Hoe lang is een taxatierapport geldig?

door | mrt 3, 2023 | Taxaties

Je hebt zojuist een taxatierapport laten maken of ben van plan dit te gaan doen, maar hoe lang is een taxatierapport eigenlijk geldig? Als je een taxatierapport van je huis of appartement laat maken, dan is deze namelijk maar beperkt geldig voor de meeste geldverstrekkers.

In de regel is een taxatierapport voor de meeste geldverstrekkers maar 6 maanden geldig.

Dan is het ook goed om te weten vanaf welke datum je moet rekenen. Leidend hierin is de datum waarop het taxatierapport is uitgebracht. Dus niet de datum dat de taxateur is geweest.

Mag dezelfde taxateur nogmaals mijn woning taxeren als de geldigheidstermijn van mijn taxatierapport is verstreken?

In principe wel, mits hetzelfde taxatiedoel van toepassing is. Stel jij hebt een taxatierapport op 1 juli laten maken en ook gekregen om een verbouwing gefinancierd te krijgen. Op 2 januari ga je pas proberen die financiering aan te vragen. Dan zal in principe dezelfde taxateur weer dat rapport mogen opstellen.

Soms mag de taxateur niet nogmaals dezelfde woning taxeren. Dat kan bijvoorbeeld zijn als de eerste taxatie op 1 juli het doel had om een waarde vast te stellen omdat de eigenaren uit elkaar gaan en de ene eigenaar de ander wilt uitkopen. Als dat vervolgens 6 maanden + 1 dag later weer een taxatie nodig is voor het aanvragen van een geldlening door de partner die de ander heeft uitgekocht, dan mag dezelfde taxateur niet nogmaals taxeren.

Is het 2e taxatierapport door dezelfde taxateur goedkoper? Krijg ik korting?

Dat is natuurlijk helemaal hoe je dat afspreekt met de taxateur. Je moet er wel rekening mee houden dat de taxateur verplicht is om een nieuw taxateur rapport van blanco af op te stellen. Ook moet de taxateur weer verplicht opnieuw langskomen in de woning en alles weer opnieuw opnemen.

Bij appartementen zal de taxateur ook weer de meest recente aanwezige VvE documenten moeten vervangen en verwerken. Op het moment dat er echt niks veranderd is in de woning en de woning is niet langer dan 6-9 maanden geleden voor het laatst getaxeerd, dan zou een kleine korting (rond de €75,- / €100,-) naar onze mening wel zo redelijk zijn.

In dat geval zal een taxateur namelijk een klein beetje tijdsvoordeel hebben o.a. doordat hij al veel referentiewoningen heeft die mogelijk nog bruikbaar zijn.

Het regelen van een taxatierapport

Na ons artikel weet jij dus hoe lang een taxatierapport geldig is! Heb jij zelf een taxatierapport nodig, of zelfs een spoed taxatie? Dan kunnen wij jou hierbij helpen.

Wij taxeren in de volgende gebieden:

Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Badhoevedorp, Bakkum, Beverwijk, Bloemendaal, Castricum, Cruquius, De Kwakel, Driehuis, Haarlem, Halfweg, Heemstede, Hillegom, Hoofddorp, IJmuiden, Koog aan de Zaan, Krommenie, Lisse, Nieuw-Vennep, Overveen, Santpoort-Noord, Santpoort-Zuid, Spaarndam, Uitgeest, Velserbroek, Vijfhuizen, Vogelenzang, Westzaan, Wormer, Wormerveer, Zaandam, Zaandijk, Zandvoort en Zwanenburg. Ook als je nog meer informatie wilt of nog meer vragen hebt kan je vrijblijvend contact opnemen.