Telt het mee als een deel van een ruimte lager is dan 2 meter hoog?

door | okt 1, 2021 | Huis verkopen

De vraag is: je wilt de woonoppervlakte van je huis berekenen. Een deel van je huis is echter lager dan 2 meter. Dit komt bijvoorbeeld doordat er hele dikke dragende balken zijn gebruikt of je woont bijvoorbeeld in een heel oud monument. Mag je ruimtes lager dan 2 meter dan meetellen in het woonoppervlak?

We gaan het je vertellen. Maar hier is wel echt goede uitleg bij nodig. Daarom gaan we het je uitleggen aan de hand van een echt voorbeeld uit onze praktijk.

Onlangs hebben wij deze woning verkocht in het centrum van Amsterdam:

Eetkeuken lager dan 2 meter
Achterliggende woonkamer hoger dan 2 meter
Voorzijde woning

Als je naar de plattegrond kijkt, dan zie je dat je binnenkomt in de eetkeuken. Als je dan even heel goed kijkt op die plattegrond, dan zie je op de plattegrond staan dat die eetkeuken ingemeten is op 1,95 meter hoog. De hoogte van de woonkamer die hier direct achter zit is 2,19 meter hoog. Er zit geen wand tussen de eetkeuken en de woonkamer. Het is dus 1 open ruimte.

De vraag is: telt de eetkeuken met een hoogte van 1,95 meter hoog nu wel of niet mee als woonoppervlak? De NEN2580 meetinstructie is daar niet duidelijk over en ook de vragenlijst met uitzonderingen geeft hier (ten tijde van het schrijven van deze blog) geen antwoord op. Deze vraag hebben we daarom moeten voorleggen aan de Waarderingskamer en ook zij hebben hier intern beraad over moeten voeren.

De uitkomst is: ja, de ruimte (eetkeuken) onder de 2 meter mag WEL meetellen als woonoppervlak.

De reden hiervan is dat deze ruimte samen met de woonkamer 1 ruimte is. Hier geldt dan de regel dat “als in 1 ruimte minimaal 4m2 minimaal 2 meter hoog is, dan mag alles in die ruimte hoger dan 1,5 meter meetellen als woonoppervlak”. Dat is hier dus het geval. Er is 1 open ruimte bestaande uit een keuken (lager dan 2 meter) én uit een woonkamer (hoger dan 2 meter). Hiervan is de woonkamer meer dan 4m2 groot en dus mag de keuken meetellen als woonoppervlak.

Maar let op: stel dat er nu een scheidingswand zou staan tussen de keuken en de woonkamer, dan mag de keuken NIET meetellen als woonoppervlak. Want dan is de keuken een afzonderlijke ruimte lager dan 2 meter en afzonderlijke ruimtes lager dan 2 meter (of waarvan niet minimaal 4m2 in die ruimte hoger is dan 2 meter) telt NIET als woonoppervlakte.

De e-mail van de waarderingskamer met de uitspraak lees je hier.

Het complete meetrapport vind je hier.

Dan nog even over balken versus woonoppervlak:
Wanneer mag je de hoogte rekenen tot het plafond als er balken zijn lager dan 2 meter?
In deze case heeft de inmeter de hoogte van de keuken dus gerekend vanaf de onderkant van de balken. Wanneer dit niet hoeft en er gerekend mag worden tot het plafond is enkel als de balken zover uit elkaar liggen dat als je muren zet op de plekken van de balken er op die manier acceptabele kamers ontstaan. In dat geval mag je tot het plafond meten.

Meer weten over hoe je simpel de woonoppervlakte van je woning kan bepalen? Lees dan deze bekende blog.

De 5 geheime trucs om succesvol een huis te kopen

Vul het formulier in en download de whitepaper.

You have Successfully Subscribed!