Mijn ervaring met Doe-het-zelf of Internet Makelaar Makelaarsland

door | mrt 18, 2019 | Huis verkopen, Kosten makelaar, Onderhandelen makelaar, Verkoopmakelaar

Onlangs heb ik voor een cliënt een woning aangekocht bij NVM verkoopmakelaar Makelaarsland. Voor mij was het als aankoopmakelaar de eerste ervaring met deze moderne makelaar. Veel mensen die hun woning willen verkopen zijn benieuwd naar hoe dit in de praktijk werkt en wat de voor en nadelen kunnen zijn. Graag wil ik in deze blog mijn ervaring met zo’n ‘Doe-Het-Zelf-Makelaar’ delen. Ook zal ik de risico’s belichten die hier in mijn ogen aan kleven.

Makelaarsland is dus een echte ‘doe-het-zelf-makelaar’. Je hebt er hier in Nederland nu meerdere van (waar ik een andere keer over zal bloggen). Je bespaart echt flink op de courtage ten opzichte van een traditionele makelaar. Waar een traditionele makelaar al snel minimaal € 4.000 aan kosten rekent, ben je bij Makelaarsland al voor een kleine € 1.300 klaar.

Als klant van Makelaarsland zul je zelf aan de slag moeten. Je gaat zelf de foto’s maken (of besteedt dit voor een meerprijs uit), schrijft zelf de advertentietekst en je doet zelf de bezichtigingen.

Bezichtiging aanvragen
Het begint bij het maken van een afspraak. Bij een woning aangeboden door een traditionele makelaar wordt door 9 van de 10 mensen of aankoopmakelaars met de agenda in de hand gebeld om een afspraak te maken en vaak ook tevens nog een paar te stellen. Bij Makelaarsland gaat dat via een aanvraagformulier. Je zal daarom even moeten wachten tot je reactie krijgt.

Bezichtigingen en zelf verkopen door de eigenaar
De bezichtiging wordt verzorgt door de eigenaar van de woning zelf. Natuurlijk weet deze veel over zijn/haar eigen woning te vertellen. Er zijn echter in mijn ogen 5 grote nadelen aan het zelf verkopen van je woning:

  1. De meeste verkopers zijn niet én bouwkundig én juridisch én commercieel ervaren.
  2. Bijna alle verkopers zijn emotioneel bij de woning betrokken, waardoor men o.a. dure fouten kan gaan maken.
  3. Bijna geen van de verkopers heeft ervaring met onderhandelen bij de verkoop van een woning. De vraag is of een particulier echt het maximale verkoopresultaat weet te behalen.
  4. Je loopt risico. Er is (bijna) geen adviseur die jou wijst op de risico’s gedurende het traject.
  5. Het kost je tijd en die tijd hebben veel mensen nodig om te werken. Elke dag of halve dag vrij nemen om bezichtigingen te kunnen doen, de bouwkundige keuring bij te staan, de taxateur op te vangen etc., kost jou geld (tenzij je niet meer hoeft te werken).

Documentatie opvragen
Na de bezichtiging vraag ik bij Makelaarsland de stukken (documentatie) van de woning op. Ik krijg deze snel toegestuurd per e-mail.

Vragen aan de makelaar
Ik heb nog wat vragen over de woning en wil een makelaar spreken. Ik bel op, krijg direct iemand aan de lijn, maar er is (op dat moment) geen makelaar die mij kan helpen. Of ik mijn vraag per e-mail wil stellen. Gedaan en binnen 1 dag antwoord. Persoonlijk heb ik het liefst altijd direct een makelaar aan de telefoon.

Onderhandelen
Onderhandelen gaat heel eenvoudig doordat ik online een bieding kan indienen. Bovendien is er veel ruimte om eventuele condities aan mijn bieding toe te voegen. Jammer is dat ik het alleen via dit formulier lijk te kunnen doen en niet door mijn bieding zelf te e-mailen.

De verkopers ontvangen mijn bieding via Makelaarsland per e-mail en kunnen deze accepteren of afwijzen. Gelukkig accepteren ze hem.

De koopakte
De koopakte wordt heel snel netjes opgemaakt en als ik nog wat wijzigingen doorgeef, worden die ook heel snel verwerkt. Ik maak een afspraak met de verkopers (en later met mijn cliënten, de kopers) om de koopakte te tekenen. Normaal gesproken neemt de verkopende makelaar de koopakte artikel voor artikel door met de verkopers. Het is een belangrijk document en het gaat om een heel groot en belangrijk iets. Nu gebeurt dat niet.

Mijn mening
Raad ik het ‘Zelf Verkopen’ van je woning wel of niet aan? Antwoord: soms wel en soms niet. Dat is geheel afhankelijk van de klant, zijn wensen en zijn woning. Met de verkoop van een woning is in alle gevallen uitzonderlijk veel geld gemoeid en loopt zowel de verkoper als de koper een extreem hoog risico. Gaat er iets fout, dan gaat het goed fout en kan dit je leven echt ondersteboven gooien.

Zelf zie ik internetmakelaars niet als een concurrent voor de traditionele makelaar. In de toekomst zal ons vak ongetwijfeld aan veranderingen onderhevig zijn, maar een transactie als die van de verkoop van je belangrijkste materiële bezit gaat het leeuwendeel van de mensen niet door technologiebedrijven of zelfs door robots laten doen. Wel het verhuren van een kamer, je woning (Airbnb) of bijvoorbeeld het nemen van een goedkope taxi (Uber).

En de courtage? Je courtage wordt bij de traditionele makelaar betaalt uit de verkoopopbrengst nadat je bij de notaris bent geweest voor de overdracht. Een goede makelaar verdient zijn courtage dubbel en dwars voor je terug door keihard voor jou te werken, een uitstekende service te leveren, een uitstekende presentatie (beelden, teksten) te creëren, juridisch waterdicht te werken, een hele slimme verkoopstrategie neer te zetten en heel goed voor je te onderhandelen. Dat kan al snel voor vele duizenden euro’s het verschil maken.

De 5 geheime trucs om succesvol een huis te kopen

Vul het formulier in en download de whitepaper.

You have Successfully Subscribed!