Wat kan ik doen om een zo hoog mogelijke taxatie waarde te krijgen?

door | apr 24, 2023 | Taxaties

Een hogere taxatiewaarde betekent dat je woning meer waard is bij verkoop. Maar hoe zorg je ervoor dat je een zo hoog mogelijke taxatie waarde krijgt? In deze blog geven we je 10+ praktische tips die je kunt toepassen om de taxatiewaarde van je woning te verhogen.

In een vorig blog artikel hebben we je al uitgelegd waar de taxateur voornamelijk op let bij het taxeren van jouw woning. Maar wat zijn tips & trucs om die taxatiewaarde zo hoog mogelijk te krijgen?

In het artikel “Waar let een taxateur op” hebben we al behandeld dat (met name) een taxateur kijkt naar de volgende onderdelen:

 1. Locatie
 2. Perceel (grootte)
 3. Afwerking
 4. Doelmatigheid
 5. Eigendomssituatie
 6. Bijgebouwen
 7. Onderhoud
 8. Woonoppervlakte
 9. De grootte van andere ruimtes
 10. De VvE
 11. Duurzaamheid

Nogmaals, je leest het allemaal terug in het artikel “Waar let een taxateur op”. In dit artikel geven we je per onderdeel aan wat je zou kunnen doen om de taxatiewaarde te vergroten.

1.                 Locatie

Om maar met een domper te beginnen. De locatie is nou echt iets waar je niks aan kan veranderen.

2.                 Perceelgrootte

Tip:

Waar het in praktijk nog wel eens fout gaat is dat jouw woning meer dan 1 perceel heeft. Bijvoorbeeld omdat er ooit een keer een stukje tuingrond van de buurman van de gemeente bij is gekocht. Het kan gebeuren dat een taxateur dat extra stukje perceel per ongeluk niet meerekent in zijn taxatie. Heb je dus een extra stukje tuingrond of andere grond dat ook bij de woning hoort, meldt het de taxateur.

Tip:

Stel je voor dat jij een koopoptie hebt op een stukje (tuingrond bij de buurman of bij de gemeente voor een hele gunstige prijs. Dan zou je voorafgaand met een taxateur even kunnen overleggen of hij/zij een inschatting kan maken van wat het eigendom op dat extra stukje grond aan extra waarde zou toevoegen.

Stel jij mag van de buurman voor €10.000,- een stukje grond van 10m2 er bij kopen. Dit levert volgens de taxateur een meerwaarde op van minimaal €25.000,-. Dan kan het dus handig en verstandig zijn om nog maar snel even die grond er voordelig bij te kopen om zo jouw perceel te vergroten en daarmee de taxatiewaarde van jouw woning.

3.                 Afwerking

Bij afwerking moet je oppassen dat je niet grote investeringen gaat doen als deze na aftrek van de kosten hiervan geen extra waarde opleveren. Simpel gezegd. Laat jij een oude keuken vervangen voor €20.000, dan zal jouw woning waarschijnlijk niet plotseling €30.000 meer waard zijn geworden.

Tip:

Waar je echter wel echt winst kan boeken is als je zelf handig bent. En met handig bedoelen we niet alleen 2 rechterhanden, maar ook of je goed en slim kan inkopen en deals kan maken.

Stel je voor dat jij een woning hebt (geen kluswoning) met een gedateerde keuken en een lelijke afwerkvloer.

Als je bij de Ikea €5000,- uitgeeft aan een keuken, dan heb je serieus echt al een hele mooie strakke keuken met inbouwapparatuur. Een mooie strakke afwerkvloer kost ook niet de wereld (je wordt doodgegooid met stuntprijzen en aanbieden). Je moet alleen iemand hebben die alles kan aanleggen en installeren. Kan je dit met gemak zelf? Dan bouw je meerwaarde. Kan jij het niet zelf, maar vindt jij een vakman die het allemaal wel voor €2000,- in orde wilt maken voor je, dan bouw je waarschijnlijk ook meerwaarde.

Tip:

Ga echter nooit dit soort investeringen doen in een kluswoning. Een kluswoning moet je juist niet aankomen. Die willen kopers namelijk helemaal naar eigen smaak zelf moderniseren.

Tip:

Oude of lelijke keukens kun je ook pimpen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld de kastjes te ‘wrappen’ (google maar even naar ‘wrappen keuken’) en oude apparatuur te vervangen met nieuwere doch goedkope tweedehands apparatuur die jij via marktplaats op de kop hebt weten te tikken.

4.                 Doelmatigheid

De indeling of bijvoorbeeld aantallen sanitaire voorzieningen in de woning wijzigen is vaak niet heel renderend voor een hogere taxatiewaarde.

Op verkoopgebied liggen hier wel weer extra kansen door functie te geven aan ruimtes om zo aantrekkelijker over te komen (zie ook ‘Case 1: onverkoopbaar huis: Zwijndrecht’ op deze pagina), maar naar onze mening zal in de meeste  gevallen een taxateur hier doorheen prikken.

5.                 Eigendomssituatie

Tip:
Is er op jouw woning erfpacht van toepassing? Heel regelmatig kan de erfpacht eeuwigdurend vast worden gelegd en kan ook de erfpachtcanon (=vergoeding) voor eeuwigdurend worden afgekocht onder gunstige voorwaarden. Een woning waar de erfpacht voor eeuwigdurend is afgekocht kan in de meeste gevallen op dezelfde manier worden gewaardeerd als een woning die in volle eigendom is (dus waar geen erfpacht van toepassing is).

Dit kan een aardig verschil maken in de taxatiewaarde. Het advies is daarom: vraag bij de gemeente (=erfverpachter) na of er opties zijn om de erfpacht onder gunstige voorwaarden eeuwigdurend af te kopen. Of misschien heb jij al zo’n aanbieding gekregen om dat te doen. Overleg vervolgens even met een taxateur wat hij denkt wat een dergelijke afkoop kan doen in het verschil in taxatiewaarde. Lijkt dat handig om te doen, koop dan de erfpacht af!. Let op: de taxateur moet in de taxatie uitgaan van de feitelijke situatie.

Belangrijk advies: Wordt jouw woning morgen getaxeerd en wordt pas volgende maand de erfpacht afgekocht, vraag dan de taxateur om een extra marktwaarde toe te voegen in de taxatie. Die extra marktwaarde kan dan bijvoorbeeld zijn ‘dat de erfpacht eeuwigdurend is en de canon voor eeuwigdurend is afgekocht’.

6. Bijgebouwen

Tip:

Je kan sterke waarde toevoegen door een functie te geven aan een bijgebouw waarbij deze gebruikt kan worden als werkplek. Op het moment dat een bijgebouw o.a. voldoende is geïsoleerd, afgewerkt en ook is verwarmd, dan mag de oppervlakte hiervan worden opgeteld bij het woonoppervlak van de hoofdwoning. Meer info hierover met alle eisen lees je in deze blog. Het kan dus lonen om een schuur van binnen te isoleren, af te werken en te verwarmen (met bijvoorbeeld 1 of meer infraroodpanelen).

7. Onderhoud

Tip:
Het onderhoud is wel degelijk iets waar jij de taxatiewaarde mee kan beïnvloeden. Tenzij je echt een kluswoning hebt die al half uit elkaar valt. Laat dan het onderhoud maar lekker zitten, want de kopers van jouw woning gaan de woning echt toch wel in zijn geheel verbouwen en waarschijnlijk alles

vervangen voor nieuw.

Maar in alle andere gevallen kan het wel zin hebben. De taxateur moet bij de taxatie een bouwkundige opname staat maken en van elk (bouw) onderdeel in de woning een conditie aangeven. Bij alles dat als ‘slecht’ of als ‘matig’ wordt gezien, moet de taxateur herstelkosten opnemen en die herstelkosten kunnen weer op de te taxeren waarde gaan drukken. Ook is het zo dat als een taxateur 3 exact vergelijkbare woningen heeft gevonden die recent verkocht zijn maar wel in een betere staat van onderhoud verkeren ten opzichte van jouw woning. De taxateur toch een lagere waarde voor jouw woning zal opnemen omdat de onderhoudsstaat over het algemeen slechter is.

Wat je daarom kan doen:

Verhelp altijd kleine gebreken. Denk aan lekkende kranen, frontjes van elektra die ontbreken, kitwerk dat vergaan is, gaten in de muren, etc.

Zijn er actieve lekkages? Fix ze! Zijn er oude lekkage sporen? Werk/schilder het netjes weg.

Met stipt op 1 nummer 1 komt toch altijd wel het buitenschilderwerk. Als het buitenschilderwerk matig of slecht is, dan drukt dit waarschijnlijk de taxatiewaarde. Maak het netjes.

Wat een slim idee is, is om iemand anders (een vriend, buurman, etc) te vragen om eens binnen bij

jou te kijken en aan te geven waar hij/zij achterstallig onderhoud ziet. Het probleem is namelijk dat je vaak niet alles meer ziet/herkent in je eigen woning. Je kan zelf bepaalde gebreken of achterstallig onderhoud onbewust weg gaan filteren.

8. Woonoppervlakte

Tip:

Heb jij een bijkeuken, serre, inpandige berging? Dan telt deze oppervlakte vaak nog niet mee als woonoppervlakte. Je kan proberen om deze ruimte wel mee te laten tellen als woonoppervlakte en hiermee het totaal aantal woonmeters te vergroten en daarmee de taxatiewaarde. Dit kan je doen door:

 • De ruimte (bijkeuken, serre, inpandige berging ) voldoende te isoleren. Bij een inpandige berging met een enkel steens muur waar het heel koud is, kan dat bijvoorbeeld door alles netjes van binnen te isoleren en af te werken.
 • Verwarming in de ruimte te plaatsen. Dat kan bijvoorbeeld ook door elektrische verwarming (infraroodpanelen). Vereiste (voor de woonoppervlakte spelregels) is dat je het binnenklimaat goed moet kunnen beheren.
 • Zorgen dat er ventilatie is (bijvoorbeeld een ventilatierooster in het raam)
 • Zorgen dat er voldoende daglichttoetreding is
 • Zorgen dat de ruimte goed toegankelijk is (dus niet dat je door een hele smalle doorgang moet kruipen om er te komen
 • Zorgen dat de ruimte voldoende is afgewerkt.
 • Let op. De woning bouwkundig ook geschikt is als verblijfsruimte. Sta je in de ruimte direct op tuintegels zonder deugdelijke constructieve vloer eronder (dus direct op het zand) dan kan mag het alleen als woonoppervlakte worden gezien als het binnenklimaat echt goed beheersbaar is. Zie ook bijgaande

9. Duurzaamheid

Tips

 • Activeer de VvE
 • Verhoog de maandelijkse bijdrage van de VvE
 • Zorg dat de woning en de tuin er verzorgd uit zien
 • Verbeter energielabel
 • Herstel achterstallig onderhoud dat je redelijkerwijs kan doen. Bij een kluswoning moet je dit in de meeste gevallen weer lekker niet doen, want dat zal geen invloed meer hebben.
 • Kijk of je de woonoppervlakte kan vergroten door bijvoorbeeld vaste trap+daglicht zolder. Bijkeuken gaan isoleren en verwarmen. Serre gaan verwarmen. Etc

Heb jij een taxatierapport nodig?

Het zal je nu dus duidelijk zijn dat er verschillende manieren zijn om een zo hoog mogelijk taxatie waarde te krijgen. Heb jij zelf een taxatie nodig, dan is het verstandig om een taxateur te kiezen die is aangesloten bij een brancheorganisatie zoals de NVM of VBO.

Heb je een taxatierapport nodig, of kan jij nog hulp gebruiken bij het verkrijgen van een zo hoog mogelijk taxatie waarde? Neem dan even contact met ons op. Dit is altijd kosteloos, vrijblijvend en we reageren altijd binnen 1 dag.

Let wel even op, ons werkgebied:

Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Badhoevedorp, Bakkum, Beverwijk, Bloemendaal, Castricum, Cruquius, De Kwakel, Driehuis, Haarlem, Halfweg, Heemstede, Hillegom, Hoofddorp, IJmuiden, Koog aan de Zaan, Krommenie, Lisse, Nieuw-Vennep, Overveen, Santpoort-Noord, Santpoort-Zuid, Spaarndam, Uitgeest, Velserbroek, Vijfhuizen, Vogelenzang, Westzaan, Wormer, Wormerveer, Zaandam, Zaandijk, Zandvoort en Zwanenburg