Wie kan mijn taxatierapport allemaal zien en met wie wordt het gedeeld?

door | feb 7, 2023 | Taxaties

De inhoud van een taxatierapport is erg privacygevoelige informatie en op het moment dat iemand bekend is met de inhoud, dan kan dat vergaande gevolgen hebben. De grote vraag is dus wie heeft er allemaal toegang tot jouw taxatierapport en met wie wordt het gedeeld?

We geven je hier kort en duidelijk antwoord op.

Geldverstrekker (de bank)

Heb jij een taxatie nodig voor een hypotheeklening, dan krijgt de bank het rapport te zien. Maar welke bank dat krijgt te zien, daar heb jij zelf invloed op. Het kan zijn dat jij of jouw hypotheekadviseur bij de opdrachtverstrekking aan de taxateur heeft aangegeven wie de geldverstrekker is. Bijvoorbeeld de ING Bank. De taxateur kan dan bij het aanmaken van de taxatieopdracht deze bank in het taxatiesysteem gekoppeld hebben. De betreffende bank (in dit voorbeeld ING-bank) krijgt dan automatisch het taxatierapport.

Als je erachter wilt komen of jouw taxatie gekoppeld is aan een bepaalde bank, dan kan je dat helaas NIET lezen in de opdrachtvoorwaarden of ergens anders zien. De enige manier om daarachter te komen is om dit na te vragen bij jouw taxateur óf door contact op te nemen met de validatieclub: NWWI.

De hypotheekadviseur (tussenpersoon)

Het gebeurt ook vaak dat de hypotheekadviseur (bijvoorbeeld ‘De Hypotheker’) gekoppeld is aan het taxatierapport. Als dat zo is, dan krijgen zij automatisch het taxatierapport als deze af is. Wil je weten of de hypotheekadviseur gekoppeld is aan jou taxatierapport, lees dan even de opdrachtvoorwaarden waar je mee akkoord bent gegaan. Zie hier een voorbeeld van de opdrachtvoorwaarden. Je leest hier dat dit rapport gekoppeld is aan de hypotheekadviseur ‘Expat Mortgages’.

Een woningcorporatie

Is deze taxatie om een woning terug te verkopen aan de woningcorporatie, dan zal deze woningcorporatie naar alle waarschijnlijkheid ook gekoppeld zijn aan het taxatierapport en heeft daardoor ook toegang tot het taxatierapport.

Een 2e opdrachtgever

Het kan zijn dat de taxatieopdracht naast jou door nóg iemand is verstrekt. Dit is meestal jouw partner, maar dit hoeft niet. Die persoon heeft dan ook toegang tot het taxatierapport. Of er een 2e persoon gekoppeld is aan jouw taxatierapport lees je ook in de opdrachtvoorwaarden op de 1e pagina. In DIT voorbeeld zie je dat er inderdaad ook nog een 2e persoon gekoppeld was aan dit taxatierapport.

Nogmaals: ben je die opdrachtvoorwaarden kwijt, dan kan je die opvragen bij de taxateur.

Andere personen of instanties

Het kan zijn dat je toen de taxatie opdracht verstrekt is aan de taxateur er andere personen of instanties. In de praktijk kan dat bijvoorbeeld buurman Jansen zijn van wie jij de woning wilt kopen of bijvoorbeeld Notaris Pieterse. In de opdrachtvoorwaarden kan je bij het kopje ‘U mag dit rapport niet aan andere partijen geven’ lezen of jij toestemming hebt gegeven aan de taxateur om dit rapport te delen met andere mensen of organisaties. Kijk naar DIT voorbeeld. Hierin zie je ‘n.v.t.’ staan. Dit rapport mag dus niet gedeeld mag worden met andere partijen.

Het validatie instituut

Taxaties zijn ook zichtbaar voor de club die spreekwoordelijk gezien ‘een stempel’ moet zetten onder het taxatierapport om hem goed te keuren. Dit noemen we valideren. Je spreekt dat over een gevalideerd taxatierapport. Dat is bij de meeste taxaties het geval. De mensen die werken bij het validatie instituut krijgen dus ook jouw taxatierapport te zien. Maar deze mogen de inhoud hiervan ook NIET delen. Jij hebt hun hier immers ook GEEN toestemming voor gegeven.

Mensen met toegang tot het registratienummer + adres van de taxatie

Op het moment dat iemand weet wat het registratienummer is van jouw taxatie en ook wat het adres van de woning is, dan kan die persoon ook bij het taxatierapport via de website van het NWWI.

Zorg dus dat je voorzichtig omgaat met die gegevens.

Je MAG het rapport met NIEMAND delen, ook al wil je dit!

De grap is, dat jij in de opdrachtvoorwaarden met de taxateur er akkoord mee bent gegaan dat je het rapport met NIEMAND mag delen anders dan de geldverstrekker en/of andere personen/instanties waar jij goedkeuring voor hebt gegeven in de opdrachtvoorwaarden. Vraagt de notaris bijvoorbeeld om het taxatierapport. Dan mag je deze alleen met toestemming van de taxateur geven aan die notaris.

Let op met het delen van jouw taxatierapport aan de notaris

Stel jij hebt een woning gekocht voor €500.000. Uit de taxatie blijkt dat de woning €550.000 waard is. Jij stuurt per ongeluk het taxatierapport op naar de notaris. Op de dag van de overdracht kom jij er tot jouw grote verbazing achter dat jij 2% overdrachtsbelasting moet betalen over €550.000 terwijl je de woning maar voor €500.000 gekocht hebt! Dit komt omdat de notaris wettelijk verplicht is om overdrachtsbelasting te heffen over de marktwaarde van een woning en NIET zozeer over de koopsom. Als de notaris ergens opvangt of lees dat de marktwaarde van een woning hoger is dan de koopsom, dan moet hij over die marktwaarde overdrachtsbelasting heffen. Dit gebeurt vaker dan je denkt! Nu komt het extra lullige: is de taxatiewaarde LAGER dan de koopsom, dan wordt er gewoon overdrachtsbelasting over de koopsom gerekend.

Kan mijn bank zien als ik de woning nog een keer heb getaxeerd?

Stel jouw woning wordt op 1 juli voor €1000.000 getaxeerd (taxatie 1). Om 1 of andere reden wordt diezelfde woning 7 maanden later voor €700.000 getaxeerd en ook zo gevalideerd. Bij die 2e taxatie (taxatie 2) is er geen geldverstrekker gekoppeld en jij als opdrachtgever deelt het rapport met niemand. Ook heb jij niemand toestemming gegeven om het rapport te mogen zien. Dan kan jouw bank/geldverstrekker NIET bij dit 2e taxatierapport. Zorg echt dat je goed controleert bij jouw taxateur of hij/zij inderdaad GEEN geldverstrekker heeft gekoppeld aan jouw taxatie. Zorg gemakshalve dat je ook nooit vertelt aan de taxateur bij welke bank je een financiering hebt, dan kan hij/zij het ook niet makkelijk fout doen.

Taxatie nodig? Floris helpt je graag!

Onderstaand vind je mijn werkgebied. Ik help je graag. Je kan mij bereiken op floris@vkmakelaars.nl of op 06-47470404.

Werkgebied Floris:

Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Badhoevedorp, Bakkum, Beverwijk, Bloemendaal, Castricum, Cruquius, De Kwakel, Driehuis, Haarlem, Halfweg, Heemstede, Hoofddorp, IJmuiden, Koog aan de Zaan, Krommenie, Lisse, Nieuw-Vennep, Overveen, Santpoort-Noord, Santpoort-Zuid, Spaarndam, Uitgeest, Velserbroek, Vijfhuizen, Vogelenzang, Westzaan, Wormer, Wormerveer, Zaandam, Zaandijk en Zwanenburg.