Moet ik mijn koopovereenkomst laten registreren bij het kadaster?

door | dec 1, 2021 | Juridisch advies

Om maar met de deur in huis te vallen, het antwoord op deze vraag is JA.

Een korte uitleg: iedereen die een huis koopt in Nederland heeft het wettelijke recht om de koopovereenkomst in te laten schrijven in het kadaster. Je schrijft dan de koop in. Als je dit wilt, dan regelt de notaris dit voor jou. De kadaster en notariële kosten samen bedragen ca. €200,-

Maar waar is inschrijving van de koopakte goed voor en waarom zou je dit in vredesnaam doen?
Als je de koop laat inschrijven in het kadaster dan geeft dit je extra bescherming.
Stel je voor, jij hebt een huis gekocht voor €500.000. De koopakte is getekend en alles is geregeld. De overdracht staat gepland op 1 juli. De verkoper verkoopt geheel onrechtmatig morgen zijn huis aan een ander voor €530.000. De overdracht aan deze 2e koper vindt al een maand eerder plaats op 1 juni. Jij komt er op 2 juni achter dat het huis stiekem verkocht is en ook al overgedragen aan een andere eigenaar. Dan heb jij geen poot om op te staan. Jij kan fluiten naar het huis. Natuurlijk kan jij de verkoper aansprakelijk stellen voor alle schade + 10% van de koopsom, maar dat haalt vaak weinig uit. Het is namelijk lang niet altijd makkelijk dat geld op te halen bij de verkoper. En het belangrijkste is dat jij het huis niet hebt noch ooit zal krijgen. De koper en nieuwe eigenaar van de woning is onschuldig en heeft gewoon volledig recht op de woning.

Als jij nu de koop in had geschreven in het kadaster, dan het de notaris de woning nooit kunnen en ook nooit mogen overdragen. Jouw toekomstige woning is dan beschermd.

Als je denkt dat bovenstaande in praktijk niet voorkomt, dan heb je het mis. Dit komt echt in praktijk voor. Je moet je voorstellen dat er regelmatig oneerlijke maar vooral ook domme huiseigenaren zijn die zich laten verleiden door een beter bod zelfs nadat de woning al verkocht is.

Maar het gaat juist vaker fout gaat is bij huiseigenaren die te goedertrouw zijn. Het kan zijn dat mensen schulden hebben of schulden krijgen. Schuldeisers kunnen in het kadaster beslag laten leggen op de woning. Als er een beslag wordt aangetekend in het kadaster, dan kunnen jij en de eigenaar hoog of laag springen, maar dat krijg je dat beslag er niet zomaar af. En bij een beslag op een huis kan het huis niet worden overgedragen.

Schulden hoeven niet altijd terecht te zijn. Het kan zijn dat de eigenaar door iemand een juridisch proces wordt aangedaan en vandaar uit een beslag wordt gelegd op de huidige woning. Nog een heel realistisch voorbeeld: stel dat de eigenaren een nieuwe woning hebben gekocht en hun nieuwe woning flink wordt verbouwd wordt door een aannemer. Die aannemer maakt grote fouten en de eigenaren willen eerst zien dat de aannemer die fouten oplost alvorens een volgende factuur van hem te betalen. Die aannemer zou in een paar korte tussenstappen beslaglegging kunnen inschrijven op de woning die jij gekocht hebt. Ook als dit geheel onterecht is. Heb jij de koop niet ingeschreven in het kadaster, dan is jouw nieuwe woning niet beschermd tegen een beslaglegging en dan kan de overdracht niet eerder plaatsvinden dan dat het beslag er in het kadaster weer van af is gehaald.

Verder is het zo dat er een hoop kan gebeuren in een mensenleven. Vooral als de overdracht pas over 6 maanden plaatsvindt. Mensen kunnen overlijden, erfgenamen kunnen ruzie krijgen, mensen kunnen ontoerekeningsvatbaar worden en ga zo maar door.

Daarom altijd ons advies: schrijf een koop gewoon in bij het kadaster. Een huis kopen is al duur genoeg en besparen op deze kosten is vaak niet verstandig.