Bouwkundige gebreken bij woningen tot 1920

door | apr 11, 2021 | Bouwkundig advies

Ga je een woning kopen waarvan het bouwjaar ouder is dan 1920? Dan is het handig om te weten wat de meest voorkomende gebreken zijn bij dat type woningen. In deze BLOG zetten we dit netjes voor je uiteen.

Muren
De buitenmuren hebben geen spouw. De spouwmuur werd pas ongeveer vanaf 1920 geïntroduceerd. Muren bestaan daarom vaak alleen uit hele bakstenen. Het gevolg van geen spouw hebben kan zijn dat er vochtproblemen, zoals vocht doorslag, condensatie van binnenuit en optrekkend vocht ontstaat. Ook kunnen er in de muur veel naden en kieren zijn ontstaan. Dit zie je dan met name ter plaatse van plekken waar de muur aansluit met andere bouwmaterialen zoals kozijnen of lateien.

Dragende kozijnen
Bij dit type oudere woningen werden nog wel eens kozijnen gebruikt die een dragende functie hadden. Als de rollaag boven het kozijn langer dan 1 meter was, dan dienden deze extra ondersteund te worden en dit gebeurde dan door een stevig dragend kozijn. Het kan zijn dat in de loop der jaren dit kozijn vervangen is en er geen stevig genoeg kozijn is teruggeplaatst zonder extra hulp of dragende constructies. Het gevolg kan dan zijn dat er scheuren in het metselwerk (zijn) ontstaan.

Houten funderingspalen
In deze bouwperiode is veel gebruik gemaakt van grenen funderingspalen. Deze palen zijn extra gevoelige voor bacteriële infecties en schimmels. Vuren palen hebben hier minder last van. Het grootste probleem met houten funderingspalen is echter als ze droog komen staan door wisselende grondwaterstanden. Wat er dan kan ontstaan is paalrot met alle gevolgen van dien.

Houten vloeren
In principe werd er in deze bouwperiode altijd gebruik gemaakt van houten vloeren. Hier zijn dan houten vloerbalken gebruikt waarvan de balkkoppen in de muur verankerd liggen. Optrekkend vocht in de muren kan zorgen dat de paalkoppen gaan rotten en de balken vervangen moeten worden. Maar ook zwam, schimmels, en houtworm zijn veel voorkomende problemen met houten vloeren. Bij aankoopbezichtigingen proberen we er op te letten of de vloer meebuigt (wat kan duiden op rotte balken), proberen we vocht te meten in de muur (vocht kan duiden op rotten balkkoppen) en kijken we of er een kruipluik beschikbaar is waar wij en/of een bouwkundig keurder in kan kijken om te zien of alles goed zit.

Olietank
Bij dit type woningen kan het zijn dat er nog een olietank in de tuin ligt. Belangrijk is dan om te weten of deze gesaneerd is en of hier een Kiwa-certificaat van aanwezig is.

Riolering
Vroeger werden er gres rioleringsbuizen gebruikt. Ik kan je 1 ding garanderen en dat is dat deze een keer geen scheuren of kapot gaan je je huis letterlijk in de shit staat. Belangrijk om te weten of deze er zitten en of ze goed bereikbaar zijn om te laten vervangen door een PVC riolering.

Houten lateien
Boven raampartijen kunnen houten lateien gebruikt zijn. Hout heeft een groter uitzettingscoëfficiënt dan staal of beton. Het gevolg kan zijn dat er scheurvorming is opgetreden of gaat optreden. Ook geldt dat als houten lateien niet goed worden onderhouden, ze gaan rotten en ook hierdoor scheurvorming kan gaan optreden.

Loden leidingen
Er kunnen loden waterleidingen en/of loden afvoerleidingen in de woning zitten.
Loden waterleidingen kunnen loodvergiftiging veroorzaken. Loden afvoerleidingen hebben dezelfde slechte humor als gres rioolbuizen: ze laten je gegarandeerd een keer finaal in de steek en veroorzaken lekkage. Als je gaat verbouwen en er zijn ergens loden leidingen, zorg dat je dan altijd deze vervangt.