Hoe kan ik zo goedkoop mogelijk mijn huis verkopen aan mijn kind?

door | mei 3, 2022 | Huis verkopen

De belastingdienst wordt alert op het moment dat ouders hun huis verkopen aan hun kind. Ouders en kinderen willen dat de koopsom zo laag als mogelijk is om zo verschillende belastingen te voorkomen.

Ook wilt iedere ouder zijn kind zo goed mogelijk op weg te helpen als starter op de woningmarkt.

Een optie kan zijn om de woning daarom te laten taxeren in verhuurde staat voordat de ouders het huis verkopen aan hun kind. De woning is namelijk verhuurd en de verhuurwaarde is lager dan de vrije marktwaarde. Maar pas hiermee op, de belastingdienst let hier op.

Je huis verkopen aan je kind kan ook verkeerd aflopen

In 2015 is er een rechtszaak geweest tussen ouders (ze wilde hun huis verkopen aan hun kind) en de belastinginspecteur. De ouders taxeerde het huis in de verhuurde staat waardoor de waarde lager lag. Het kind koopt het huis van zijn ouders en verkocht het leeg.

Hiermee heeft het kind een voordeel mee, hiermee dachten ze namelijk schenkingsbelasting te ontlopen. Dit is niet volgens de regels dus de rechter gaf de belastinginspecteur gelijk.

Als je een huis in zijn geheel schenkt aan een kind, dan betaal je schenkbelasting over de WOZ-waarde. Je kan proberen de woning aan je kind over te dragen voor de WOZ-waarde.

Maar let op: de kans is zeer aanwezig dat de belastingdienst alsnog komt omdat (extra) schenkbelasting betaald moet worden. De reden om het huis over te dragen voor de WOZ-waarde is dat deze lager ligt dan de daadwerkelijke marktwaarde.

Zoals eerder gezegd is de belastingdienst alert op transacties tussen ouders en kinderen. Is er sprake van een voordeel bij de WOZ-waarde en de vrije marktwaarde, dan kan de belastingdienst later eisen dat je alsnog schenkingsbelasting betaalt over dit verschil.

Huis kopen van ouders

Wat kan je doen om succesvol je huis te verkopen aan je kind?

Er zijn twee mogelijkheden om alles netjes te regelen als je jouw huis verkoopt aan je kind. We gaan er nog steeds vanuit dat je voor een zo laag mogelijk bedrag jouw huis wilt verkopen aan je kind.

Wanneer er nog andere mensen wonen in het huis, is verkopen in verhuurde staat wel een optie. Als dit niet het geval is moet je hopen dat de WOZ-waarde gunstig is.

In beide gevallen kan je contact opnemen met de belastingdienst. Dan kan je ze voorleggen of zij akkoord gaan met het overdragen van het huis voor WOZ-waarde of waarde in de verhuurde staat.

Een accountant of fiscalist zou dit eventueel ook voor jou kunnen doen. Wanneer je reactie ontvangen hebt van de belastingdienst, heb je uitsluitsel over welke optie ze wel of niet accepteren wanneer jij het huis verkoopt aan je kind.

Een andere veilige optie is gewoon een taxatierapport laten opstellen voor de vrije marktwaarde. Je bent dan ook in alle gevallen goed ingedekt voor de fiscus en voor eventuele lastige vragen van de notaris.

Wat niet mag, maar nog wel eens gebeurt, is dat de woning direct na het uitbrengen van het taxatierapport nog even een flinke upgrade krijgt op kosten van ouders. Denk aan een nieuwe keuken, nieuwe badkamer, etc. Voordat het kind het huis koopt van zijn ouders.

Aanvullend kan je de jubelton te schenken om je huis voordeliger te verkopen aan je kind. Je mag als ouders belastingvrij eenmalig €106.671 schenken aan ieder kind als dat kind het geld gaat gebruiken voor een huis. Met deze jubelton kan je uitstekend een gat dichten tussen de taxatiewaarde en de waarde waarvoor jij de woning wilt overdragen aan jouw kind.

Echter wordt deze regeling per januari 2023 gewijzigd. Vanaf dit moment mag je nog maar €27.231 belastingvrij schenken. Verder wordt de jubelton in 2024 helemaal afgeschaft.

Waar moet je op letten bij huis verkopen aan kind

Wat moet je niet doen wanneer jij jouw huis verkoopt aan je kind?

Het is een optie om het kind tijdelijk terug in het ouderlijk huis te nemen en de woning te verhuren aan een vriend. Om vervolgens de woning wel voor de waarde in verhuurde staat over te dragen. Doe dit niet! Je pleegt hiermee een onrechtmatige daad waar de belastingdienst door heen zal prikken.

Welke verkoopprijs mag ik hanteren als ik een verhuurde woning wil verkopen aan mijn kind?

Hoe dat zit, dat hebben we heel overzichtelijk voor je uiteengezet in deze aparte blog.

De 5 geheime trucs om succesvol een huis te kopen

Vul het formulier in en download de whitepaper.

You have Successfully Subscribed!