Huis verkopen na overlijden echtgenoot

door | mei 10, 2022 | Huis verkopen

Wil je het huis verkopen na het overlijden van je echtgenoot? Dan moet je ervoor zorgen dat je bij de notaris na het overlijden van je partner het huis op jouw naam laat zetten.

Dit zorgt ervoor dat het huis volledig van jou is. Dit houdt in dat jij in je eentje kan beslissen of je het huis wilt verkopen na het overlijden van je echtgenoot. Tenzij er anders aangegeven staat in het testament van de overleden echtgenoot. Dit staat beschreven in de verklaring van het erfrecht.

Een geërfd huis verkopen na overlijden echtgenoot

Mede-erfgename uitkopen

In die situatie kan jij wanneer je het huis wilt verkopen na het overlijden van je echtgenoot de mede erfers uitkopen. Hiervoor moet er wel eerst een taxatie gedaan worden om de waarde van het huis te bepalen. 

Wanneer de waarde van het huis bepaald is, kan er gekeken worden hoe de andere erfgenamen uitgekocht kunnen worden. Wanneer je niet de benodigde middelen heb kan je ervoor kiezen om een lening af te sluiten om zo de mede erfgenamen uit te kopen.

Op het moment dat het huis volledig op jouw naam staat en je wilt het verkopen, is het belangrijk dat je snel actie onderneemt. Acht maanden na het overlijden krijg je namelijk de WOZ-aanslag.

Hier krijg je geen vrijstelling voor als partner zijnde. Kinderen krijgen wel een eventuele vrijstelling tot €20.000.

Wil je dus voorkomen dat je de aanslag ontvangt moet je het huis verkopen na het overlijden van je echtgenoot binnen acht maanden geregeld hebben.

Zorg er voor dat je met de verkoop van de woning gaat beginnen, een goede lokale notaris in de arm hebt genomen voor het verzorgen van de overdracht.

Partners van erfgenamen

Wanneer jij samen met je partner kinderen hebt en deze samen met jou erfgenamen zijn, kan het zijn dat zij nog partners hebben. Jouw schoondochter of zoon moet dan ook tekenen voor de koopovereenkomst en de leveringsakte. Dit kan tot nare situaties leiden wanneer je het huis wilt verkopen na het overlijden van je partner.

Dit kan opgelost worden door de uitsluitingsclausule. Wanneer deze opgenomen is in het testament van de overledene kunnen schoondochters en zonen geen directe invloed uitoefenen op eventuele verkoop. De uitsluitingsclausule zorgt ervoor dat het huis en de eventuele opbrengsten buiten de gemeenschap van goederen valt.

Huis verkopen na het overlijden van je partner

Woonde je samen met je partner maar had je nergens geregistreerd dat je samen was? Dan gaat het huis naar zijn erfgenamen, tenzij dit anders aangegeven staat in het testament.

Er is echter wel één uitzondering op deze regel en dat is wanneer het huis op een van jullie namen staat en er sprake is van een samenlevingsovereenkomst en een verblijvingsbeding.

Echtgenoot overleden en huis verkopen

Hoe zit het met de erfbelasting na huis verkopen na overlijden echtgenoot?

Na het erven van een huis na het overlijden van je echtgenoot krijg je te maken met erfbelasting. De erfbelasting voor het erven van een huis wordt bepaald door de WOZ-waarde wat het huis had op 1 januari het jaar voordat je het huis erfde.

Echter ben je als echtgenoot tot €650.645 (peildatum 2022) vrijgesteld van erfbelasting. Wanneer het huis meer waard is kan het zelfs nog zo zijn dat je 10 tot 20% moet betalen als erfbelasting, afhankelijk van de waarde van het huis.

Wanneer je het huis volledig geërfd hebt kan je het ook verkopen. Echter dan worden de opbrengsten van het huis verkopen na overlijden echtgenoot gezien als vermogen. Hier wordt andere belasting over geheven dan de erfbelasting.

Nadelen van een huis erven na het overlijden van je echtgenoot

In sommige situaties is het niet handig om het huis te verkopen na het overlijden van een echtgenoot. Dit is voornamelijk wanneer het huis meer schulden met zich meebrengt dan waarde. Dan komt er vanuit de notaris de mogelijkheid om het huis beneficiair te erven.

Dit houd in dat je het huis alleen erft op het moment dat jij er geen geld aan verliest.

Tips voor het erven van een huis

Wij merken dat huizen die geërfd zijn vaak gedateerd zijn. Het kan dus zijn dat de WOZ-waarde aan de hoge kant is ten opzichte van modernere huizen uit de directe omgeving.

Het kan dus goed uitkomen om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde aangezien de erfgenamen erfbelasting betalen over de WOZ-waarde. Door bezwaar te maken kan de WOZ-waarde lager uitvallen, dit kan leiden tot een lagere erfbelasting voor het huis.

Tips voor het verkopen van een huis

Wij hebben gemerkt uit ervaring dat huizen die geërfd worden vaak gedateerd zijn. Dit kan ertoe leiden dat het huis moeilijker te verkopen is. Echter in onze blog hoe jij een gedateerd huis kan opknappen om hem verkoopklaar te maken helpen wij jou hierbij.

Zie je het huis verkopen na het overlijden van de echtgenoot als enige optie?

Is het huis nog niet volledig afbetaald en kan je niet zelf de volledige lasten dragen? Dan lijkt het huis verkopen na het overlijden van de echtgenoot je enige optie. Echter zijn hier sociale vangnetten voor, afhankelijk van wat voor soort hypotheek er afgesloten is.

Er zijn namelijk hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie. De NHG kan helpen met oplossingen vinden voor eventuele betalingsproblemen. Hierdoor wordt de kans van gedwongen verkoop verkleind.

Nationale Hypotheek Garantie

Voordelen NHG

De NHG verminderd het financiële risico voor de verstrekker en de ontvanger van de hypotheek. Wordt jouw financiële situatie moeilijker door iets dat gedekt wordt door de NHG?

Dan kijken ze in samenwerking met jou hoe de hypotheek toch meer betaalbaar kan worden. Ook kan de NHG ervoor zorgen dat er restschulden kwijtgescholden kunnen worden wanneer het blijkt dat het huis onder water staat.

Nadelen NHG

Hulp van het NHG is helaas niet gratis. De kosten hiervan zijn ongeveer 0,6% van het hypotheekbedrag met maximale kosten van €2130. Wanneer je gebruikt heb van het kwijtschelden van schulden wordt dit BKR geregistreerd. Dit houd in dat het de komende vijf jaar moeilijker wordt om een nieuwe hypotheek af te sluiten.

Verder zijn er verdere voorwaarden voor de diensten van de NHG. Die zijn hier te vinden.

Hulp nodig?

Heb je verder vragen of hulp nodig bij het verkopen van een nalatenschap?

Ik help graag. Bel of mail mij gerust. Floris van Kuijeren, Register Makelaar-Taxateur
06-47470404 – floris@vkmakelaars.nl

Heel veel succes en sterkte met de verdere afwikkeling.

De 5 geheime trucs om succesvol een huis te kopen

Vul het formulier in en download de whitepaper.

You have Successfully Subscribed!