Stel je hebt een huis gekocht en de overdracht is pas 15 januari. Je gaat €150.000 eigen middelen inbrengen. Het is 30 december. Je wilt eigenlijk snel nog even die €150.000 overmaken naar de derdenrekening van de notaris zodat je straks bij jouw belastingaangifte minder eigen vermogen had op 31 december van dat jaar en dus ook minder box 3 belasting moet betalen.
Mag dat?
De derdenrekening van de notaris
Allereerst moet je er rekening mee houden dat de notaris mogelijk een negatieve rente zal rekenen over geld van jou dat op hun derdenrekening staat. Zij moeten zelf immers ook een negatieve rente betalen. In praktijk valt deze negatieve rente erg mee. Je kan even informeren wat de negatieve dagrente is die notaris rekent en dan uitrekenen wat het jou kost.
Daarnaast moet je er rekening mee houden dat als geld veel te vroeg wordt overgemaakt naar de notaris, zij dit zouden kunnen terugstorten aan jou. Als je het dus al overmaakt om niet dat geld op 31 december op jouw rekening te hebben staan, dan is het beter om het pas op 30 december over te maken, zodat de notaris niet gelijk op 31 december het geld naar je terug boekt.
Geld overmaken naar notaris om box 3 belasting te voorkomen
Dan nu terug naar de vraagstelling: kan je jouw eigen geld voor een nieuw huis al een stuk eerder overmaken naar de notaris om zo box 3 belasting te ontwijken? Het antwoord is: dat de notaris het in principe niet erg zal vinden en je op papier ook een minder fiscaal vermogen had op 31 december als jij je geld naar de notaris hebt overgemaakt. Fiscaal gezien is het echter zo dat geld van jou dat op de derdenrekening van de notaris staat, officieel nog steeds JOUW geld is en je daarom dit geld officieel gezien zal moeten opgeven als bezittingen bij jouw jaarlijkse belastingaangifte. Of je dat wel of niet doet (ook al is de ‘pak kans’ naar onze mening er klein), daar blijf jij zelf verantwoordelijk voor.