Hoe werkt een taxatie precies?

door | mrt 16, 2023 | Taxaties

Een taxatie van een woning is een schatting van de waarde van een woning. De waarde van de woning wordt vastgesteld door een gecertificeerde en erkende taxateur. Een taxatie heb je o.a. nodig bij het aanvragen van een hypotheek maar ook als jij juist jouw woning wilt verkopen.

Echter is een taxatie meer werk dan je denkt. Hoe komt dit en hoe werkt een taxatie precies? Om nu eens een keer inzichtelijk te maken hoe een taxatie nu precies werkt en het hele taxatieproces er uit ziet, leggen we het je onderstaand super simpel uit.

Hoe het gehele taxatie proces precies werkt

  1. De taxateur krijgt van jou of van jouw tussenpersoon (hypotheekadviseur of bank) opdracht voor de taxatie. Bij die opdrachtverstrekking worden duidelijk afspraken gemaakt over o.a. het tarief, de duur van de taxatie en het doel van de taxatie.
  1. De taxateur stuurt jou een mail met de opdrachtbevestiging. In die mail zit een link waarop jij kan klikken om de taxatieopdracht officieel te accorderen. Het is belangrijk dat jij dat z.s.m. even doet, zodat de taxateur alvast kan beginnen met zijn voorbereiding.
  1. Veel taxateurs (zo ook wij) bereiden een taxatie zo veel als mogelijk al voor. Als is voor ons als taxateur namelijk al een hoop informatie beschikbaar over een woning die we alvast kunnen verwerken in een concept taxatierapport.
  1. De taxateur belt jou om een afspraak te maken voor de taxatie opname. Je hoeft hiervoor niet je hele huis per se netjes te maken. Het enige is dat de taxateur verplicht van bijna alle ruimtes foto’s moet maken. Die foto’s komen in het taxatierapport en zijn alleen zichtbaar voor een beperkt groep mensen.

Heb je zaken die je echt niet op de foto wilt, dan kan je die even opbergen. Ook hoef je hier niet persé zelf thuis te zijn. Als iemand anders open doen (een vader/moeder, vriend/vriendin) is dat ook goed.

  1. Als de taxateur in de woning is, zal hij foto’s maken van bijna alle vertrekken, de CV ketel, de meterkast, balkon/dakterras, tuin, gevels en bergingen. Als een ruimte of bijvoorbeeld een CV ketel nou echt niet toegankelijk is: geen paniek. Geef dit gewoon even aan bij de taxateur.

Hij zal melden dat die zekere ruimte niet toegankelijk was/geïnspecteerd kon worden en hij daar ook dus geen foto van heeft kunnen maken. Het taxatierapport zou gewoon zonder problemen uitgebracht moeten kunnen worden.

  1. De taxateur gaat met een meetapparatuur alle ruimtes inmeten om zo de oppervlaktes te berekenen. Deze komen in het taxatierapport te staan. Als er al een meetrapport is (omdat de woning net via een makelaar verkocht is, dan zal volledig inmeten niet nodig zijn. Maar de taxateur zal dan alsnog met een meetapparatuur in grote lijnen checken of het meetrapport wel echt klopt.
  1. De taxateur schrijft tijdens zijn taxatie opname alle woning specifieke eigenschappen op in zijn rapport. Bijvoorbeeld: is er HR++ glas, hoeveel groepen heeft de meterkast, hoeveel slaapkamers zijn er, et cetera.
  1. Als laatste vult de taxateur tijden de taxatie opname een bouwkundige opname staat in. Hierin beoordeeld hij per bouwdeel (bijvoorbeeld, vloeren, gevels, dak, kozijnen) de conditie en bij een matige of slechte conditie noteert taxateur wat de herstelkosten zijn om dat bouwdeel weer in voldoende conditie herstelt te krijgen.
  1. Na de taxatie opname zal de taxateur het taxatierapport helemaal uit gaan werken. Hierin gaat hij alle documentatie die bij de woning hoort (eigendomsbewijs, splitsingsakte, milieurapport, erfpacht informatie, kadastrale informatie en ga zo maar door) analyseren en vertalen in het taxatierapport. Al deze informatie heeft niet altijd een directe invloed op de getaxeerde waarde, maar is wel informatie die een geldverstrekker (bank) wilt kunnen teruglezen om zo te beoordelen of ze wel of geen lening gaan verstrekken.
  1. Dan komt de taxateur bij het onderdeel waarin hij de waarde gaat uitrekenen. Dat gaat hij doen door zoveel mogelijk vergelijkbare woningen te zoeken in zijn database met alle recent verkochte woningen. Vanuit al dat vergelijkingsmateriaal gaat de taxateur plussen en minnen.

Van bijvoorbeeld 10 vergelijkbare woningen heeft de ene woning een wat luxere afwerking, de andere woning heeft een iets kleiner perceel en weer een andere woning heeft bijvoorbeeld een grotere garage. Uiteindelijk komt de taxateur tot een waarde oordeel waarbij al het voorgaande zijn hoofdzakelijke en ook controleerbare onderbouwing is.

  1. Op verzoek kan de taxateur jou als opdrachtgever eerst een concept taxatierapport sturen ter inzage. Jij mag hier dan naar kijken en laten weten als je feitelijke onjuistheden ziet en/of vragen hebt.
  1. Hierna zal de taxateur het taxatierapport digitaal versturen naar het Nederlands Woning Waarde Instituut (het ‘NWWI’). Deze gaan het rapport intern bekijken en toetsen of het rapport aan alle honderden regels en richtlijnen voldoet.

Als het NWWI punten of zaken ziet die niet kloppen, verduidelijkt of beter onderbouwd moeten worden dan krijgt de taxateur een ‘verbetervoorstel’ van het NWWI waarin hij de gelegenheid krijgt het nodige aan te passen. Daarna zal de taxateur het taxatierapport opnieuw versturen naar het NWWI om na te kijken.

Staat alles volgens de validatiemedewerker van het NWWI goed in het rapport, dan valideert het NWWI dat taxatierapport. De taxateur krijgt dan een handtekening code toegestuurd die hij online invult en verzend en….voila. Het taxatierapport is klaar en gevalideerd.

Jij en/of jouw hypotheekadviseur krijgt dan automatisch een mailtje met melding dat het rapport klaar is. Soms moet je het rapport direct online betalen via iDeal en soms hoef je nog niks te betalen omdat de betaling via de notaris gaat.

Het regelen van een taxatie

Zo, nu weet jij precies hoe een taxatie werkt!

Heel veel succes en als je jouw huis wilt laten taxeren, wij doen taxaties in de volgende gebieden:

Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Badhoevedorp, Bakkum, Beverwijk, Bloemendaal, Castricum, Cruquius, De Kwakel, Driehuis, Haarlem, Halfweg, Heemstede, Hillegom, Hoofddorp, IJmuiden, Koog aan de Zaan, Krommenie, Lisse, Nieuw-Vennep, Overveen, Santpoort-Noord, Santpoort-Zuid, Spaarndam, Uitgeest, Velserbroek, Vijfhuizen, Vogelenzang, Westzaan, Wormer, Wormerveer, Zaandam, Zaandijk, Zandvoort en Zwanenburg. Bel of app taxateur Floris op 06-47470404 of floris@vkmakelaars.nl of vul even dit formulier in.