Je gaat een woning bezichtigen en je leest in de verkoopbrochure dat het Amsterdams biedsysteem wordt gehanteerd. Wat is dit en hoe werkt het?
We leggen het uit aan de hand van 2 voorbeelden.
Voorbeeld 1
Je maakt een afspraak, een bezichtiging en meteen blijkt dat je enthousiast bent over de woning. Je vraagt de makelaar naar de biedingsprocedure en deze vertelt dat het Amsterdams biedsysteem wordt gebruikt. Je vraagt of er al een openingsbod door iemand is gedaan. Het antwoord is nee. Men is nog ‘vrij’. Dan kan jij als kijker een openingsvoorstel/openingsbod neerleggen bij de verkopende makelaar. Bijvoorbeeld €10.000 onder de vraagprijs. Ook vermeld je in dit openingsvoorstel onder welke condities jij dit doet (volledig financieel voorbehoud en een oplevering in december). De verkopende partij kan dan 4 dingen aan jou terugkoppelen:
1. We gaan akkoord en verkopen jou de woning (Het is echter niet gebruikelijk om dit op een opening te doen).
2. Dank voor je openingsvoorstel, we kiezen ervoor om met jou in onderhandeling te gaan. Daarmee ben jij 1e bieder en mag jij als je overboden wordt nog 1 keer jouw bieding bijstellen. We mogen echter niet vertellen wat er door de ander(en) is geboden.
3. Dank voor je openingsvoorstel, we doen jou hierbij het volgende tegenvoorstel: Bedrag €400.000 tegen dezelfde overige condities (oplevertermijn, etc) als in jouw openingsvoorstel
4. We wijzen je openingsvoorstel af, want het is te laag en/of de voorwaarden zijn niet gunstig voor ons.
In bovenstaande situaties 2 en 3 ben jij ‘1e bieder’ geworden. Iedereen die nu nog komt kijken (de bezichtigingen gaan altijd gewoon door), krijgt te horen dat er een openingsbod is gedaan en als men wilt bieden, dan mag men slechts een eenmalig uiterst eindvoorstel neerleggen (en dus niet meer een 2e keer bieden).
Voorbeeld 2
Nu kom jij in een andere situatie bij een hele andere woning kijken. De verkopende makelaar vertelt aan jou dat er al een openingsbod is gedaan óf dat hij dat hij al in onderhandeling is met 1 partij. Jij wil de woning hebben, dus wat mag en kun je doen? Wat jij nu kan doen is dus een eenmalig uiterste voorstel uitbrengen. Doorgaans kan dit per e-mail naar de verkopende makelaar. Hierin neem je in ieder geval mee:
- koopprijs inclusief kosten koper
- eventueel voorbehoud van financiering
- eventueel voorbehoud van bouwkundige keuring
- gewenste opleverdatum
Als jouw voorstel beter is dan dat van de 1e partij waar hij mee in onderhandeling is, zal hij die 1e partij informeren over dit hogere bod. De 1e partij wordt nu in de gelegenheid gesteld om een uiterste voorstel neer te leggen. Is dat lager dan jouw voorstel, dan win jij de onderhandeling en koop jij de woning.