Je huis leeg of juist bewoond verkopen?

door | apr 12, 2022 | Huis verkopen

Een leeg of bewoond huis verkopen?

Je hebt besloten om je huis te verkopen, maar maak je de foto’s in een leegstand of bewoond huis? Om gelijk maar met de deur in huis te vallen, huizen die verkocht moeten worden kunnen het er beste bewoond uit zien.

Een bewoond huis verkopen

Een huis verkopen gaat het makkelijkst wanneer er te zien is dat het huis bewoond, schoon en goed onderhouden is. Hierdoor krijgen kopers een sfeer van het bewoonde huis mee. Ook levert dit gelijk een beeld hoe de potentiële koper de ruimte kan indelen wanneer het bewoond wordt.

Verder is het belangrijk dat het huis dat je gaat verkopen er bewoond uitziet, maar het moet er niet uitzien alsof er in geleefd wordt. Dit doe je door dingen als prullenbakken, wc rollen en alles wat huisdier gerelateerd is weg te halen.

Hierdoor ligt de focus op het verkopen van een bewoond huis in plaats van dat het leven van de vorige bewoners wordt ingebeeld. Ook zorgen voorwerpen, die niet direct nodig zijn om een huis er bewoond uit te laten zien, ervoor dat de ruimte optisch kleiner lijkt. Ook moeten zoveel mogelijk verkeerde associaties weggelaten worden.

Ook is het risico bij het verkopen van een bewoond huis dat onnodige accessoires mogelijke ongeregeldheden verbergen. Zoals een schilderij die een gat in de muur verbergd. Als je dit allemaal weg laat, laat je ook zien dat de muren, vloeren, deuren etc allemaal in goede staat verkeren.

Het bewoonde huis moet er huiselijk uit zien, zonder dat de eigen stijl van de verkopende partij zichtbaar is.

Leeg huis verkopen bewoond huis verkopen

Een leeg huis verkopen

Het idee bij een leeg huis verkopen is dat de ruimte dan goed zichtbaar is. Echter zorgt de leegstand er ook voor dat potentiële kopers geen oriëntatiepunt hebben voor de ruimte.

De leegstand van het huis zorgt ervoor dat de focus komt te liggen op kleine imperfecties. Zo wordt het beeld van kopers sneller negatief beïnvloed.

Een ander nadeel voor mensen die een leeg huis verkopen is dat het huis moeilijker als thuis in te beelden is. Dit komt door het gebrek aan meubelen. Ook geeft dit mogelijke kopers niet het beeld of hun meubelen in de plek kunnen komen van de meubelen van de huidige bewoners.

Een leeg huis verkopen heeft dus als nadelen dat imperfecties sneller zichtbaar zijn en het moeilijker als een thuis voorgesteld kan worden door potentiële kopers.

Hoe laat je een huis er bewoond uitzien ondanks leegstand?

Een huis bewoond eruit te laten zien wanneer er sprake is van leegstand? Daar is een oplossing voor, namelijk een verkoopstylist. Dit staat ook wel bekend als verkoopstyling.

De verkoopstylist zorgt ervoor dat een huis in leegstand voor de verkoop eruit ziet als een bewoond huis. Voordat de verkoop foto’s gemaakt worden of potentiële kopers over de vloer komen.

In Amerika gebeurd dit al sinds 1972. Wist je dat in Amerika 95% van alle huizen pas worden verkocht na een interieur update?

Het effect van verkoopstyling is dat een leegstand huis voor verkoop gemiddeld sneller verkocht wordt en er vaak een hogere prijs geboden wordt op het huis. Een verkoopstylist kan al voor €500,- aan de slag en zal alleen investeringen aanraden die zichzelf terug verdienen.

Ook is een verkoopstylist fiscaal interessant bij het verkopen van een leegstand huis. Dit komt namelijk omdat de kosten van de stylist bij de verkoopkosten hoort. Deze kosten mag je van de overwaarde aftrekken waardoor de hypotheekrenteaftrek toeneemt.

Bewoond huis verkopen

Tips voor verkopen van een bewoond/gestyleerd huis

-Heeft het huis dat je gaat verkopen een open haard? Zet deze aan voor de foto!
-Zorg dat de verkoop foto’s op een zonnige dag gemaakt worden. Een zonnetje zorgt namelijk voor een positieve associatie.
-Probeer het huis, voordat de verkoop foto’s gemaakt worden en potentiële kopers langskomen, er zo fris mogelijk uit te laten zien. Dit kan je doen door bloemetjes op tafel te zetten of een plant in de kamers.
-Zorg voordat potentiële kopers langskomen dat het huis doorgelucht is. Hierdoor worden de vervelende geurtjes het huis uitgeblazen. Dit voorkomt een negatieve associatie bij het huis van de geur die er hangt.

Styling tips voor een bewoond huis voor verkoop

In een bewoond huis voor verkoop liggen verschillende focuspunten voor de ruimtes. Zorg dat zoveel mogelijk van deze tips verwerkt zijn voordat de interieurfotograaf en potentiële kopers langs komen.

Stylingtips keuken

Zorg ervoor dat het aanrecht zo leeg mogelijk is, regel een bloemetje of een gevulde fruitschaal en zorg dat keukenbenodigdheden zoals afwasborstels en theedoeken opgeruimd zijn.

Stylingtips tuin

Zorg ervoor dat alle ramen gesloten zijn, tuinmeubelen aangekleed zijn, het gras gemaaid is en de stoep is aangeveegd.

Stylingtips woonkamer

Verwijder de vitrages zodat er meer zonlicht binnenkomt, probeer zoveel mogelijk vloer zichtbaar te maken en ruim de vensterbanken op.

Stylingtips slaapkamer

Probeer zoveel mogelijk zonlicht binnen te laten door de gordijnen open te doen, let erop dat er een neutraal dekbedovertrek ligt en verwijder zoveel mogelijk spulletjes van je nachtkastje.

Styling tips slaapkamer bewoond huis verkopen

Stylingtips badkamer

Zorg ervoor dat wanneer er een wc-rol hangt deze vol is, doe de wc bril omlaag en haal producten die je in huis heeft voor de persoonlijke hygiëne zoals tandpasta en deodorant weg.

De 5 geheime trucs om succesvol een huis te kopen

Vul het formulier in en download de whitepaper.

You have Successfully Subscribed!