Ruimtelijkeplannen.nl simpel uitgelegd

door | sep 28, 2021 | Juridisch advies

Je kent dat wel: je wilt iets opzoeken over de bestemming en bouwregels van jouw (mogelijke) nieuwe woning en je komt er niet uit.

Geen nood, wij helpen je met een simpele uitleg. Geen zin om te lezen? Scrol dan gelijk even naar beneden, daar vind je onze simpele uitlegvideo bestemmingsplan (duurt 7,5 minuten).


Snel bestemmingsplan opzoeken
Stap 1
Ga naar RuimtelijkePlannen.nl en zoek het adres op waar het om gaat.

Stap 2
Links zie je structuurvisie(s), bestemmingsplan en mogelijk ook parapluplannen en/of reparatieplannen. Klik op het bestemmingsplan. Je ziet nu de kleuren verschijnen op de kaart. Het object dat jij hebt opgezocht heeft ook een kleur. Bijvoorbeeld geel of bijvoorbeeld oranje. Aan de rechterkant zie je die bestemming terugkomen. In onderstaande voorbeeld is dat een oranje kleur met bestemming ‘Enkelbestemming Gemengd – 1’. Als je hier nu op klikt, dan ga je automatisch naar de bestemmingsplanregels waar je precies leest wat je hier wel of niet mag.

Bestemmingsplankaart uitgelegd
Bestemmingsplankaart uitgelegd

Stap 3
Als het goed is heb je nu de bestemmingsplanregels open staan. Hierin lees je precies voor welke doeleinden de locatie gebruikt mag worden. In dit voorbeeld is dat voor o.a. Wonen, Detailhandel, Horeca, Zwembad, etc. Ook vind je hier alle bouwregels. Zo lees je hier bijvoorbeeld of je mag opbouwen en zo ja tot hoe hoog en onder welke regels.


Wat te doen als je geen bestemmingsplan kleuren op de kaart ziet?
Het gebeurt vaak dat als je hebt geklikt op het bestemmingsplan, de kleuren op de kaart niet zichtbaar worden en je dus nog steeds niet kan zien wat voor bestemming er op een locatie rust.
Dit komt omdat het betreffende bestemmingsplan niet digitaal door de gemeente is aangeleverd aan ruimtelijkeplannen.nl

Dit los je als volgt op:
-Klik links eerst op het oorspronkelijke bestemmingsplan (dit heb je als het goed is al gedaan)
-Klik rechts op ‘Documenten’.
-Klik vervolgens op de plankaart.
-Nu opent een analoge kaart.
-Zoek op deze kaart de locatie op en kijk naar de kleur en aanduiding.
-Op de kaart staat ook een legenda en daarin kan je lezen welke bestemming de kleur heeft van jouw locatie.
-Als je nu weer terug gaat naar documenten, dan vind je hier de regels/voorschriften. Hierin kan je bijvoorbeeld lezen wat je hier wel of niet mag bouwen. Nog niet duidelijk? Geen zorgen, we hebben deze simpele uitleg video voor je gemaakt: