over meer kennis van de lokale markt bezit. Alleen heeft elk makelaarskantoor makelaars die zich focussen op verschillende regio’s.
Wat WEL telt bij de keuze voor een makelaar zijn:
- De inzet
- De werkwijze
- De professionaliteit
- De voorbereiding
- De presentatie
- De biedingsstrategie
- De tijd die de verkoopmakelaar jouw verkoopproces biedt
Wil je meer informatie over het kiezen van een makelaar? Bezoek dan ook onze pagina: Tips om je huis te verkopen in Haarlem e.o.
Krijg ik korting als mijn aankoopmakelaar tegelijk mijn verkoopmakelaars is?
Ja meestal krijg je korting wanneer je aankoopmakelaar tegelijk je verkoopmakelaar is. Dit is zo, omdat de makelaar twee opdrachten voor je doet dus verzekerd is van meer inkomsten. Daarom willen ze nog wel eens korting geven. Ook scheelt het de makelaar wat extra administratieve handelingen, waardoor de makelaar efficiënter kan werken.
Wil jij nou graag gebruik maken van een aankoopmakelaar? Neem dan vooral vrijblijvend contact met ons op. Onze ervaren aankoopmakelaars in Haarlem en omgeving kunnen jou zeker weten helpen!
Als ik een huis koop dat verkocht wordt door mijn makelaar, moet ik dan courtage betalen?
Zoals al gezegd: de makelaar mag maar voor 1 partij tegelijk werken. De makelaar werkt óf voor de verkoper óf hij werkt voor de koper.
Ben jij geïnteresseerd in een huis dat verkocht wordt door jouw makelaar? Dan werkt de makelaar op dat moment NIET voor jou. Koop jij vervolgens (zonder hem) wel dat huis, dan ben jij de verkoopmakelaar geen courtage verschuldigd.