Wil jij een gedateerd huis verkopen? Hier moet je dan op letten!

door | apr 12, 2022 | Huis verkopen

Wil jij een gedateerd huis verkopen? Let dan hierop.

In de huidige woningmarkt worden huizen al verkocht voordat ze aangemeld zijn bij de makelaar echter geldt dit minder voor gedateerde huizen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een groot gedeelte van de huizen die langer te koop staat gedateerd is.

Waarom is een gedateerd huis verkopen moeilijker?

Een gedateerd huis verkopen is moeilijker omdat er vaak achterstallig onderhoud is of ruimtes zoals de badkamer en keuken nooit zijn vervangen. Deze redenen zorgen ervoor dat kopers jouw huis niet zien als hun nieuwe thuis.

Verder wordt een gedateerd huis verkopen bemoeilijkt door een aantal verschillende redenen. De starters van tegenwoordig zijn allemaal druk dus hebben ze de tijd niet om zelf te klussen in huis. Maar buiten dat om zijn ze ook niet meer handig, ze klussen minder en laten klusjes vaker door andere oplossen.

gedateerd huis verkopen

De aanschaf van een gedateerd huis wordt ook steeds minder aantrekkelijk. Zo blijken jaren ‘30 woningen vaak meer dan €10.000,- extra te kosten om al het achterstallige onderhoud in te halen. Bij jaren ‘90 woningen ligt dit bedrag rond de 3.000,-.

Ook is het moeilijker om een renovatie mee te financieren in de hypotheek. Waardoor de renovatie volledig zelf gefinancierd moet worden.

Tips verkopen gedateerd huis

Echter zijn er wel een aantal tips om een gedateerd huis verkopen makkelijker te maken. Er moeten dan wel actie ondernomen worden door de verkoper om het huis wat frisser eruit te laten zien.

Het huis sneller verkopen door een kleine investering

Door een kleine investering kan het huis er snel al beter uit komen te zien. Dit kan je doen door de muren opnieuw te verven. Doe dit wel in neutrale kleuren zodat dit veel mensen aanspreekt.

Wanneer je de middelen hebt om wat uitgebreider aan de slag te gaan kan er een verkoopstylist ingehuurd worden. In samenwerking met de verkoopstylist wordt er gekeken worden hoe het interieur wat frisser kan ogen. Ook kan de verkoopstylist kijken naar tijdelijke meubelen. Deze worden dan geplaatst voor het maken van de verkoop foto’s en de bezichtiging van potentiële kopers.

Tips voor het verkopen van een gedateerd huis met een grote investering

Wanneer je iets meer financiële middelen hebt om een gedateerd huis te verkopen kan je iets grondiger aan de slag te gaan.

Tips voor in de woonkamer

Hier kan je ervoor kiezen om naast de muren een nieuw laagje verf ook de vloeren vervangen. Trek de versleten voer eruit en plaats hier een vloer met een visgraat of een Hongaars punt motief.


Tips voor in de badkamer

In de badkamer en wc’s kunnen de tegels opnieuw geplaatst worden. Daardoor zie je de verkleuringen niet meer. Hierdoor kunnen gebroken tegels ook geen negatieve invloed hebben. Verder kan er nog opnieuw gekit worden en schimmel worden verwijderd.

Tips voor in de keuken

In een gedateerde keuken kan je al ver komen door deuren van keukenkastjes op te knappen en modernere handvatten te monteren. Ook kan een nieuwe vrieskast, oven of magnetron het gedateerde gevoel verminderen.

een gedateerd huis verkopen

Volledige renovatie voor een gedateerd huis

Een laatste tip voor het verkopen van een gedateerd huis is een volledige renovatie. Zoals eerder benoemd willen mensen het liefst een huis kopen waar ze gelijk in kunnen. Ze zijn dan ook bereid om hier goed voor te betalen.

Daarom kan een volledige renovatie van een gedateerd huis zorgen voor een flink hogere verkoopprijs. Wanneer er op een juiste manier geïnvesteerd wordt zal de verkoopprijs meer toenemen dan dat de investering kost.


Algemene tips huis verkopen

De tips van het verkopen van een huis zijn voor zowel gedateerde huizen als huizen die goed onderhouden zijn.
Tips voor het verkoop klaar maken van de keuken
Zorg ervoor dat het aanrecht zo leeg mogelijk is, regel een bloemetje of een gevulde fruitschaal en zorg dat keukenbenodigdheden zoals afwasborstels en theedoeken opgeruimd zijn.

Probeer er verder voor te zorgen dat alle apparatuur in de keuken zo schoon mogelijk is. Kopers kijken zelfs in de oven om te zien hoe groot deze is.

Tot slot moet je ook proberen de keuken er zo nieuw mogelijk uit te laten zien. Zorg dat de kastjes recht hangen, alle lades opgeruimd zijn en haal overal nog een doekje overheen.

Tips voor het verkoop klaar maken van de tuin

Waar je verder op moet letten is dat alle ramen gesloten zijn, tuinmeubelen aangekleed zijn, het gras gemaaid is en de stoep is aangeveegd.

Dit is vaak het eerste contact dat potentiële kopers met jouw huis hebben. Vaak rijden kopers eerst door de straat om een eerste indruk te krijgen. Doe dit zelf ook en kijk wat je opvalt en kan je hier positieve invloed op uitoefenen.

Verkoop tips verkoop klaar maken van de woonkamer

Kopers laten de woonkamer vaak op zich inwerken. Kopers haken sneller af wanneer zij een slecht gevoel hebben bij de woonkamer.

Verder is het handig om privé foto’s uit de kamer te verwijderen. Hierdoor krijgen potentiële kopers het idee dat ze op bezoek zijn in een huis in plaats van hun toekomstige huis.

Verwijder de vitrages zodat er meer zonlicht binnenkomt, probeer zoveel mogelijk vloer zichtbaar te maken en ruim de vensterbanken op.

Let er ook op dat er geen belemmeringen zijn voor het zicht. Hierdoor lijkt de ruimte optisch kleiner dan dat die is.

Verkoop tips voor de slaapkamers

Probeer zoveel mogelijk zonlicht binnen te laten door de gordijnen open te doen en let erop dat er een neutraal dekbedovertrek ligt. Vervolgens moet de slaapkamer goed opgeruimd worden en er moeten zoveel mogelijk spulletjes van je nachtkastje verwijderd worden.

Vaak zijn er dominante kleuren te vinden in slaapkamers. Denk hierbij aan roze in de meisjeskamer. Probeer deze vooraf wat neutraler te maken waardoor potentiële kopers minder snel afgeleid worden.

Verkooptips voor het verkoopklaar maken van een slaapkamer

Tips voor het verkoop klaar maken van de badkamer

Zorg ervoor dat wanneer er een wc-rol hangt deze vol is, doe de wc bril omlaag en haal producten die je in huis heeft voor de persoonlijke hygiëne zoals tandpasta en deodorant weg.

Probeer de badkamer zo schoon mogelijk te maken. De mogelijkheid die spiegels hebben om ruimtes groter te laten lijken wordt teniet gedaan wanneer de spiegel vies is. Ook wil je bij bezichtigingen geen vieze kitranden of kalk vlekken zichtbaar hebben.

De 5 geheime trucs om succesvol een huis te kopen

Vul het formulier in en download de whitepaper.

You have Successfully Subscribed!