Hoe moet je jouw woning verkoopklaar maken?

door | dec 2, 2018 | Huis verkopen, Regelen bij verkoop

Het belangrijke moment is de fotoshoot van de woning. Kort daarna zullen de bezichtigingen volgen. Het is belangrijk om te zorgen dat je woning in de smaak gaat vallen bij de doelgroep. Daarom volgen hier een aantal belangrijke tips om jouw woning klaar te maken voor de verkoop:

 1. Staat je woning vol met spullen, zorg dan dat je deze een stuk leger maakt. Niet alles hoeft weg, echt niet, maar als je door de spullen de woning niet meer kan zien, dan is het echt tijd om op te ruimen. Vraag je makelaar advies over wat wel weg moet en wat kan blijven staan. Een goede tip is een mobiele opslag huren hiervoor, zoals pickupbox.nl
 2. Zorg dat je hele huis helemaal schoon is. Trek alles strak. Zorg dat er geen kleding hangt of ligt, zorg dat de wasmanden leeg zijn, er geen losse spulletjes meer in het zicht zijn, de vuilnisbakken leeg zijn en alle ramen van binnen en van buiten schoon gelapt zijn.
 3. Zorg dat het fris ruikt. Heb je zelf geen reukzin, vraag dan iemand anders even om te ruiken of het fris is. Soms hangt er ergens een nare lucht zonder dat de je dit zelf door hebt en dat schrikt af! Er is 1 uitzondering en dat is als je nog even koekjes of een appeltaart wilt gaan bakken. Die geur is altijd welkom.
 4. Kijk goed naar je planten. Staan ze er nog mooi levendig bij? Hebben ze hun beste tijd gehad, doe ze dan weg. Een vers bloemetje of leuk bloemstukje doet altijd goed, dus zet die gerust neer.
 5. Haal vloerkleden weg, dan wordt de woning ruimer en lichter.
 6. Maak een rondje door je woning en zoek en verwijder al het spinrag.
 7. Zorg dat je woning zo licht mogelijk is. Open de gordijnen en rolluiken dus. Staan er buiten dingen voor de ramen of te dicht hier in de buurt, haal die dan weg. Zet de deuren naar de tuin open.
 8. Slaapkamers: maak alle bedden mooi, strak en neutraal op. Met neutraal bedoelen we dus geen felrood dekbed bijvoorbeeld. Op de nachtkastjes hooguit een wekker en een nachtlampje laten staan. Geen badjassen, pantoffels, pyjama’s etc. laten liggen of hangen. De gordijnen helemaal open zetten.
 9. Kinderkamers: maak de bedden mooi op. Ruim het speelgoed op en centreer alles wat niet op te bergen is, op 1 vaste plek. Controleer de vloeren goed of er geen speelgoed is waar men straks over kan vallen.
 10. Badkamer & toiletten: haal het badkamerkleed en alle uitdrogende handdoeken weg. Doe de toiletdeksel dicht. Haal de wastafel leeg en haal ook alle losse shampoos en andere verzorgingsproducten weg uit bad en douche. Zorg ook dat de spiegels schoon zijn. Zit er schimmel in de badkamer, haal die dan weg met HG schimmelverwijderaar.
 11. Keuken: Zorg voor een strak, leeg en schoon aanrechtblad. Er mogen best een paar dingen op staan zoals een koffiemachine of een messenblok o.i.d. maar maak hem niet te vol! Haal de vuilnisbak en hand & theedoeken weg.
 12. Tuin: zorg dat je tuin of buitenruimte netjes en opgeruimd is. Gooi alle oude troep weg. Spuit terrastegels nog even schoon, maai het gras en verwijder dode planten en onkruid. Ga ook met de bezem en een vuilniszak even aan de slag voor de entree van je woning. De voorkant van jouw woning en de straat is het eerste wat kijkers van jouw woning te zien krijgen: de eerste indruk dus!
 13. Heb je katten of andere huisdieren, zorg dat die even een blokje om gaan als de foto’s gemaakt worden.
 14. Als je niet wilt dat mensen tijdens de bezichtiging je foto’s in huis zien, dan kan je deze eventueel weghalen. In principe zal de fotograaf ervoor moeten zorgen dat mensen onherkenbaar gemaakt worden op de Funda-foto’s. Je doet er goed aan om dit wel even te checken bij je makelaar.
 15. Zorg dat waardevolle en diefstalgevoelige spullen buiten bereik zijn. Er gaan waarschijnlijk een hoop vreemde mensen door jouw woning lopen en het kan gebeuren dat je makelaar even ogen te kort komt om een groepje kijkers in de gaten te houden.
 16. Maak een lijst van alle kleine en onafgemaakte klussen of onderhoud in huis. Een loszittende leuning, lampjes die vervangen moeten worden, een lekkende kraan, gaatjes in de muur, kapotte installaties etc. Los al deze puntjes op voordat je gaat beginnen met de verkoop. Is iets duur om te verhelpen en twijfel je of je het oplossen van dit probleem gaat terugverdienen, vraag dan advies aan je makelaar.
 17. En een laatste tip: Wat we in jouw woning willen zien is ruimte. Maak je woning open. Staan er meubels in de ruimte die de kamer opsplitsen, zorg dan dat deze (indien mogelijk) naar de zijkant gaan of helemaal weggaan. Zie hier wat ik bedoel:

De 5 geheime trucs om succesvol een huis te kopen

Vul het formulier in en download de whitepaper.

You have Successfully Subscribed!