De verplichtingen omtrent het verbeteren van het energielabel als verhuurder

door | jun 20, 2022 | Juridisch advies

Wie een woning verhuurt, moet daarbij een energielabel kunnen tonen. In Nederland zijn we steeds meer bezig met het verduurzamen van de woning. Goed voor het klimaat en milieu en goed voor de portemonnee. Want door een woning te verduurzamen, gaat er minder warmte verloren in de winter en blijft het koeler in de zomer aan de hand van de isolatie. En er zijn nog meer maatregelen om een woning te verduurzamen. Op die manier verbruiken we minder gas en energie. Juist om deze reden moet een huurder altijd inzicht kunnen hebben in de energieprestaties van de woning. Daarom is het verplicht het energielabel van de woning altijd te communiceren. Niet alleen bij het tekenen van het contract, maar ook op bijvoorbeeld social media of de eigen website.

Wat is het energielabel?

Aan de hand van het energielabel kan de nieuwe huurder meteen zien hoe energiezuinig een woning is. Het label wordt ingedeeld in een schaal van A tot en met G. Wie een A-woning verhuurt, verhuurt een zeer groene en zuinige woning. De huurder zal daardoor minder veel voor zijn gas- en energierekening betalen dan het geval is bij een woning G. Wie een woning huurt met energielabel G woont doorgaans in een slecht geïsoleerd pand dat erg onzuinig is qua energieverbruik. De minister van Wonen heeft inmiddels aangekondigd dat binnen tien jaar alle huurwoningen tenminste energielabel C moeten hebben.

Als huurder is dan meteen duidelijk hoe energiezuinig de woning is. Niemand zit te wachten op een mooi huis met een torenhoge energierekening. Dat moet van tevoren goed duidelijk zijn. Juist om deze reden is het energielabel in het leven geroepen. Het energielabel is overigens niet alleen verplicht bij de verhuur van de woning, maar ook bij de verkoop van een woning.

Bepaling energielabel

Het is wettelijk verplicht om bij de verhuur een energielabel aan te tonen. Dit energielabel wordt niet alleen bij het huurcontract genoteerd, maar moet ook duidelijk worden aangegeven bij het aanbieden van de woning. Daarom staat het energielabel ook duidelijk vermeld op de website van de verhuurder en ook bij advertenties op sociale media. Alle huiseigenaren hebben in 2015 al een voorlopig energielabel ontvangen. Dat is een schatting op basis van bekende gegevens. Maar in de praktijk blijken het voorlopige en definitieve energielabel behoorlijk te verschillen. Bijvoorbeeld omdat er meer om minder energiebesparende maatregelen zijn genomen dan verwacht.

Daarom is het belangrijk om een definitief energielabel aan te vragen. Dit energielabel wordt vastgesteld aan de hand van een aantal gegevens. Denk aan:

  • Woningtype;
  • Bouwjaar;
  • Oppervlakte;
  • Type glas;
  • Isolatie van de gevel, het dak en de vloer;
  • Type verwarming;
  • Watervoorziening;
  • Zonne-energie;
  • Voldoende ventilatie.

Energielabel aanvragen

Het is wettelijk verplicht om het energielabel aan te kunnen tonen. Daarom is het nodig om er een aan te vragen. Vroeger kon dat via de website Energielabelvoorwoningen.nl en kostte dat niet meer dan een paar tientjes. Tegenwoordig is er een nieuw energielabel genaamd een ‘BENG label’. BENG staat voor ‘Bijna Energie Neutrale Gebouwen’. Dit label kan tussen de €200,- en €400,- kosten afhankelijk van de woning en de tarieven van de EPA adviseur die hem opstelt. Dit label is zo duur omdat het een veel uitgebreider energielabel is dan voorheen. Zo moet een EPA adviseur veel eigenschappen van de woning tot in detail opnemen en veel berekeningen maken. Mogelijk is het noodzakelijk om bewijs van de energiebesparende maatregelen te tonen. Denk bijvoorbeeld aan het tonen van facturen, foto’s of een bouwtechnisch rapport. Daarna komt er een erkend deskundige langs die het uiteindelijke energielabel bepaalt.

De verhuurder moet deze kosten zelf betalen. Een energielabel is tien jaar geldig. Zijn er drastische nieuwe maatregelen genomen? Dan is het goed om een nieuw energielabel aan te vragen.

Energielabel verplicht

Het energielabel is verplicht bij de verhuur van een woning. De enige uitzondering die geldt, is wanneer het gaat om kamerverhuur. Dan is het energielabel niet verplicht. In andere gevallen moet het energielabel altijd duidelijk getoond worden op social media, de eigen website en advertenties in de krant. Wie dat niet doet, kan een boete riskeren. De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (IL&T) handhaaft namelijk streng op het energielabel.