Waarom is een taxatierapport zo duur?

door | jul 7, 2021 | Taxaties

Waarom is een taxatierapport zo duur? Dat is een vraag die wij als makelaar vaak krijgen. We vertellen je er dan ook graag wat meer over. Het feit dat een taxatierapport zo duur is komt omdat er 4 hoofdkostenposten inbegrepen zijn in de prijs: de validatiekosten voor het NWWI, de aanschaf van een verplicht bodemrapport, de kosten voor de taxatiesoftware en de btw.

Op een rapport van €695,- blijft er €471,04 over voor de taxateur en al zijn overige bedrijfskosten (brandstof, kantoor, personeel, etc). Elk taxatierapport is ca. 4-5 uur werk inclusief de opname. Daarnaast moet de taxateur zich goed verzekeren tegen aansprakelijkheid, want hij blijft 20 jaar lang aansprakelijk voor het uitgebrachte rapport.

Model taxatierapport 2021


Per 1 oktober 2021 zijn taxatierapporten een stuk uitgebreider geworden, voornamelijk omdat er een uitgebreide bouwkundige opnamestaat aan toe is gevoegd. Alle taxateurs hebben hier ook opnieuw een bijscholingstraject voor moeten volgen en opnieuw examen voor moeten doen. De extra toevoegingen t.o.v. het oude model taxatierapport betekenen dat er meer tijd is gaan zitten in de uitwerking van het taxatierapport. Dit verklaart een duurder geworden taxatierapport per 1 oktober 2021.

Ik heb een goedkopere taxateur gevonden via internet. Waarom zou ik voor een duurdere taxateur kiezen?


Heel simpel: kwaliteit kost geld. Nagenoeg alle aanvragen voor een taxatierapport hebben een directe link met hoge sommen geld. Of het nu gaat om een woning die je hebt gekocht voor een paar honderd duizend euro, het uitkopen van een ex-partner, een overbruggingshypotheek of een nieuwe hypotheek waarmee je flink korting gaat krijgen op jouw maandelijkse lasten.

Er lopen helaas een aantal ‘snelle jongens’ rond die een verdienmodel hebben ontwikkeld dat neerkomt op het zo veel mogelijk taxaties doen op 1 dag . Snelheid gaat altijd ten koste van de kwaliteit. Een goede taxateur neemt ruim de tijd om een kwalitatief goed taxatierapport uit te werken waarmee jouw financierder echt goed uit de voeten kan. Het rapport is compleet, goed onderbouwd en ook nog eens snel uitgewerkt.

Heb jij een gecertificeerd taxatierapport nodig of behoefte aan meer informatie? Bel of mail VK Makelaars&Taxateurs of lees hier meer over taxatie Haarlem en taxatie omgeving van Haarlem.